Як в Ізраїлі: без мови немає кар'єри – Портников

5190 0
На думку відомого журналіста, українська повинна стати мовою соціальних ліфтів та мовою розвитку, на його думку, позитивна дискримінація в нашій мовній ситуації не є трагедією, а необхідним кроком після сторіч русифікації та знищення мови.

Прийняття мовного законопроекту 5670-д  є важливим для України, бо зі сторіччями русифікації і знищення мови не можливо боротися одними розмовами, заявив на презентації роману «Евора» у Львові відомий журналіст Віталій Портников

Він подав приклади вирішення мовних проблем в Ірландії та Ізраїлі. У першому випадку помірковані ірландські націоналісти задля незалежності проголосили державними англійську та гельську. Тоді другою мовою розмовляли 15% населення, а зараз не говорить майже ніхто.

«В Уельсі, який також є частиною Великої Британії, гельською говорять більше, аніж в Ірландії, яка стала незалежною. Чи маємо ми йти таким шляхом? Я не впевнений. Тим більше, що між бути частиною великої англомовної цивілізації і частиною російськомовної цивілізації – ето двє большиє разніци» -- наголосив журналіст.

Натомість засновники ізраїльської держави, за словами Портникова, переважно говорили на ідиш і також могли перетворити нову державу на частину великої німецької цивілізації на Близькому Сході. Однак питання було в цивілізаційному виборі і вони зробили по-іншому.

«Але вибір був інший -- з точки цивілізаційної ідентичності народу, його історичної ідентичності, хоча цю мову довелося вчити буквально з першої літери. І людям, які зараз репатріюються, також доводиться вчити мову з першої літери. Причому, їх ніхто особливо не примушує. Можна не вчити іврит і розмовляти все життя російською, тільки на певному рівні розвитку та соціального успіху. Ось важливий момент – рівень розвитку та успіху» -- наголосив журналіст.

На його переконання, громадян України не треба примушувати українську. «Я в цьому впевнений. Але разом з тим, я абсолютно впевнений, що як в Ізраїлі – незнання української мови просто створює для тебе певні обрії подальшого просування. Тобто українська має стати мовою соціальних ліфтів, мовою розвитку» -- наголосив Віталій Портников.

Водночас, підкреслив він, державі слід не лише ухвалювати закони про мову, але  створювати безплатні курси вивчення української.

«Ми маємо створити всі умови для людей, які бажають вивчити українську. Держава має бути промотором української мови і я сподіваюся, що так колись і буде» -- сказав журналіст.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!