Викривачі корупціонерів в Україні отримуватимуть винагороду

1384 0
При цьому за інформаторам планують зберігати робочі місця.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

Викривачам корупціонерів в Україні платитимуть винагороду. Про це повідомляє видання Deutsche Welle.

До 12 мільйонів гривень можна буде отримати за викривання випадків корупції. При цьому за інформаторам планують зберігати робочі місця. Відповідний законопроєкт ухвалила у другому читанні Верховна Рада вчора, 17 жовтня. За нього проголосували 252 депутати. При цьому вони не підтримали жодної з запропонованих поправок до нього. 

Законопроєкт визначає правовий статус викривачів корупції, їхні права та гарантії захисту. Також передбачають звільнення від юридичної відповідальності викривачів корупції за розкриття інформації про правопорушення, збереження за ними робочих місць, виплату компенсації за вимушений прогул і майбутнє працевлаштування.

Читайте також: Уряд запустив законопроєкт про скасування трудових книжок. Що зміниться

Для викривачів корупції, які будуть повідомляти про злочин та активно сприяти його розкриттю, передбачена винагорода. Ця норма поширюється на випадки корупції, грошовий розмір яких або завдані державі збитки у п'ять тисяч і більше разів перевищують прожитковий мінімум для працездатних осіб. Станом на зараз ця сума складає близько 10 мільйонів гривень.

Розмір винагороди для викривачів корупції встановлюють у межах 10 відсотків від суми корупційного злочину, але не більше, ніж три тисячі мінімальних зарплат, тобто майже 12,5 мільйона гривень. При цьому виплата винагороди викривачу має відбуватися відразу після рішення суду і не залежить від повернення завданих державі збитків. 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!