Штрафувати, навчати і запобігати. Як зробити львівські дороги безпечними

5955 0
Порівняно з минулим роком, кількість смертельних ДТП у Львові зменшилась. Що можуть зробити місто, поліція та громадськість, аби запобігти новим аваріям і зробити вулиці безпечними для дітей, – обговорили у рамках спільної кампанії медіа-хабу «Твоє Місто», Патрульної поліції Львівщини та соціальної ініціативи УГКЦ «Хтось не зробить».
фото: Петра Ткачишина

фото: Петра Ткачишина

Більшість смертельних ДТП стаються не на міських вулицях, а на автодорогах 

Порівняно з минулим роком кількість ДТП у Львові зменшилось на 9%. Такі цифри наводить Олександр Козлов з патрульної поліції:

«Завдяки вжитим заходам, причому не тільки поліції, але й обласної та міської влади, протягом п’яти місяців цього року спостерігається зниження рівня аварійності. Всього за п’ять місяців минулого року було 525 ДТП, у цьому році – 476, тобто їхня кількість зменшилась на 9%».

Зменшилась кількість і загиблих в аваріях: з січня по травень 2017 року це було 54 людини, цього року за той самий період – 50.

На думку учасників дискусії, зміни хоч і помітні, проте недостатні. «Не буває достатніх заходів, але ми робимо максимум», – каже Олександр Козлов.

Втім, львівська патрульна поліція ретельно взялась за водіїв, що у різноманітний спосіб готові порушувати правила дорожнього руху, нехтуючи безпекою – власною та інших. Від початку року у Львові винесли 14 700 постанов за грубі порушення (що стосуються розмітки чи дорожніх знаків), а 5300 водіїв притягнули до відповідальності за проїзд на червоне світло світлофора, неправильний проїзд перехресть чи користування мобільними приладами.

«Коли ви розмовляєте по телефону, ви думаєте про розмову, а не про те, що відбувається на дорозі. А в цей час на дорогу може вибігти дитина чи навіть кішка», – каже поліцейський.

Ще 11 000 водіїв оштрафували за непристебнуті паски безпеки.

«Що таке ремінь безпеки? Усі стараються його не використовувати. Але це одна з речей, яка збереже життя людини під час ДТП. Якщо водія один раз оштрафувати за ремінь, то наступного разу він вже пристебнеться, пристібне і свою дружину, і свою дитину. Ремінь береже життя, що би хто не казав», – вважає Олександр Козлов.

Окрім цього, поліція ініціює встановлення нових світлофорів та дорожніх знаків, нанесення нової дорожньої розмітки, а також «лежачих поліцейських». За словами Олександра Козлова, великою проблемою є неналежне утримання сполучно-шляхової мережі. Наприклад, знаки можуть бути сховані у гілках дерев, а розмітка – стерта.

«Ми склали приблизно 24 протоколи на керівників районних адміністрацій і керівників дорожних організацій за незадовільне утримання сполучно-шляхової мережі. Власники самі побачили свої недоліки. Встановили терміни на усунення та проконтролювали, як ці недоліки були усунені», – каже він.

Втім, інспектор визнає, що більшість людей гине не на вулицях Львова, а на автотрасах, де більша швидкість руху транспорту.

Читайте також: Збережені життя. У Львові зменшилась кількість смертельних аварій

Превентивні міри

Робота над запобіганням аварій ведеться не лише зі сторони поліції. За словами представника організації «Хтось не зробить» Олега Котиса, навіть священики щороку кілька разів звертаються до парафіян і нагадують про важливість безпеки на дорогах. Адже ця тема торкається не тільки влади, поліції чи громадських організацій, а більш широкого кола громадян.

«На мою думку, превентивна робота має не поступатись виявленню порушень вже по факту. Ми працюємо з дітьми, студентами, дорослими, пенсіонерами. Нам важливо охопити якомога більше людей і пояснити їм, що, якщо не приділяти увагу безпеці на дорозі, це може коштувати життя вам або вашим близьким», – каже інспектор патрульної поліції Микола Ільчук.

За словами поліцейського, вони хотіли би спостерігати кращі результати своєї роботи. Наразі ж Україна лідирує в Європі по дорожньому травматизму: щодня на наших дорогах гине близько 10 людей.

Львівські освітяни підтримують ініціативу поліції проводити навчання для дітей, адже у межах шкільної програми, схваленої Міністерством освіти, вчителі можуть приділити лише один урок протягом навчального року темі правил дорожнього руху. До того ж, подекуди вчителям, які викладають предмет «Основи здоров’я», бракує досвіду, аби розповідати про безпеку на дорогах так, щоби дітям це було цікаво.

На думку поліцейського Миколи Ільчука, результати їхньої просвітницької роботи можна буде відчути років за 10.

«У Львові немає жодної школи, в якій наші інспектори не провели би заняття для дітей. Ці заняття – інтерактивні та сучасні, щоби дітям було цікаво. Гадаю, що за 10 років наша превентивна робота з дітьми дасть свій результат, ми побачимо значні зміни. У цьому сенсі наші діти житимуть краще й безпечніше», – каже він.

Яскравий одяг та цілодобові світлофори

Свою роль у перетворенні вулиць на безпечні зони грає і «Львівавтодор». Керівник відділу стійких транспортних систем ЛКП «Львівавтодор» Ігор Могила пояснює, що підприємство переважно виступає замовником реконструкції тих чи інших вулиць.

«Ми також беремо активну участь в оновленні державних стандартів і норм проектування, які є основою того, як вулиці мають ставати безпечнішими. З 1 вересня вступить в дію оновлена редакція ДБН по вулицях і дорогах в населених пунктах, в яку внесли багато речей щодо безпеки дорожнього руху. Зокрема, зменшили розрахункову швидкість для проектування вулиць і доріг, зменшили ширину смуги руху, прописали, як треба проектувати тротуари та велодоріжки», – каже він.

Також «Львівавтодор» ще у 2014 році запровадив практику цілодобових світлофорів, що додатково узбезпечує пішоходів у нічний час.

«Зараз триває кампанія за те, щоб не переводити світлофори вночі в режим жовтого миготіння. Насправді "Львівавтодор" це зробив ще у 2014 році: разом з поліцією та комісією з безпеки руху ми спільно визначили перелік об’єктів, які можуть працювати в режимі жовтого миготіння. Тепер так працюють лише ті світлофори, де немає пішохідного руху. На більшості магістральних вулиць світлофори працюють цілодобово. Та очевидно, що цей перелік потребує перегляду», – пояснює чиновник.

Про безпеку для пішоходів, особливо вночі, говорить і радник міського голови Львова, депутат ЛМР Андрій Шевців: «Ми закликаємо всіх львів’ян, особливо батьків: купуйте яскравий одяг, носіть світловідбивачі. У темну пору дня це рятує життя».

Читайте також: Нічні пси. Репортаж з полювання на водіїв-пияків у Львові

Навіщо виносити рішення, що потрібен світлофор, якщо немає грошей його встановити?

Найближчим завданням для Львова буде вирішити проблему нестачі місць для паркування. Через невпинне зростання кількості приватного транспорту на парковки перетворюються внутрішні двори та подвір’я, що не робить ці зони безпечними, адже дітям не варто бавитись там, де збираються припаркуватись автомобілі.

«У минулому столітті ніхто не міг спрогнозувати, що у Львові буде така велика кількість приватного транспорту. Є необхідність відновити виділлення земельних ділянок для облаштування паркінгів. Це не лише має вирішити проблему паркувань на газонах, але й сприятиме безпеці дітей. Виконком прийняв рішення про мораторій на зміну цільового призначення земельних ділянок, де зараз облаштовані паркінги та автостоянки. Депутати це рішення розглянуть лише у вересні», – каже Андрій Шевців.

Компетенції депутатів міської ради стосується і пропозиція Ігоря Могили – виділити діючій комісіх з питань безпеки дорожнього руху бюджет, який вона могла би витрачати на втілення своїх рішень.

«Львівська комісія з безпеки дорожнього руху може приймати хороші рішення, але вона не має жодного фінансового підкріплення. Комісія може визначити, що тут потрібен новий світлофор, але вона не може безпосередньо його встановити. Було би добре виділити окрему стрічку в бюджеті, щоби ці гроші комісія могла витратити цільово на безпеку руху в рамках своїх рішень», – каже працівник «Львівавтодору».

Також Ігор Могила розповів про аудит дорожньої безпеки, який невдовзі має запрацювати в Україні. На його думку, щось подібне можна було б втілити і у Львові.

«Це інструмент, коли перевіряють проект на предмет дотримання безпеки дорожнього руху, тобто чи буде безпечною реалізація запропонованого інженерами рішення. Зараз цей аудит буде впроваджуватись в Україні. Це довгострокові дії, але вони можуть дати хороші результати», – вважає він.

Читайте також: Як зробити дорогу дитини зі школи додому безпечною. Пам’ятка для батьків

Матеріал підготовлено в рамках кампанії #безпечні дороги – соціально-інформаційного проекту медіа-хабу «Твоє Місто» за участі соціальної ініціативи УГКЦ «Хтось не зробить» та Патрульної поліції Львівщини, спрямований на покращення ситуації з безпекою руху в місті Львові.

Заходи, що реалізовуються в межах проекту – серія публічних дискусій про виклики та проблеми в дотриманні правил дорожнього руху, просвітницька кампанія в медіа, соціологічні дослідження, покращення інфраструктури міста, популяризація світловідбивних елементів, навчання школярів основам безпеки руху в школах Львова; тренінги та семінари з батьками учнів; соціальна візуальна реклама та пам’ятки, співпраця з храмами міста, інше.

Партнери кампанії –  група автомобільних компаній AriaGroup (офіційний дилер BMW, Volkswagen, Nissan, Honda, Seat), мережа магазинів Вухо.ком, LvivInternationalRotaryClub, радіо Львівська Хвиля.

Ольга Перехрест


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!