Як через банк повернути гроші за скасований авіарейс

3298 0
Треба одразу зрозуміти, що гроші вам прийдуть не відразу, а швидше за все через кілька місяців (це в кращому випадку).
Фото: The Ukrainians

Фото: The Ukrainians

У часи коронавірусу скасовані  авіарейси – це звичайна справа. Європейські країни ледь не кожного дня змінюють умови в'їзду і куплений квиток зовсім не означає, що ти таки потрапиш в омріяне місто чи на відпочинок. Також часто трапляється, що авіакомпанії відмовляються повертати гроші. Тревел-блогерка Уляна Куйдич про те, що таке чарджбек/chargeback і як за цією процедурою можна забрати гроші за квиток через «Приватбанк», «Монобанк» та інші популярні українські банки.

Отже, в ситуації, якщо авіакомпанія відмовляється повернути гроші за скасований рейс, можна отримати свої гроші по процедурі чарджбек/chargeback. Тут треба одразу зрозуміти, що гроші вам прийдуть не відразу, а швидше за все через кілька місяців (це в кращому випадку).

Тому, якщо авіаперевізник, в принципі, йде на контакт і пропонує повернення грошей після відновлення рейсів, або якийсь альтернативний варіант – зарахування грошей на бонусний рахунок, ваучер, квиток з відкритою датою – можливо, краще скористатись таким варіантом.

Читайте також: Чи безпечно туристам їхати до Львова і на Львівщину

Також зважайте на курс гривні і валюту, в якій купували квиток – гроші повернуть у сумі транзакції. Навіть, якщо ціна за квиток була в євро чи доларах, але картка у вас у гривні – повернуть ту суму, яку списали у гривні.

Від себе додам, що я взагалі прихильник більш м’якої взаємодії з авіакомпаніями під час пандемії. Адже, якщо компанія не має як виконувати рейси, то при масовому поверненні грошей вона просто збанкрутіє. В підсумку закриття авіакомпаній негативно вплине і на нас з вами – за меншої конкуренції квитки будуть дорожчими.

Але ситуації бувають різними і одна справа, якщо зависли гроші за акційні квитки за умовні 30-50 євро, і зовсім інша – якщо мова про кілька тисяч доларів.

Що таке чарджбек/chargeback?

Чарджбек – це процедура примусового повернення коштів платнику через платіжну систему. В Україні найпопулярнішими є Visa та Mastercard. Їх також ще називають терміном МПС, це абревіатура від Міжнародна платіжна система.

В яких випадках можна отримати чарджбек/chargeback?

Коли гроші було перераховано, а послугу чи товар ви не отримали. Загалом під чарджбек потрапляє дуже багато випадків – використання крадених карток шахраями, помилкове списання коштів, дубльоване списання, помилки банкомату (коли гроші з рахунку списали, а готівку вам банкомат не видав) і так далі.

Як подати заявку на чарджбек/chargeback?

Вам потрібно звернутись до банку, який видав вам картку. Саме банк формуватиме пакет документів і буде їх подавати спочатку до банку, який списав гроші, а далі – до платіжної системи.

В «Приватбанку» заявка подається через чат в Приват-24, в «Монобанку» – через оператора у чаті. При заявці потрібно вказати час транзакції та суму. У «Монобанку» зазначили, що також можуть попросити підтвердження, що надавач послуги (у нашому випадку авіакомпанія або сайт, де ви купували квиток, якщо купували не напряму на сайті компанії) відмовляється повернути кошти.

Читайте також: Хочу на море у час карантину. Історії людей, які відпочивають у Туреччині, Хорватії, Албанії

У Приваті є часове обмеження на оскарження транзакції – це 120 днів. Зверніть увагу, це 120 днів з моменту купівлі квитків, а не самого рейсу. Відповідно, якщо ви купили квиток ще за півроку до самого рейсу, то заявку можуть відмовитись прийняти.

У «Монобанку» часових обмежень нема.

В інших банках процедура схожа – заявку можна подати через оператора, або звернувшись у відділення.

Скільки часу повертають гроші?

Зазвичай від термін складає від 45 до 120 днів.

Мій особистий досвід

Я повертала гроші не за квиток, але процедура, в принципі, та сама. Отже на Шрі-Ланці в січні (майже на сам Новий рік, але це вже просто ліричне доповнення) при спробі зняти гроші з картки, банкомат готівку мені не видав. А от гроші з рахунку зняли. Якщо кому цікаво, банкомат був від BOC – Bank of Ceylon. Картка – видана «Приватбанком».

У Приваті через чат відразу ж прийняли заявку, дали її номер. Далі за цим номером на сайті «Приватбанку» можна відслідковувати, як просувається справа.

Весь процес повернення зайняв трохи більше двох місяців – 2 січня банкомат не видав мені гроші, а повернення зарахували 11 березня.

Читайте також: «Малята, де ваші маски». Репортаж із карантинного Інтерсіті зі Львова

Якщо детальніше – 3 січня (тобто вже наступного дня) було ухвалено рішення про повернення (тут 15 днів очікування відповіді від шріланкійського банку чи він не скасує операцію зі свого боку), 20 січня почали підготовку документації, 21 січня – сформований пакет документів подали в Mastercard, 11 березня платіжна система підтвердила збій і в той же момент гроші повернули на картку.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.
 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!