Як розповідають про Другу світову війну у музеї «Територія терору». Відео

2388 0
«В День пам’яті та примирення ми маємо говорити про жертви, а не лише про військові конфлікти», каже історикиня Дарія Кіндзер.
Фото: Тараса Бабенчука

Фото: Тараса Бабенчука

Музей «Територія терору», що на проспекті В’ячеслава Чорновола, 45, в День пам’яті та примирення показує історії людей, які пережили Другу світову війну, про трагічні сторінки їхніх історій. Про це Tvoemisto.tv під час стріму розповіла завідувачка інформаційного сектору «Території терору», історикиня Дарія Кіндзер. 

«Музей особливий в цілій Україні, тому що зберігає особисті історії людей, а не лише переповідає загальну історію ІІ світової війни», – каже Дарія Кіндзер. 

«Територія терору» розташована на місці Львівського гетто. Однак, ця територія раніше була значно більшою. Вона була розташована по всьому проспекті Чорновола, вулиці Хімічній та в районі Замарстинівської, розповідає історикиня.

«Близько 250 тис людей перейшли через Янівський концтабір, близько мільйона євреїв постраждали від Голокосту на території України», – каже Дарія Кіндзер. 

Музей поділений на різні кімнати, кожна з яких відтворює окремий період історії. Деякі з кімнат відкрили під час карантину.

«Перша кімната відображає типове помешкання львів’янина в 1930-х роках. У ній увага зосереджена на трьох національностях: українцях, поляках і євреях», – розповідає Дарія Кіндзер. 

Всі речі в цій кімнаті оригінальні, тому що їх передали Музею самі мешканці міста. При вході в кімнату є термінал, на якому відображені всі меблі з кімнати, і, натиснувши на окремий предмет, можна прочитати його історію.

У наступній кімнаті на підлозі є карта, яка показує, як у 1939 році була розділена Польща між Німеччиною та Радянським Союзом. 

«На карті також є 9 червоних позначок, які доробили у Музеї, вони показують місця, в яких мешкали оповідачі Музею під час ІІ світової війни. Ці історії можна прочитати в буклетах або послухати в аудіоформаті», – каже Дарія Кіндзер. 

Третя кімната під назвою «кімната після обшуку» розповідає про події 1939-1941 років, коли у Львів повернулася радянська влада. На стіні є лінія часу, де показані дати і основні цифри того, як відбувалися арешти і депортації. Також є оригінальні фотографії людей з Державного львівського архіву, яких заарештували в цей час. 

Остання кімната присвячена мережі німецьких таборів. В кімнаті є нари, біля яких полонені писали свої думки. Надписи були знайдені у львівській синагозі та тернопільскій тюрмі, їх писали українською, івритом та польською мовами.

З іншого боку кімнати зібрані музичні інструменти і безліч інших дрібних речей, які залишились після примусових робіт в Янівському таборі, каже Дарія Кіндзер. 

«На стіні у кімнаті є фотографія табірного оркестру, який виконував «Танго смерті». Його виконували, коли супроводжували людей на розстріли», – розповідає історикиня Дарія Кіндзер. 

Музей «Територія терору» працює в режимі офлайн, і записатися на екскурсію можна у них на сайті.  

Софія Шавранська

Фото та відео Тараса Бабенчука


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!