Удар по енергетиці Львівщини. Чому росія не атакувала енергооб'єкти взимку, а робить це зараз

18110 0
Tvoemisto.tv намагається пояснити, чому рф не завдавала ударів взимку, а зробила це наприкінці опалювального сезону.
фото: UNSPLASH

фото: UNSPLASH

Вранці 22 березня росія здійснила наймасштабнішу атаку на енергетику України за весь час повномасштабної війни. Під удар потрапила велика ДніпроГЕС у Запоріжжі. На Львівщині російський снаряд влучив у об’єкт енергетичної інфраструктури. Харків залишився повністю без світла, а у декількох прифронтових областей запровадили аварійні відключення електрики.

Знищення інфраструктури – це ціль рф

Український публіцист та журналіст Віталій Портников каже, що дивуватися великій атаці росіян на енергетику не варто, адже між рф та Україною є багаторічний екзистенційний конфлікт і знищення нашої інфраструктури є однією з важливих цілей російських збройних сил. Проте він вважає, що в росії вже немає можливостей робити неточні масовані атаки, тому удари по інфраструктурних об'єктах України, як військових та і критичних цивільних, ретельно готуються, щоб завдати якнайбільшої шкоди.

Читайте також: Чому на Львівщині не ввели графіки відключення світла і який захист мають енергооб'єкти України

За його словами, мета росіян – змусити Україну погодитися на капітуляцію згідно з умовами рф«Якщо ж капітуляцію не вдасться забезпечити і путіну прийдеться погодитися з існуванням України і її власним геополітичним вибором, то рф зацікавлена в тому, щоб Україна перетворилася на економічну пустелю».

Атаки як психологічний тиск на українців

Як пише ВВС, на думку військового експерта, колишнього заступника начальника Генштабу ЗСУ Ігора Романенко, росіяни мали дві мети – вдарити по економіці, а також підвищити морально-психологічний тиск на громадян«Вони б’ють по обласних центрах, де немає систем протиракетної оборони».

А експерт з питань енергетики, президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар каже, що об’єкти інфраструктури були обрані для ударів заздалегідь. Це є продовженням системних дій по знищенню енергетики, які тривають з осені 2022 року. Навіть якщо вже немає піку енергоспоживання, сенс нищити енергетику для росіян є.

Читайте також: Ворог здійснив наймасштабнішу атаку на українську енергетику

«Завдали ударів по Запоріжжю, Кривому Рогу, тому що це Дніпровський промисловий регіон, де зосереджені основні потуги іншого оборонно-промислового комплексу. Знеструмити їх – це створити збої у функціонуванні підприємств ОПК», – пояснює Гончар.

Водночас експерт вважає, що, якби подібні удари сталися взимку, наслідки були б більш серйозними.

Який захист має енергетика України

103 об'єкти енергетики у 21 області України мають захист від уламків, а 22 підстанції у 14 областях захищені від бойових безпілотних літальних апаратів. Будівельні роботи зі спорудження захисту організовувало Агентство відновлення та розвитку інфраструктури, повідомив його голова Мустафа Найєм.

Під час ракетних та дронових атак вночі на 22 березня ворог завдав ударів об'єктам на 9 підстанціях. З міркувань безпеки розголошувати назви об'єктів та їхнє місцезнаходження не можна. Проте захист спрацював з максимальною ефективністю на усіх підстанціях.

Фортифікаційні споруди на всіх об'єктах витримали прямі та непрямі удари, забезпечивши повний захист автотрансформаторів та електричного обладнання. На окремих підстанціях є пошкодження захисних конструкцій в результаті прямих ударів, проте обладнання підстанцій залишилося цілісним.

 

Нагадаємо, що під час нічної атаки 22 березня одна з ракет влучила по енергетичній інфраструктурі на Львівщині. Деталі ‒за посиланням.

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!