Як навчитись дбати про себе. Топ-3 дієві практики

15172 0
Українські жінки часто дбають про когось іншого, забуваючи про себе. Чому важливо це змінити?
Фото: Alphacolor

Фото: Alphacolor

«Можливо, українки звикли дбати більше про когось, ніж про себе», – пише Роксолана Кравчук, засновниця Open Mindfulness, тренерка з особистісного та організаційного розвитку в межах проєкту «Час жінок» та розмірковує, що наші жінки не задумуються над такими питаннями, допоки не зіткнуться з емоційним виснаженням, браком енергії чи більш серйозними проблемами. Тоді приходить усвідомлення, що дбати про себе потрібно. А гарна зачіска чи підкачані сідниці – це гідно і приємно, але справі зарадять мало.

В англомовному пошуку за словом selfcare можна знайти велику кількість матеріалів, досліджень та наукових статей про те, чому важливо вміти правильно та вчасно піклуватись про себе та як цей чинник впливає на ментальне здоров’я, добрі взаємини. У Forbes також нещодавно вийшла стаття про зв’язок між selfcare та продуктивністю на роботі. Натомість в українському суспільстві ця тема не надто популярна. Більшість жіночих розмов завершуються порадами щодо послуг салонів чи фітнес-клубів.

Читайте також: Як львівські стоматологи допомагають бійцям та дітям на війні

Врятувати світ, забути про себе

У літаку є таке правило безпеки – кисневу маску у випадку аварійної посадки спочатку треба вдягнути собі, а тоді – коханій людині, рідній дитині чи сусіду поруч. Коли я спілкуюсь зі своїми клієнтами про емоційне чи ментальне благополуччя, помічаю тенденцію, як часто вони поспішають допомогти іншим, врятувати світ, забуваючи про себе.

Багато з них – у складній ситуації, в яку потрапили через те, що не мають звички вчасно та достатньо дбати про себе. Фокусуючись на чужих потребах та постійно відкладаючи чи ігноруючи свої, рано чи пізно такі жінки відчувають себе розчарованими і вичерпаними.

На мій погляд, турбота про себе починається зсередини – акурат з розпізнання і прийняття своїх потреб, емоцій та вміння реалізувати їх. А також відкрито комунікувати про це з партнерами по життю та/чи бізнесу.

Припинити «гасити пожежі»

Дбати про себе варто регулярно та системно. Це набагато легше та ефективніше, ніж «гасити пожежу». Суть якраз в тому, щоб уміти запобігати різним «пожежам» і катастрофам у своєму житті, звісно ж, наскільки це можливо.

Для цього жінці необхідно постійно цікавитись собою, розвиватись, пізнавати себе, вірити в себе, здобувати нові навички і обирати те, що працює для неї, збагачує внутрішній світ та шліфує особистість.

Дбайливість про себе не лише на фізичному, а й емоційному та ментальному рівнях, стає вигідною інвестицією, з якої ви отримуєте щедрі дивіденди: відчуття цілісності, наповненості, радості, внутрішньої точки опори і навіть відчуття щастя.

Саме так, адже відчуття щастя залежить від того, якою особистістю ми є, якими думками та емоціями наповнені. Це є визначальним, а після цього йде те, що ми маємо/чим володіємо і вже потім –  як виглядаємо в очах інших людей, який статус займаємо в суспільстві. Поміркуйте над цим. Почитайте праці Артура Шопенгауера. На мій погляд, він один з тих, хто найкраще описав це давнє і мудре спостереження.

Читайте також: Беріть ініціативу у власні руки або Як поєднувати материнство, громадську діяльність та роботу

Як навчитись дбати про себе і чи існує один рецепт на всіх?

«Щастя – річ нелегка: його важко знайти всередині себе і неможливо знайти в якомусь іншому місці», – мені подобається цей вислів Ніколя де Шамфора. Він мотивує діяти, надихає на внутрішню роботу. Дбати про своє емоційне благополуччя, відновлюватись після складного робочого графіку, реалістично оцінювати та правильно розраховувати свої сили перш, ніж братись за певні завдання – все це наша персональна відповідальність перед самими собою, та й перед іншими також. Бо хіба ми можемо когось надихнути, якщо самі роздратовані, чи можемо зарядити драйвом, якщо в самих енергії на нулі? Ми можемо поділитись лише тим, що самі здобули.

Одного рецепту на всіх, як дбати про себе, звісно, немає. Проте є перевірені алгоритми та ефективні вправи, з яких можна вибудувати свій унікальний підхід. Щораз з новою групою учасниць під час авторської програми для жінок «Турбота про себе» (selfcare4women) ми знаходимо кожна для себе потрібну формулу. Хтось відчуває, що прийшов час зробити ставку на емоційну майстерність, хтось вдосконалюється в самоменеджменті чи переосмислює свій шлях самореалізації та здобуває цілісність. Кожна  з нас є особистістю і перед кожною стоїть завдання вибудувати таку систему турботи про себе, яка злагоджено працюватиме та не підведе в складні моменти чи тоді, коли наші сили і підтримка будуть потрібні близьким.

У мене є топ-3 ефективні способи, що допомагають подбати про себе:

Перше – знайте свої цінності, відстоюйте їх і будуйте близькі стосунки з людьми, які їх поділяють. Це надзвичайно практична річ, яка допоможе зекономити багато часу та енергії. Усвідомити цінності, які зараз є ключовими у вашому житті, означає дуже добре подбати про себе.

Візьміть ручку і папір. Озирніться на минулий рік та випишіть 20 рішень з різних сфер життя, які ви приймали. Навпроти рішень напишіть мотиви, чому ви прийняли те чи те рішення. Важливо бути чесними з собою. Потім перечитайте лише список мотивів. Ви побачите, що серед них є ті, що повторюються кілька разів. Придивіться до них уважно – в них «закодовані» ваші цінності.

Виконайте таке домашнє завдання, розберіться в цій темі. Ви убезпечите себе від багатьох неприємностей, які можуть підривати сили, коли ви не розумієте своїх цінностей або чините всупереч їм.

Читайте також: Як жінці подбати про своє здоров’я після пологів

Друге – живіть теперішнім. Пам’ятати минуле, думати про майбутнє, але жити теперішнім. Ось це надзвичайно важливо! Таке вміння варто тренувати в собі кожного дня. Тут на допомогу прийде дуже дієва практика уважності mindfulness. Через вправи з диханням, медитативну ходьбу чи спостереження за ділянками тіла ви виховуєте свій розум бути в теперішньому моменті. Вчитесь управляти своєю увагою та емоціями, переключаєтесь з мультитаскінгу на монозадачність. Майндфулнес-вправи добре відновлюють, бо знижують безцільне блукання розуму, натомість підвищують фокус та концентрацію, усувають стрес. Ви будете почувати себе зібраними та з ясною головою.

Третє – майте свою «ресурсну годину». Щодня. Для мене інколи це просто можливість побути наодинці, або пороздивлятись красиву скульптуру чи картину, або почитати книгу. Це щось таке, що я роблю не для результату, а просто так, для себе, в кайф. Те, що мені дуже-дуже подобається. Ця енергія, яку я даю собі, потім дає мені можливість давати її іншим.

Декілька порад про те, що означає дбати про себе від моїх мудрих приятельок:

 Мері Мисак, медик (м. Лос-Анжелес): «Для мене дбати про себе – це постійно «Аsk for what you want». Особливо це стосується, коли треба просити про допомогу у партнера, делегувати навантаження чи питати поради. Тобто не чекати, що хтось прочитає твої думки і подбає про тебе, а активно казати, що саме тобі треба. Мені такий підхід дуже допомагає знайти час для себе: йога, пробіжка, музей чи просто почитати в тиші. А ще я дбаю про сина, і коли він відкриває для себе щось нове через мене, то мені радісно, наче я щось хороше для себе зробила».

 

 

Марія Титаренко, письменниця (м. Львів): «Буває, коли тобі добре зі собою і в собі. Коли відчуваєш любов до життя і всього живого. Стан вдячності і світла, коли здається, що ти все можеш (і на той момент так і є). А буває зовсім не так, і саме тоді найважливіше знайти самій собі потрібні слова, книги, мрії. На словах простіше – на ділі ти опускаєшся, поки не намацуєш дно. Звідти аж тоді підстрибуєш догори. Цікаво, що в мене цього занепаду ніколи не стається, коли горю важливою справою: книгою, лекторієм, картиною. Тоді космос заряджає мої батарейки і їм нічого не грозить.

Думаю, що тут дбати про себе – це дбати про те, чим ти гориш, що тебе надихає, сповнює сил і бажання жити. Дбати про втілення себе – в мові, тексті, музиці, людях. Відтак дбати про середовище, в якому ти самоздійснюєшся: дім, робота, друзі, вулиця, країна, світ. Дбати про себе – це також пізнавати себе і відстежувати власний ріст (як колись у дитинстві на дверній рамі, тільки тепер – це твій внутрішній зростомір). Збираючи пазли, я упорядковую щось у думках. Ще є ритуали. Це мій дуже дієвий спосіб тримати себе у формі найкращої себе. Ритуал пити каву з пробником нового парфуму (чоловік сміється, що я п’ю каву з парфумом) чи ритуал облизувати пензля під час малювання.

Читайте також: 10 істин, які я відкрила для себе після народження сина з інвалідністю

 Дана Слюзар, маркетологиня (м. Моршин): «Дбати про себе – це робити так, щоб мені було комфортно в моєму тілі, з моїм розумом і емоціями. У свої 34 роки я продовжую цьому вчитися. Стараюсь слідкувати за своїм здоров’ям, інтелектуальним розвитком, емоційним станом; розуміти, що робить мене щасливою, любити себе, будувати здорові стосунки з навколишніми».

 

 

 

 

 Оля Пошелюжна, журналістка (м. Івано-Франківськ): «Перше, що спадає на думку, відповідаючи на питання, що для мене означає дбати про себе – це масаж, стрижка, манікюр та інші процедури. Але насправді все набагато глибше. Це питання спонукає зупинитись і подумати над ним. Справді, часто буває, за турботою про фізичну сторону ми не чуємо внутрішніх потреб і бажань. Зізнаюсь, мені не завжди вдається подбати про це. Хоч чітко розумію, якщо не буду здоровою всередині, наповненою енергією, то не зможу бути гармонійною, і зрештою моя оболонка, тіло, видасть все. Тоді жодні салони краси не допоможуть приховати мого внутрішнього виснаження.

Тож для мене дбати про себе означає зупинитися, щоб прислухатися до свого психоемоційного стану, зрозуміти свої потреби і могти їх задовільнити. Іноді потрібно лише 10 хвилин тиші, а іноді, навпаки, гучно ввімкнути музику і просто піддатися ритму. Я дуже люблю танцювати, тому такі спонтанні танці під класний трек мені дуже круто допомагають, відновлюють і надихають. Ранкова гімнастика налаштовує на активний день. Виділяю на неї щоранку 30-40 хвилин.

Я дуже люблю кулінарію і веду блог «Кулінарні варіації вар’ятки», тож скажу, що їжа – це також про турботу про себе! Бо якщо ми напихаємо свій організм всяким непотребом, то це точно не про користь, гармонію і любов до себе. Також дбати про себе – це вміння казати «ні», захистити свій простір від непотрібних доручень, завдань та корисливих людей, які залюбки будуть користуватися вашою добротою і безвідмовністю. У багатьох випадках вчасно сказане «ні» допомогло зберегти мені внутрішній баланс і не розпорошити свою енергію. І наостанок – відпочинок. Запланований відпочинок – це ознака мегатурботливості про себе. Подорожі мене дуже сильно відновлюють та надихають. Саме завдяки ним мені вдається переключитися від буденності, спробувати щось нове і насититися неймовірними емоціями і враженнями».

Читайте також: Чому я привчаю своїх дітей віддавати десятину на добрі справи

Мрійте, виходьте за рамки попередньо здобутого досвіду, весь час цікавтесь собою і світом. Щоразу шукайте шляхи і можливості для самореалізації. Не зупиняйтеся. Ще скільки всього попереду. У кожної. Але для цього не забувайте влаштовувати власні планові «стоп», щоб подбати про себе і підзарядити внутрішній павербенк.

P.S. Моєю метою у цій колонці було змотивувати жінок ставати більш уважними до своїх потреб та вчитись дбати про себе вчасно. Це не означає, що у чоловіків немає схожих викликів чи проблем. Тому буду рада, якщо цей матеріал читатимуть чоловіки також і, можливо, знайдуть у ньому щось корисне для себе.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Цей медіа-продукт створено TvoeMisto.tv за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту належить виключно TvoeMisto.tv і не завжди відображає погляди USAID або Уряду США. Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, в тому числі графічному та електронному, копіювання або використання у будь-який інший спосіб без відповідного посилання на оригінальне джерело та письмової згоди редакції ;TvoeMisto.tv заборонено.

This media product was produced by TvoeMisto.tv with the support of the United States Agency for International Development (USAID). The product content is solely TvoeMisto.tv and does not necessarily reflect the views of USAID or the US Government. Reproduction and use of any part of this product in any format, including graphic, electronic, copying or use in any other way without the corresponding reference to the original source and written approval from TvoeMisto.tv, shall be prohibited.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!