Як приготувати вушка з грибами на Святвечір. Покроковий рецепт

17970 0
Тvoemisto.tv пропонує один із рецептів приготування цієї різдвяної страви.
Фото: Source of taste

Фото: Source of taste

Львів'янка Ірена Никулишин поділилася давнім різдвяним переписом приготування вушок з грибами на Святвечір.

Перепис на вушка (приблизно 40 штук):

  • Гриби білі сушені – 250 г, 2 середніх цибулини, олія до смаження, сіль, перець до смаку;
  • На тісто – 250 г муки, 1 жовток, 125 мл (половина склянки) гарячої води, ¼ столової ложки олії, сіль (щіпка).

Гриби потрібно добре промити, залити теплою водою, залишити на 12 годин. Найкраще так зробити вечері попереднього дня. Цибулю дрібно нарізати, смажити на олії, щоб зарум'янилася. Під кінець смаження додати щіпку цукру – цибулька набуде гарного золотистого кольору і буде смачною.

Зварені гриби потрібно помолоти на млинку або дрібненько нарізати (не блендувати), поєднати з цибулькою, доправити до смаку сіллю та перцем, старанно перемішати.

Читайте також: Різдво у Львові. Топ-8 локацій, які можна відвідати цього року

Тоді відміряти 125 мл окропу, відставити, щоби вистиг.

Після того потрібно пересіяти муку та сіль на стільницю, зробити ямку, до якої порційно доливати воду і потроху вмішувати муку. На початку все варто робити ложкою. Додати жовток, олію, розмішати. Далі місити руками тісто 7-10 хвилин.

Тісто варто прикривати вологим кухонним рушничком або ховати у мішечок, в обидвох випадках добре обсипати мукою, щоб не приклеїлось. Тоді залишити на пів години. Надалі відрізати приблизно по ¼ частині, тоненько розвалкувати на посипаній мукою стільниці на товщину приблизно 2 мм, келішком вирізати кола. Тіста слід брати на один раз не забагато, бо буде підсихати. На кожне коло треба накладати гриби, спочатку ліпити як вареник, потім зліплвати два кінчики разом (загорнути у вушко).

Читайте також: Як повернутись у Різдво дитинства, або Пампушки моєї бабці Марії

У великому баняку довести посолену воду до кипіння. Кидати першу партію вушок у 15-20 штук. Мішати легенько дерев'яною ложкою. Зменшити вогонь до середнього. Коли вушка спливуть догори, варити ще приблизно 1 хвилину. Час готування залежить від товщини тіста. Тому як тест можна одне вушко відразу спробувати. Вушка слід виймати ситком на таріль і викладати одне коло одного (в один шар), щоб не посклеювалися. Або відразу ж подати до борщу.

Варто пам'ятати – якщо готувати відразу більшу кількість вушок (або пирогів), можна їх відразу заморозити. Проте спочатку вушка треба розкласти по одному на поличку (йдеться про те, щоб не склеїлися) і приморозити впродовж 15-20 хвилин, а вже потім пересипати до мішечка і покласти до морозильної камери. Так заморожені вушка (пироги) довго будуть свіжими. Морожені вушка варто кидати до посоленого окропу.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!