На правах реклами

Як з’явився ринок Форекс?

1494 0
У наші дні ринок Форекс розвивається великими кроками. При цьому не всі знають справжні причини, що сприяли зародженню і подальшому становленню міжнародної торгової платформи. Ми пропонуємо з'ясувати, як же насправді сформувався Форекс, і що сприяло його стрімкому зростанню.
Фото: pixabay.com

Фото: pixabay.com

Отже, почалося з 1967 року, коли професор коледжу Мілтон Фрідман отримав відмову в Чиказькому банку на видачу позики. Причиною такого рішення послужила мета, для якої дана позика бралася – містер Фрідман мав намір в подальшому продати британську валюту і викупити її назад після зниження ціни. Таким чином він хотів отримати швидкий прибуток, але договір, укладений в Бреттон-Вудз був вагомим аргументом для того, щоб отримати відмову від банківської установи.

Нагадаємо, що Бреттон-Вудз згадується у фінансовому світі вперше в 1944 році, коли тут був підписаний договір, який фіксує курси різних світових валют щодо долара. У свою чергу, американська валюта прив'язувалася до унції золота, яка була оцінена в 35$. Таким чином фінансові «мізки» нашого світу намагалися домогтися підтримки фінансової стабільності, обмеживши можливості для валютних спекуляцій і надмірного руху валюти через кордони держав. Завдяки жорсткої прихильності грошової одиниці до золота, забезпечувалася необхідна стабільність. А правителі вже не могли проводити за своїм бажанням девальвацію валюти і не знали wat is forex.

Проте були свої недоліки і в «золотому еквіваленті». Зокрема, стримувалося зростання економіки всіх країн, оскільки, як тільки вдавалося наростити результати у фінансовій сфері, тут же зростав імпорт з-за кордону і золоті резерви тут же виснажувалися. Як наслідок, зменшується постачання грошей, зростають процентні ставки, а активність економіки сповільнюється аж до повного спаду. Як тільки вартість товару досягала мінімальної позначки, він знову ставав цікавим для покупця. Останній викликав ажіотаж і залучав в країну золото з-за кордону, що знову збільшувало вливання грошей в економіку, робило кредити більш доступними і оживляло згаслу економіку. Такі «гойдалки» згубно позначалися на розвитку держав, а Перша світова війна і зовсім порушила наявні досі торговельні потоки і вільне пересування золотих запасів.

Укладений у Бреттон-Вудзі договір був скасований у 1971 році, після чого американська валюта вже не могла обмінюватися зі сталого курсу безперешкодно на золото. Через два роки істотно спростилася методика обміну валюти між розвиненими країнами, а сам процес формувався, в основному, за рахунок попиту і пропозиції. Ще більшого зростання товарообігу на валютному ринку сприяло розвиток комп'ютерної техніки, поява перших торгових систем і формування глобальної мережі. Ціна грошової одиниці кожної держави змінювалася щодня, а обсяг торгів постійно збільшувався, сприяючи формуванню нових фінансових інструментів, лібералізації торговельної та ринкової сфери.

Саме так на світ з’явився ринок Форекс.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!