Як покращити харчування у львівських школах: три кроки

9380 1
У Львові представили програму, засновану на світовому досвіді і яка може запрацювати вже з вересня.
фото: www.telegraf.in.uа

фото: www.telegraf.in.uа

Експерти освітньої групи Української Галицької Партії відвідали низку шкільних їдалень світу і на зібраному досвіді розробили пропозиції, які можуть покращити організацію і меню шкільного харчування.

«Сьогодні обід сучасного українського школяра – це сині сосиски, розварені макарони і незмінний бурячок. Але ніхто вдома такого не їсть. Нещодавно в Україні з'явився новий збірник рецептів для шкільних їдалень. Ми ж, в свою чергу, зібравши світовий досвід, розробили програму, що складається з трьох простих кроків, виконання яких не потребує багато часу», – говорить координаторка експертної групи УГП Ірина Бек.

Три кроки, впровадження яких покращить систему шкільного харчування

На державному рівні:

  • розробити довготермінову програму на основі принципів здорового харчування;
  • створити державний стандарт шкільного меню, в якому визначити набір продуктів і технологічні карти з акцентом на прості, дешеві і корисні страви;
  • спростити процедури погодження рецептів;
  • додати сезонне меню: крім звичних капусти і буряка, використовувати гарбуз, топінамбур, редьку, свіжі фрукти і ягоди тощо;
  • скласти перелік дозволених і заборонених продуктів;
  • популяризувати здорове харчування через предмет “Основи здоров’я” та інформаційні кампанії “Три молочнокислі продукти на день”, “5 овочів і фруктів щодня”.


На місцевому рівні:

  • розробити міські програми організації здорового харчування;
  • спростити процедури документообігу і звітності;
  • прийняти рішення про активне запровадження нового рецептурного збірника;
  • створити системи моніторингу якості харчування;
  • запровадити регіональні програми “Шкільні овочі та фрукти”, “Шкільне молоко”;
  • збільшити фінансування харчування молодших школярів і погодити з батьками суму доплати.


На рівні школи:

  • підписати угоди про самостійну організацію харчування;
  • обрати модель організації харчування (власна кухня чи кейтеринг);
  • розробити примірні технологічні карти страв, узгоджені з тарілкою харчування українця і нормами МОЗ;
  • змінити графіки харчування школярів молодшої школи з метою покращити не лише рецепти та смакові властивості страв, а й надати гарантію наявності теплої їжі.


«Оновлення рецептурного збірника не досить. Равликів і екзотичні сири на обід нам не вдасться організувати для кожної української школи. Але налисники, запіканки та інші сучасні страви, які ми їмо вдома, можна і треба "протягнути" до шкільного меню», – говорить Ірина Бек.

За її словами, якщо пропоновані кроки програми почати впроваджувати вже сьогодні, то вже з наступного навчального року шкільна їдальня може змінитися до невпізнання.

Читайте також: У Львові презентували нове шкільне меню від Євгена Клопотенка

Що пропонують учням у шкільних їдальнях світу

В Європейському Союзі учні отримують по 0,25 л молока щодня. Платить за це частково Євросоюз (10-12% вартості), решта – національні, місцеві бюджети і донори. З 2017-2018 навчального року діти отримують молоко, фрукти і овочі.

Італія

Шкільний ланч маленьких італійців – це паста, рис або суп, основна страва (м’ясо, риба, яйця чи сир), сезонні овочі і фрукти. Чіпси, картопля-фрі і смажена курка – заборонені. Їжа готується на централізованій міській кухні або на місці. Меню складається на 9 тижнів залежно від віку, завжди є на вході до школи і в мобільному додатку. Крім державних органів, контролем харчування займається батьківський комітет. Харчування оплачують батьки, залежно від доходу і кількості дітей. Безкоштовно обідають діти з інвалідністю і малозабезпечені.

Іспанія

На сієсту виділяється 3 години. Батьки сплачують за обід частково, більша частина покривається державними субсидіями. Меню батькам видається щомісяця. Обов'язково є овочеві супи-пюре, спагетті, риба, тушковане м'ясо, фрукти, салати, часто йогурти, іноді морозиво.

Франція

На ланч виділяється 1-2 години. Завдяки великому асортименту страв більшість дітей обирає обід у школі. Завжди є овочі, червона риба, равлики, устриці і безліч сортів сиру. Обіди безкоштовні тільки для молодших учнів, вартість залежить від статків сім'ї. Перед початком навчання батьки надають інформацію про прибутки.

Фінляндія

Від 1948-го кожен учень обідає безкоштовно. А якщо лишається на додаткові заняття, то отримує і перекус. У меню входять гарячі страви з м’ясом, яйцями чи рибою, порція овочів, хліба і напою (крім води, обов’язково є молоко, молочні автомати). Хліб – лише житній, вівсяний або хлібці. Пропонують вегетаріанські та безглютенові страви. Школа включає food education – наприклад, учні їздять до фермерів, збирають чорницю для школи. Централізована кухня готує для шкіл і садочків. Немає органів контролю, у школі лише перевіряють температуру готової їжі.

Литва

З 2010 року у раціоні мають бути овочі, картопля, фрукти, ягоди, свіжі соки, крупи, молоко, бобові, м’ясо і риба. Тваринні жири рекомендовано замінити рослинними. А от солодощі, газовані напої, смажені пиріжки і картопля заборонені. Як експеримент, деякі школи практикують шведський стіл, школа викидає менше їжі. Якість харчування контролює держава.

Австралія

Більшість бере ланч з дому. Їдальні пропонують готові страви і перекуси (структура в середині школи, ініціатива батьків-волонтерів або постачальник). Спроба уряду наповнити меню здоровими продуктами не виправдала себе – чимало їдалень втратили попит і тепер на межі закриття через неокупність.

США

Діти самі обирають їжу і платять за неї або беруть обіди з дому. Шкільне меню формує адміністрація школи. Батьки поповнюють картку, якою діти оплачують обід, перекус чи напої. У 80-90-их роках приватні компанії поширювали фастфуд. Повернула здорову їжу в школи Мішель Обама у 2010-ому.

Японія

Обід складається із супу, рису, м'ясного, салату і молока. Школярам не можна приносити свою їжу, а в їдальнях немає автоматів зі снеками. Школярі їдять у класі, накривають стіл, одягають білі халати і прибирають за собою.

Південна Корея

Одна з найкращих систем шкільного харчування у світі. У великих отворах спеціальної тарілки – суп і гарнір (зазвичай рис), в інших – салати, морепродукти, овочі і фрукти. Худорлявим дітям дають риб'ячий жир. Популярними є кімчи, кунжутне листя, фаршироване рисом під медовим соусом, суп з картоплі й гарбуза, оладки з зеленою цибулею, перцем і восьминогом, салат з огірка і моркви.

Фото шкільних ланчів країн світу з блогу sweetgreen


Читайте також:
3 Травня, 2019 20:58
Олег А який кошторис на харчування школярів сьогодні і той що пропонується.Коли школи підписують договір з фірмами що забезпечують харчування ухнів хто визначає НОРМИхарчування дітей.Це так само як з новобудовами.Норма є , а дотримання вибіркове або взагалі немає.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!