Фото Juliya Low/ Lviv.com

Фото Juliya Low/ Lviv.com

Бути наївними і здоровіше харчуватись. Чого можна повчитися у львівських ІТ-фахівців

6717 1
З нагоди дня програміста, який відзначають у світі 13 вересня, Tvoemisto.tv поспілкувалося з представниками цієї професії, аби дізнатись, чим особлива філософія ІТ-фахівців та що в них можуть перейняти представники інших професій.

Урок перший: залишатись молодими

ІТ – це, напевно, єдина індустрія, яка молодшає швидше, ніж старішає. Тобто, сюди молодь приходить набагато швидше, ніж збільшується кількість тих, хто старіє. І через це – щороку все по-новому. І це дуже класно, тому що завжди присутня якась жага до інновацій, нестримна енергія, яка витрачається абикуди, та юна наївність.

Дмитро Малєєв, програміст

Урок другий: постійно вчитись

Працювати я почав ще під час навчання в університеті. Тоді найбільшою зміною для мене стала зарплата, яка суттєво відрізнялася від стипендії. Зараз ще намагаюся вчитися планувати краще свій час і свої фінанси. Щоб бути успішним програмістом, доводиться постійно вчитися і багато читати. Власне, це важливо в будь-якій сфері.

Василь Мельничук, Ruby on Rails developer у Matic

Урок третій: любити і допомагати

Після того, як стала програмісткою, почала здоровіше харчуватися, трохи більше подорожувати. Серед ІТ-фахівців дуже часто помічаю особливу відповідальність і любов до своєї роботи.

Наша компанія дуже багато займається благодійністю. Наприклад, до 1 вересня готували канцтовари для малозабезпечених дітей. Крім того, у нас у внутрішній системі можна зробити так, щоб частина зарплати перерахувалась на різні компанійські благодійні проекти або ж на якийсь конкретний.

Іванна Гордієнко, middle database engineer y ELEKS

Урок четвертий: працювати більше за інших

Програміст – це людина, яка більшу частину свого дня проводить у «віртуальному» вимірі. Тому програмісти часто не в курсі багатьох питань: які закони приймаються, чому дорожчає комуналка, скільки коштує картопля тощо. Це помилково сприймається суспільством як високомірність або незацікавленість у подіях. Насправді така поведінка є наслідком майже повного заглиблення у роботу.

Зазвичай, робочий день у людини, яка пише код, триває значно довше, ніж звичайні 8 годин. З досвіду скажу, що ти продовжуєш працювати, навіть коли повертаєшся додому після важкого дня. Погано це чи добре – сказати не наважусь, але працьовитості в програмістів навчитися точно можна. Головне підходити до цього «з головою».

За останні чотири роки я жив у чотирьох різних містах. Звичайно, хотілося б, щоб всі вони були чисті, красиві, охайні, з розвинутою інфраструктурою. Та особисто я був більше сфокусований на допомозі Збройним силам України, ніж на проблемах окремого міста.

Олександр Жоголев, Solution Architect у Yalantis

Читайте також: Як починалось ІТ у Львові. Історичні фото

Урок п’ятий: мислити нестандартно

У програмістів можна повчитися пошуку можливостей. Навколо нас дуже багато можливостей для поліпшень та удосконалень. Програміст – це людина, яка весь час вчиться і шукає нестандартні рішення.

Індустрія змушує швидше дорослішати і брати на себе відповідальність. Важливо, щоби ментальність встигала за навколишніми змінами. Тому я, наприклад, противник того, щоби студент з 1 курсу йшов в індустрію. Фріланс можна спробувати, але не великі компанії.

Не думаю, що філософія програміста якось відрізняється від інших професій. Коли ми йдемо в магазин, то очікуємо на сервіс і професіоналізм, коли до нас приходить клієнт – він очікує аналогічне. Найважливіше, чого можуть повчитися інші в ІТ-спеціалістів, – це працьовитість, любов до своєї роботи і вміння вдосконалюватися. Такі якості нині є дуже цінними та допоможуть досягти успіху у будь-якій професії.

Володимир Вергун, керівник EPAM University Programs у львівському офісі

Соня Сабала

Головне фото: Juliya Low, інші фото взяті з Facebook-сторінок героїв

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!