Квазікільце на Богдана Хмельницького: запрацює чи буде причиною заторів?

7251 0
Ремонт просп. В. Чорновола, який розпочали 8 травня, змусив водіїв обирати для проїзду вул. Б. Хмельницького, що призвело до максимального навантаження на квазікільце і утворення величезних заторів. У 2021 році на перетині вулиць Хмельницького – Липинського – Кукурудзяна було створене квазікільце зі світлофорним регулюванням, що начебто мало спростити й пришвидшити рух при максимальній кількості транспорту. Громадський активіст, інженер з організації дорожнього руху Святослав Товстига пояснює, чому цього не сталося та що потрібно зробити, щоби тут не утворювалися затори в подальшому.
Фото умовне/Тарас Бабенчук

Фото умовне/Тарас Бабенчук

Перед створенням квазікільця ми з Ігорем Зінкевичем, головою профільної депутатської комісії ЛМР, пропонували скоригувати проєкт: заборонити рух приватному та громадському транспорту від радіоринку до кільцевої розв’язки (на схемі цифра 4). Завдяки цьому можна було б мінімізувати кількість конфліктних точок до показника «простий вузол» і створити три смуги руху на ділянці від кільця до перехрестя з Кукурудзяною (колишній «Фуршет»), дві з них – для повороту направо, а одну – прямо. Розуміючи, що інтенсивність руху підвищиться, ми пропонували збільшити кількість смуг Кукурудзяною при виїзді на кільцеву розв’язку між будівельним гіпермаркетом і ринком «Торпедо» (на схемі цифра 1). 

Додаткова смуга не мала б бути в межах кільця, а плавно входити у смугу, що веде до вул. Б. Хмельницького на виїзді з міста (на схемі цифра 1), а дві смуги залишити для виїзду з кільця. Одна з них мала б бути лише для громадського транспорту (на схемі цифра 2).

Що треба проаналізувати для правильного рішення стосовно розвитку організації дорожнього руху

Для розуміння, чому утворюються такі великі затори поблизу Північного автовокзалу (АС-2), пропоную звернути увагу на показники, які варто аналізувати інженерам при розробленні проєкту організації дорожнього руху для ділянки вул. Б. Хмельницького:

–  інтенсивність і склад транспортного потоку;

–  визначення величини черг та затримок у кожному напрямку;

–  аналіз рівня аварійності руху; 

– запропонування нової схеми організації дорожнього руху.

 

Яким є функціональне зонування мікрорайону

Вулиця Б. Хмельницького розташована в Шевченківському районі Львова. З допомогою нормативних документів було здійснене функціональне зонування прилеглої території. Характеристика функціональних зон така: площа промислових зон – 1,39 км2 , площа житлових зон – 1,08 км2

Рис.  План-Схема району функціонального зонування території

Як бачимо, функціональне зонування рівномірне між промисловою зоною та житловою, що є важливим аспектом у врахуванні проєктування вулиці щодо радіусів.

Отже, на квазікільці спостерігається невідповідність радіусів повороту для основного транспортного вузла, який використовує великогабаритний транспорт промислової зони. 

Який коефіцієнт аварійності

Для об’єктивного визначення причинно-наслідкових зв’язків потрібно розуміти аварійність на вулично-шляховій мережі. Для оцінки складності й потенційної небезпеки транспортних вузлів застосовують різні системи умовних показників (балів). Одна з них пропонує оцінювання за показником складності транспортного вузла згідно з методичними вказівками щодо виконання практичних робіт для студентів, які вивчають транспортні технології (спеціальності – організація і регулювання дорожнього руху та організація дорожнього руху).

Згідно із зазначеними методичними вказівками, транспортний    вузол   вважається простим, якщо т<40; середньої складності – т =40...80; складним – т=80...150 і дуже складним – т >150.

Щоб зрозуміти складність і проблематику, я проаналізував наявність конфліктних точок на частині квазікільця, на ділянці від саморегульованої кільцевої розв’язки Хмельницького – Липинського і регульованого перехрестя Хмельницького – Кукурудзяна (відповідно до методики воно підпадає під категорію дуже складна ділянка, бо показник, згідно із затвердженою формулою, становить 155).

Окрім цього, в межах вузла є три зупинки громадського транспорту, які не мають заїзної кишені, де зупиняються автобусні маршрути №№19, 20, 25а, 156, 55 і 56, що призводить до зменшення пропускної спроможності на 20% однієї смуги руху.

Отже, можна сказати, що організація дорожнього руху сама собою сповільнює швидкість руху, зменшуючи таким чином його інтенсивність, що і далі призводитиме до утворення заторів. 

Що таке моделювання та які дані воно дає

Програмне забезпечення VISSIM – це інструмент для мікроскопічного моделювання учасників дорожнього руху (транспортних засобів, велосипедистів, пішоходів) та умов їхнього руху на вулицях, площах і перехрестях, а також для аналізу та оцінки доцільності зміни організації дорожнього руху на них.

Моделювання, яке виконували працівники ЛКП «Львівавтодор» у 2020 році

Були проаналізовані такі варіанти розвитку організації дорожнього руху:

Варіант 1 – наявний стан (до реконструкції/створення квазікільця).

Варіант 2 – наявна схема без світлофорного об’єкта при виїзді з АС-2.

Варіант 3 – наявна схема із світлофорним об’єктом при виїзді з АС-2. 

Варіант 4 – передбачає всі зміни, подані у Варіанті 2, однак пропонується індивідуальний транспорт, який рухається вул. Б. Хмельницького до кільця, скеровувати праворуч – на вул. Кукурудзяна, а громадський транспорт буде рухатися прямо. 

Варіант 5 – передбачає скерування праворуч приватного і громадського транспорту на вул. Кукурудзяна (вулиця між радіоринком і торговим центром) в зоні перехрестя Б. Хмельницького – Кукурудзяна. Також у цьому напрямку скеровують автобуси, які виїжджають із АС-2.

Як бачимо зі слайда, до створення квазікільця показники затримок були сумарні 126, середній показник для всіх перехресть становить 31,5. Найоптимальнішим для руху є нерегульоване перехрестя з АС-2 та Варіант 2 (115/28,75 с), а також Варіант 4 з показниками 162/40,5 с.

Із цього слайда бачимо, що до влаштування квазікільця середня швидкість на вул. Б. Хмельницького була 34 км. Якщо запустити квазікільце із світлофорами, то швидкість зменшується до 20 км. Найкращим варіантом є запровадження одностороннього руху на всій ділянці квазікільця (Варіант 5) матимемо швидкість руху 30,5 км.

Черга до перехрестя була найкращим варіантом до часу створення квазікільця і становила 45.9./11.97 автомобілів. Найгірші показники при запровадженні світлофорного регулювання при виїзді з АС-2. Найкоротші черги при створенні квазікільця при вимкнутому світлофорі біля АС-2 і показники 20.7/5.17 автомобілів.

Зважаючи на моделювання 2020 року, бачимо, що найкращі показники були до створення квазікільця, а найоптимальніші

за умови повноцінного створення квазікільця. 

Моделювання, яке виконувало ЛКП «Львівавтодор» у 2023 році

У межах моделювання були проаналізовані:

Варіант 1 – наявні світлофорні об’єкти.

Варіант 2 – односторонній рух трьома смугами вул. Б. Хмельницького біля АС-2, ліквідація на цій ділянці виїздів та заїздів з торгового будівельного гіпермаркету, збільшення до трьох смуг на Кукурудзяній (ділянка біля ринку «Торпедо») і на кільцевій розв’язці до трьох у напрямку виїзду з міста. 

Варіант 3 – односторонній рух трьома смугами вул. Б. Хмельницького біля АС-2 з окремою смугою для громадського транспорту на цій ділянці, збільшення до трьох смуг на Кукурудзяній (ділянка біля ринку «Торпедо»), збільшення радіусів.

Варіант 4 – наявні світлофорні об’єкти, збільшення до трьох смуг на Кукурудзяній (ділянка біля ринку «Торпедо») і на кільцевій розв’язці до трьох в напрямку виїзду з міста.

Як бачимо з моделювання, найгірші показники на цьому вузлі у Варіанті 1 за умови ввімкнутих світлофорних об’єктів. Найкращі показники максимальних черг у Варіанті 2.

Найгірші показники на цьому вузлі середніх затримок у варіанті – наявний стан (без увімкнених світлофорів), відтак у Варіанті 1– увімкнені світлофори, найкращі показники середньої затримки у Варіанті 4.

Оптимальний показник середньої затримки у Варіанті 4: зведений 73.79, середній 12.29

За результатами моделювання 2023 року бачимо, що найгірші показники для пропускної спроможності дорожнього вузла квазікільця на вул. Б. Хмельницького є, якщо просто запустити світлофор. Найкращі показники Варіант 4, запровадження світлофорного регулювання руху на перехресті Б. Хмельницького Кукурудзяна та на ділянці вул. Б. Хмельницького (виїзд із АС-2). Збільшення кількості смуг до трьох на вул. Кукурудзяна та на кільці до вул. Б. Хмельницького (виїзд із міста). Збільшення радіусів повороту.

Що робити далі

Спершу треба дивитися на генеральний план Львова, який є основним документом міста. В ньому передбачено, що від кільця на перехресті вул. Б. Хмельницького – Липинського – Кукурудзяна до виїзду з міста (вул. Б. Хмельницького) має бути магістраль загальноміського значення безперервного руху. Відтак треба аналізувати зонінг території. З нього ми бачимо, що в цій частині Львова є промислові підприємства, а це важливий аспект для розрахунку пропускної спроможності вулично-шляхової мережі. Зважаючи на ці два моменти, ми чітко розуміємо, що теперішня організація дорожнього руху не відповідає генеральному плану і що дорога стала магістраллю загальноміського значення регульованого руху з меншою пропускною спроможністю, що й призводить до заторів.

Тому спершу треба привести у відповідність організацію дорожнього руху на виїзді з міста, щоб вона відповідала класифікації дороги відповідно до генерального плану. Наступним аспектом в межах квазікільця, який потрібно врахувати, буде зменшення кількості конфліктних точок, приведення радіусів для великогабаритного транспорту, створення заїзних кишень для громадського транспорту.

Якщо це не спрацює через високу інтенсивність потоку 600 800 автомобілів на годину в ранкові та вечірні пікові години, треба буде пропрацьовувати два варіанти вирішення ситуації:

  1. Повністю змінити організацію дорожнього руху відповідно до Варіанта 4 моделювання 2023 року з будівництвом третьої смуги руху на вул. Кукурудзяна.

  2. Будівництво проєктованої дороги між вул. Пластова і Творча, що зменшить навантаження на квазікільце на вул. Б. Хмельницького.

 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.







 

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!