Скільки коштуватиме проїзд після запровадження е-квитка у Львові

25220 2
Невдовзі Львів отримає кредит від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) на запровадження у місті електронного квитка. Про те, скільки коштуватиме одноразовий проїзд та якими будуть різновиди довгострокових транспортних карток, говорили під час дискусії «Громадський транспорт у Львові: швидкі та довгі рішення», організованій проектом Tvoemisto.tv "Платформа консенсусу" за підтримки міжнародного фонду "Відродження".
фото: www.032.ua, dyvys.info, Facebook

фото: www.032.ua, dyvys.info, Facebook

«Ми плануємо, що при застосуванні довгострокових квитків – наприклад, місячних – вартість проїзду залишиться на тому ж рівні, як зараз. Якщо пасажир купуватиме квиток на довший термін, то розрахункова вартість одного проїзду буде меншою, аніж нинішній тариф 4 гривні», – розповів під час дискусії Сергій Журбенко, менеджер проекту автоматизованої системи оплати проїзду ЛКП «Львівавтодор».

Тарас Спільник, приватний підприємець та власник автобусів, зазначив раніше у коментарі Tvoemisto.tv, що поява е-квитка, безперечно, покращить якість перевезень, однак львів’янам доведеться змиритися зі збільшенням вартості проїзду. «Перевізникам платитимуть за кілометраж. Як наслідок, автобуси перестануть ганятися один за одним. Водієві стане байдуже: їхати повним чи лише з одним пасажиром, – зазначив він. – Ще один плюс – маршрутки виконуватимуть вечірні рейси, адже кожен захоче зробити більший кілометраж і, відповідно, більше заробити. Але за цей комфорт львів’янам доведеться платити. Не думаю, що вартість одразу ж зросте до 8-ми гривень, але я також не впевнений, що вартість проїзду обмежиться лише 5-ма гривнями, як обіцяють».

«Чому йдуть розмови про 8 гривень? Тому що ми плануємо залишити можливість купівлі одноразового паперового квитка у водія, – пояснив під час дискусії Сергій Журбенко. – Це однозначно буде коштувати набагато більше, аніж зараз. Це загальноприйнята європейська і світова практика, яка спонукає мешканців переходити на транспортні картки. Саме таку практику рекомендують експерти ЄБРР».

Читайте також: Е-квиток у Львові: на що підуть гроші, які місто позичає в ЄБРР

Додамо, що у Львові планують запровадити такі види квитків й абонементів: 
- разовий паперовий квиток (70 хвилин поїздки з можливістю безкоштовних пересадок); 
- разовий електронний квиток (із можливістю здійснення безкоштовних пересадок упродовж 40-ка хвилин); 
- короткострокові абонементи – на 1, 2, 3, 5 діб без обмежень числа поїздок; 
- довгострокові абонементи – на 1, 6, 12 місяців з обмеженням кількості поїздок або без обмежень кількості поїздок; 
- різного виду пільгові персоніфіковані абонементи (для безкоштовного користування, для пільгового користування – учні, студенти). 

Попередні розрахунки вартості проїзду передбачають такі тарифи:

Нагадаємо, ідею запровадження е-квитка у Львові обговорюють ще з 2011 року, відколи місто вирішило реформувати систему громадського транспорту. Проте, упродовж тривалого часу конкретних зрушень практично не було. Цьогоріч місто знову повернулося до цієї теми, визначивши ЛКП «Львівавтодор» підприємством, яке займатиметься втіленням електронного квитка. Невдовзі Львів отримає кредитні кошти від ЄБРР, після чого має стартувати повномасштабний процес реалізації проекту.

Довідка. Проект Tvoemisto.tv «Платформа консенсусу», що здійснюється за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», сприяє встановленню у Львові триалогу між виконавчими органами міської ради, громадськими організаціями, ініціативами та представниками соціально-відповідального бізнесу.

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
14 Вересня, 2016 19:18
Іван Обіцяють, що так
14 Вересня, 2016 16:17
Юрій Так 5 грн (базовий тариф) - це буде вартістю поїздки на будь-якому виді транпорту у Львові? Трамвай-тролейбус також?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!