Що таке перехоплювальні парковки та як вони можуть покращити Львів

6479 0
У Львові немає перехоплювальних парковок як таких, але деякі стоянки виконують їхні функції.
ілюстративне фото: sdotblog.seattle.gov

ілюстративне фото: sdotblog.seattle.gov

Півтора місяці тому у Львові затвердили Концепцію розвитку громадського транспорту та паркування, якою, зокрема, передбачили будівництво перехоплювальних парковок — стоянок при в’їзді в місто для пересадки на громадський транспорт. Начальник відділу інвестиційних проєктів ЛКП «Львівавтодор» Павло Сирватка пояснює, навіщо такі парковки Львову, на яких вулицях їх варто збудувати та за яких умов вони покращать якість пересування містом.

Перехоплювальні парковки або так звані парк-енд-райди (Park and ride) — це місця, які виділені або на околицях міста, або на інших територіях, де відносно дешева земля. Їхня ціль — запропонувати альтернативу тим, хто приїжджає до міста машиною і не має бажання на ній їхати до самого центру, а хоче пересісти на громадський транспорт. Таким чином у самому місті зменшується рівень заторів і загазованості повітря, а також покращується якість роботи громадського транспорту і пішохідні простори.

Формально у Львові жодної такої парковки немає, але деякі наявні працюють як парк-енд-райди — наприклад, стоянка ТРЦ King Cross Leopolis. Багато людей, які приїжджаю до міста з області, лишають там машини і їдуть до центру на автобусі. Так само в Україні немає перехоплювальних парковок у тому вигляді, в якому вони б мали бути, але в тому ж Києві є стоянки, які по суті виконують їхню роль, — наприклад, поблизу станцій метро.

Читайте також: Львів потребує радикальних підходів. Юліан Чаплінський про розвиток міста

В ідеалі парк-енд-райди мали б бути на кожному в’їзді до міста. Ми вивчали досвід різних європейських міст. Він показує, що не скрізь перехоплювальні парковки працюють — або місто замале, або ж у центрі немає проблеми з паркуваням, і, відповідно, потреби в таких паркінгах немає. Та на мою думку, у Львові вони мають значний потенціал. Там зможуть залишити авто не тільки ті, хто приїжджає зранку на роботу чи навчання до міста, а й ті люди, які потребують лишити авто на зберігання на довший період — зараз такі покинуті машини часто стоять на вулицях тижнями чи місяцями, займаючи простір, який можна було б використати ефективніше.

У Львові є кілька основних виїздів з міста — вулиці Хмельницького, Личаківська, Зелена, Стрийська, Кульпарківська, Городоцька і Шевченка. В ідеалі, перехоплювальні парковки мали б бути на кожному з них. Власне, їх передбачили в Концепції розвитку громадського транспорту та паркування, яку півтора місяці тому ухвалили у Львові, адже ті, хто приїжджає до міста з області на роботу чи навчання, створюють серйозне навантаження на інфраструктуру, особливо в час пік. Останні дослідження говорять, що приблизно 150 тисяч людей щодня приїжджають з області у Львів — на роботу, навчання, закупи. І значна частина з них користується власним автотранспортом.

Найпростіше місце, де можна облаштувати парк-енд-райд, — стоянка біля стадіону «Арена Львів», але там є проблема — відсутність громадського транспорту. Наразі пускати туди автобусний маршрут — ризик для перевізника, оскільки він може бути нерентабельним. Але з часом, можливо, це запрацює, адже немає сенсу робити парк-енд-райд там, куди немає доступу громадського транспорту, на який ми закликаємо водіїв пересісти. І цей транспорт має бути швидкий, і вже є ідея, як на Стрийській це забезпечити. Ця вулиця взагалі в цьому плані найпростіша — набагато важче забезпечити пріоритет громадського транспорту, наприклад, на вулиці Шевченка, яка сама по собі є досить вузька.

Є різні бізнес-моделі функціонування парк-енд-райдів. На жаль, у Львові немає черги з інвесторів навіть на більш прибуткові парковки — у центрі міста. Якщо ж місто будуватиме їх самостійно, то виникне питання: чи маємо ми використовувати гроші на покращення умов для тих, хто приїжджає до Львова з області, чи краще витратити їх на ті ж школи, садочки, лікарні, на які фінансування завжди не вистачає. Після того, як у Львові запрацює електронний квиток — а рано чи пізно це станеться, — місто нарешті зможе точно вирахувати збитки від простою громадського транспорту в заторах. Таким чином з’явиться аргумент до міських депутатів: ми витрачаємо гроші або на громадський транспорт, який стоїть у заторі, або ж на асфальтування ділянки під парк-енд-райд, який допоможе цих заторів уникнути.

Читайте також: Що примирить водіїв, велосипедистів та пішоходів у Львові

Перехоплювальні парковки добре працюють у Люксембургу. Незважаючи на те, що місто не дуже велике, там є високий рівень автомобілізації і багато обмежень для заїзду в центр у час пік. Парк-енд-райди там добре поєднані з мережею громадського транспорту, а часом — із супермаркетами та іншими громадськими сервісами. Є навіть експрес-маршрути з двома-трьома зупинками, які від стоянки до центру можуть доїхати за 10 хвилин. Це додаткові витрати для міста, але, вочевидь, там порахували, що простіше оплатити роботу ще одного автобуса, ніж побудувати ще одну смугу вулиці в історичній забудові. Також перехоплювальні парковки добре працюють у Страсбургу — той, хто лишає авто на парк-енд-райді, отримує при оплаті стоянки ще й проїзний на кількох осіб на день. Подібна система, згідно з Концепцією розвитку громадського транспорту та паркування, має діяти і у Львові. Тобто парк-енд-райди мають обов’язково працювати з електронним квитком або з іншою подібною системою, інакше не буде економічного ефекту від їхнього використання.

У нас немає мети, щоб усі, хто їдуть до Львова, залишали свої машини на парк-енд-райдах. Завдання перехоплювальних парковок — згладити піки навантаження на інфраструктуру міста. Наприклад, влітку у Львові є менше машин і, відповідно, майже немає заторів, оскільки люди поїхали у відпустку, а в університетах і школах канікули. Але восени вони повернуться. Тож завдання парк-енд-райдів — забрати цю надлишкову кількість транспорту і запропонувати людям альтернативу. Зручніше стане не тільки тим, хто приїжджає до Львова, а й самим містянам, які дійсно мають потребу їздити саме на авто — наприклад, щоб завезти кількох дітей у різні навчальні заклади. Крім того, підвищиться швидкість громадського транспорту, адже він не стоятиме в заторах.

Колонка підготовлена в межах спецпроекту «Рік комфортного пересування»Партнер проекту — компанія EasyPay — найбільший небанківський оператор платіжних та фінансових сервісів в Україні. Свої ідеї та пропозиції для вдосконалення міської мобільності можете надсилати за адресою: Tvoemisto.tv@gmail.com, у темі листа зазначивши «Рік комфортного пересування у Львові». Важливі думки ми опублікуємо на сайті та озвучимо під час експертних дискусій.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!