Згадуючи героїв Крут. І в 1918-му у Києві переважали охочі "зазирнути в очі путіну"

743 0
29 січня ми віддаємо шану пам'яті героїв Крут. Того дня у 1918 році молоді кияни стали національними героями. Але героїзм зовсім юних хлопців став наслідком зради, безпечності дорослих політиків, військових, можливо, навіть їхніх рідних і вчителів. Про це пише у соцмережі Тамара Горіха Зерня (Тамара Дуда).

Щороку цього дня ми віддаємо шану пам'яті героїв Крут.
І щоразу думаю, що героїзм зовсім молодих хлопців став наслідком зради, недалекоглядності, безпечності дорослих, можливо, навіть їхніх батьків і вчителів.
Ремісники і робітники нової незалежної держави розвісили вуха і чекали "закінчення епохи бідності" для пролетаріату. При тому, що працівники заводів, майстри, дрібний інженерний персонал, ті ж ремонтники у Києві та інших містах жили як сир у маслі. Ніколи після того не було у них такого життя, і досі про той рівень можна тільки мріяти. Один працюючий чоловік спокійно утримував всю родину, з житлом, освітою дітей, модними сукнями "з Парижу" для дружини і подорожами на відпочинок.
Селяни присіли перечекати заворушення, у абсолютній впевненості, що до них не дійде. Але під шумок не забули випатрошити панські маєтки, потягли додому все аж до ношених панталонів, топили пічки стародруками з безцінних бібліотек, але при цьому вірили, що для них персонально все буде добре. Головне вірити.
Міщани не вхопилися за шанс здобуття незалежності, а з великою підозрою поставилися до всіх цих новацій. Згаяли дорогоцінний час на чвари і політичні побоїща - партійна боротьба була страшною.
Армія... "Сердюцькі полки" категорично і рішуче розбіглися додому, бо як тут всидіти, якщо там без них панську землю починають ділити.
Ну і Центральна Рада, значно менша чисельно за теперішній парламент і кратно вища за нього в інтелектуальному плані. Успішна у багатьох сферах, але провальна в одній єдиній, яка зрештою їх усіх і поховала. Філософи, історики і філологи протиставили росіянам "візію", а треба було протиставляти багнети, гармати і кулемети.
Вони теж вірили, що зможуть "зазирнути в очі путіну" і щось там змінити в цих очах силою свого гіпнозу.
А дітям це усе вигрібати.
Період УНР - один з найтрагічніших у нашій історії, про який ми досі мало знаємо, і уроки якого так і не були вивчені. Події 2019го це наочно показали. 
 
Фото - УНІАН
 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав. 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!