Львів’янин допомагатиме МЗС визволяти українських політв’язнів

2365 0
Львів’янин Юрій Яценко понад рік провів в російському СІЗО. Тепер він допомагатиме Міністерству закордонних справ визволяти українських бранців. Про свої подальші плани та ідеї, а також про очікування від такої співпраці активіст розповів у коментарі Tvoemisto.tv.
фото: natemu.info, www.svoboda.org, espreso.tv

фото: natemu.info, www.svoboda.org, espreso.tv

Міністерство закордонних справ планує залучати до роботи зі звільнення політв'язнів активістів Юрія Яценка і Геннадія Афанасьєва. Про це нещодавно заявив міністр МЗС Павло Клімкін. «З наступного тижня у діятиме спеціальна платформа, де будуть взаємодіяти неурядові організації, спеціальні представники МЗС працюватимуть з Геннадієм Афанасьєвим і Юрієм Яценком... І ми разом будемо координувати процес допомоги і звільнення політв'язнів», – сказав він.

«Минулого тижня я мав зустріч із міністром, – розповідає Юрій Яценко. – Він лише в загальному розповів про цю платформу та запропонував подумати, як вона має виглядати, яку я можу виконувати в ній функцію. Найближчим часом представлю своє бачення».

Читайте також: У Львові зустріли студента, якого рік тримали у російському СІЗО. Фото, відео

На переконання Юрія Яценка, єдине, що може найбільше допомогти українським політв’язням, – це максимальна популяризація цієї теми та донесення інформації до міжнародної спільноти. «Тобто якомога частіше виступати зі свідченнями про те, що відбувалося зі мною під час полону в Росії, які катування довелося пережити, які незаконні звинувачення та фальсифікації відбувалися, – говорить він. – Таким чином повідомляти про те, що зараз відбувається з іншими українськими бранцями в Росії. Варто популяризувати тему кожного політв’язня, розповідати індивідуально їхні історії, піднімати цю тематику на різних міжнародних заходах. Я би закликав усіх представників українських делегації будь-які розмови з представниками Росії починати із запитання: «Коли будуть звільнені українські політв’язні?»

Окрім того, активіст пропонує прийняти закон, який би надавав українським політв’язням офіційний правовий статус: «Україна має на законодавчому рівні визнати, що є такі особи і що вони мають особливий правовий статус. Це дасть таким людям необхідні соціальні гарантії. Українські політв’язні, які зараз перебувають на території Росії, – це переважно чоловіки. Їхні сім’ї фактично залишилися без годувальника. Тим часом їхні родини мають шукати ресурси на оплату адвокатів, витрачати гроші на доїзд до судів та місць позбавлення волі, висилати продуктові передачі. (Це дорого. Я знаю це з власного досвіду.) Окрім того, вони мусять забезпечувати і себе. На мою думку, дітьми, яких вимушено залишили наші політв’язні, має додатково опікуватися держава. Тому пропоную створити цей закон і надати таким чином соціальні гарантії політв’язням».

Юрій Яценко вважає, що принциповим лишається питання введення санкцій проти осіб, які фальсифікували і продовжують фальсифікувати справи та які чинять фізичний і психічний тиск на громадян України. «Генеральна прокуратура України має порушувати кримінальні справи проти працівників судових і правоохоронних органів Російської Федерації, які чинили і чинять незаконні дії щодо наших громадян. Зараз, наприклад, у Головній військовій прокуратурі створений відділ, який може займатися розслідуванням таких справ», – каже він.

Читайте також: Війна змінила мене на краще. Доброволець, який розвиває громадський простір

Важливо також зібрати координаційну раду з представників різних громадських організацій, які займаються звільненням політв’язнів. «Варто створити єдиний координаційний центр, який співпрацюватиме з міжнародними організаціями, родичами політв’язнів, їхніми адвокатами, – пропонує Юрій Яценко. – Вважаю, що найдоцільніше це створити на базі Міністерства закордонних справ, оскільки це офіційний представник України на міжнародній арені».

Раніше Юрій Яценко звертався до світових політиків із проханням допомагати звільненню українських політв’язнів. Вважає, що таку практику доцільно продовжувати. «Я мав багато зустрічей із конгресменами і сенаторами Сполучених Штатів, виступав у штаб-квартирі ООН і Європарламенті. Це дає свій результат. Наприклад, я звернувся до депутатів Чеського парламенту з проханням написати звернення в уповноважені органи Російської Федерації з вимогою надати інформацію про умови перебування наших громадян, про підстави їхнього затримання. Після цього понад двадцять депутатів Чехії звернулися з відкритим листом до Росії. Безперечно, це не дало результату одразу. Однак, такі дії є запорукою того, що до наших людей буде прикута більша увага міжнародної спільноти. Як наслідок, російські каральні органи не зможуть застосовувати такі брутальні й незаконні способи впливу. Це я дуже добре відчув у продовж свого перебування. Коли про мене почали писати, коли мною зацікавилися міжнародні організації – катування припинилися», – підсумував колишній політв’язень.

Нагадаємо, Юрій Яценко, студент юридичного факультету ЛНУ імені Франка, активіст Євромайдану, повернувся до Львова 8 травня 2015 року після того, як понад рік перебував у російському СІЗО.

Спілкувалася Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!