Як не помилитися на парламентських виборах? Поради експертів

2454 1
26 жовтня українці голосуватимуть за новий склад Верховної Ради України. Як оновити парламент і обрати достойних людей? На які критерії треба зважати, аби обрати ефективний парламент – Tvoemisto.tv дізналось в експертів.

Політолог Любомир Скочиляс в ефірі Tvoemisto.tv радить не слухати популістів. «Особливо потрібно не куплятися на заяви, які вже мали місце недавно у  виборчій кампанії, на кшталт того, що «коли я прийду до влади, то АТО на Сході буде тривати не 2-3 місяці, а 2-3 години». Якщо з подібними гаслам до людей будуть йти політики, то, однозначно, треба відвертатися від цих політичних сил. Адже за цими словами нічого не буде», – пояснив він.

«В перш чергу, треба брати до уваги передісторію і політиків і політичних сил, які будуть змагатися за парламентський мандат. Тобто, що вони зробили, що вони не зробили і що, відповідно, вони зможуть зробити. Оцінка, критична оцінка минулого кожного політика і кожної політичної сили, хай навіть ця політична сила трансформується і перефарбується – це є той критерій, який дозволить досягнути максимально виваженого рівня вибору», – вважає Любомир Скочиляс.

Вимоги Майдану. «Тим, хто дійсно хоче критично і виважено підійти до свого вибору, все-таки варто звернутися до таких речей, як вимоги Майдану. Як би це пафосно не звучало. Дуже багато моральних авторитетів під час Майдану і після Майдану сформулювали надзвичайно важливі, надзвичайно цінні гасла, надзвичайно цінні тези і поради, в тому числі, які можуть використати виборці. Думаю, від цього їх вибір стане набагато ціннішим і набагато важливішим з точки зору якості нового парламенту», – зауважив політолог.

Представник координаційної ради ГМ «ОПОРА» Олександр Неберикут радить виборцям бути розумними і не піддаватися на спроби підкупу.

«В ситуації, коли збережена ця виборча система, яка себе дискредитувала, люди розуміють, які проблеми вона породжує, тому мають свідомо їм протистояти. Якщо мажоритарка стимулює підкупи, очевидно, вони б не мали голосувати чи симпатизувати партіям, які вдаються до підкупу, починаючи з гречки чи якихось благодійних фондів і закінчуючи роздачею вкладів чи тюнерів. Думаю зараз в бюджеті нема грошей, на якісь тисячі чи повернення вкладів… Але, тим не менше, таке явище можливе, і треба цьому протистояти», – розповів він в ефірі Tvoemisto.tv.

«Адмінресурс, який завжди були присутній при змішаній виборчій системі, теж, очевидно, буде… Якщо є такі прояви – спроби вливати з боку органів влади на думку людей – це явна ознака того, що за цих людей чи за працівників цих політичних партій не можна і не варто голосувати», – каже Неберикут.

Більше довіри. «Як це не складно – попри те, що виборці завжди були обманутими – від людей все ж має бути трохи більше довіри до держави як інституції, не залежно від того, хто її репрезентує. Зараз надто популярні такі анархістські тенденції, така собі махновщина… В ситуації, коли держава як інструмент є тим основним, чим ми можемо протистояти, намагаючись зберегти свою цілісність як країни, треба все ж більше робити акцент на цю довіру і десь переступати себе», – додає експерт.

«Я допускаю, що ми можемо бути обманутими і тими людьми, яким симпатизуємо і тими людьми, які, здавалося б, повністю відповідають нашим критеріям ідеальних кандидатів. Тим не менше, і зараз це не пафосні слова, – ці вибори вирішальні і стоїть питання збереження держави. Наша участь в громадському житті, в інших публічних заходах призведе до того, що держава збережеться в своїх попередніх кордонах, або в більших кордонах, ніж хотілося б нашим сусідам», – наголосив Олександр Неберикут.


Читайте також:
29 Серпня, 2014 10:44
TODOR Щоб не помилитися нужно гнать в три шеи всех ,кто там уже побывал.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!