На правах реклами
Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

ЕХО серця. Де у Львові можна зробити та які хвороби діагностувати

2434 0
Наше серце – своєрідний мотор, який працює постійно. Саме воно відповідає за постачання кисню та поживних речовин до всіх органів і тканин. Коли пацієнт приходить на прийом до кардіолога, іноді виникає потреба в проведенні ехокардіографії. Цей метод діагностики необхідний для пошуку причини незадовільного стану пацієнта або підтвердження чи спростування попереднього діагнозу. Що таке ЕХО серця, чим відрізняється електрокардіографія від ехокардіографії та який метод дослідження є інформативнішим, Тvoemisto.tv розповіла лікарка ультразвукової діагностики Центру медичних інновацій NOVO Марія Мельникович.

Розкажіть, що таке ЕХО серця та навіщо його роблять?

Ехокардіографія, ЕХО серця або УЗД серця – це метод діагностики для візуалізації структур серця, а також оцінки їхнього функціонального стану.

При яких симптомах призначають ЕХО серця?

ЕХО серця проводять, коли пацієнта турбує задишка або в стані спокою, або під час фізичних навантажень, а також якщо є стрибки артеріального тиску, запаморочення, біль за грудиною, перебої в роботі серця, знепритомніння. За наявності таких симптомів варто звернутися до лікаря і провести ехокардіографію.

Читайте також: Болить хребет і затерпають кінцівки. Хто такий вертебролог і що він лікує

Що може показати цей метод діагностики?

Оскільки це візуалізація структур серця, то лікар під час УЗД може побачити розмір камер серця, товщину стінок міокарда, розмір магістральних судин, кровотік на магістральних судинах, кровотік на клапанах, чи є недостатність, стеноз. Також під час ехокардіографії можна виявити пухлину, аневризму, побачити й оцінити систолічну функцію лівого шлуночка, тобто його скоротливість, та діастолічну функцію, а також виявити вроджені вади серця.

Яка різниця між ехокардіографією та електрокардіографією?

ЕКГ, або електрокардіографія – це простий інформативний метод обстеження, який базується на реєстрації електричних імпульсів, що виникають у серці, і в подальшому їх графічному записі на спеціальну паперову плівку у вигляді зубців.

Ехокардіографія, або УЗД серця – це метод діагностики структур серця, що базується на реєстрації відбитого від даних структур серця ультразвукових променів.

Читайте також: УЗД судин. Коли є потреба робити та які недуги можна виявити

А який метод дослідження інформативніший, у яких випадках кожен із них застосовують?

ЕКГ більш інформативне для виявлення порушень та провідності серця, а ЕХО серця дозволяє оцінити його анатомічні структури: можна побачити розміри камер, товщину стінок серця, скоротливу здатність, клапанний апарат та його функції.

Чи можна перше дослідження замінити другим?

Це два різні методи обстеження, але вони можуть бути взаємодоповнювальними. І ЕКГ, і ЕХО серця є важливими та інформативними, оскільки допомагають кардіологу поставити правильний діагноз.

Електрокардіограму (ЕКГ) можна зробити в кабінеті практично кожного терапевта і кардіолога. ЕХО серця також чи має бути спеціально обладнаний кабінет?

Справді, для проведення ехокардіографії має бути спеціально обладнаний кабінет із УЗД-апаратом, заземленням тощо. Для ще кращої візуалізації потрібне темне приміщення. Також має бути спеціально навчений персонал – лікар, який розуміється на функціональній діагностиці, або кардіолог.

Читайте також: Як уникнути травм і переломів. Розмова з ортопедом-травматологом

Назвіть найпоширеніші проблеми із серцем, які може виявити ехокардіографія?

Найпоширенішими проблемами в роботі серця, з якими часто звертаються пацієнти для проведення ехокардіографії, є артеріальна гіпертензія, ішемічна хвороба, запалення серцевих оболонок. Це може бути в теперішніх реаліях постковідний міокардит (запалення серцевого м’яза) або перикардит (запалення серцевої оболонки). Також пацієнти звертаються з такими порушеннями, як вроджені (двостулковий аортальний клапан, відкрите овальне вікно) й набуті (мітральні й аортальні стенози) вади серця, порушення клапанного апарату.

Як правильно підготуватися до ЕХО серця?

Спеціальної підготовки для проходження ехокардіографії немає, бо вона не потрібна. Пацієнту варто тільки заспокоїтись, відновити дихання та пульс.

Читайте також: За пів години від дзвінка вже був на прийомі. Які знижки NOVO надає бііцям на КТ і МРТ

Скільки часу триває цей метод дослідження?

Згідно з рекомендаціями та стандартами Міністерства охорони здоров’я України, такий метод діагностики, як ехокардіографія, проводять від 15 до 45 хвилин.

Чи безпечна ехокардіографія?

Так, це цілком безпечний неінвазивний метод діагностики, при якому немає жодного шкідливого випромінювання. Його можна проводити навіть профілактично.

Це означає, що ЕХО серця можна робити часто і за потреби?

Якщо в пацієнта немає жодних скарг, не виявлені серцево-судинні захворювання, ЕХО серця можна проводити раз на рік. Якщо ж є потреба робити це частіше, наприклад у пацієнта діагностовані проблеми із серцем чи судинами, є ішемічна хвороба, артеріальна гіпертензія або ж нещодавно здійснене оперативне втручання, коли потрібно спостерігати за роботою серця, оцінити його структуру, ефективність лікування в динаміці, то ехокардіографію можна проводити частіше.

Читайте також: Між медзакладами важлива синергія. Як центр NOVО розвиває медицину у Львові

Із якого віку дозволено робити ЕХО серця?

Ехокардіографію можна проводити від народження. Як я вже казала, це інформативний і безпечний метод обстеження й у ранньому віці. Завдяки ЕХО можна виявити вроджені вади серця у немовлят та згодом усунути їх.

Чого не варто робити перед ЕХО серця?

Перед обстеженням не рекомендується вживати заспокійливі або стимулювальні засоби, спиртні напої або напої, що містять кофеїн. Протипоказані й фізичні навантаження.

Чи є протипоказання для проведення цього дослідження?

Абсолютних протипоказань до проведення ехокардіографії немає. Цей метод не містить шкідливого випромінювання, тому пацієнтам не варто боятися такого обстеження.

Чи можна зробити медичний висновок на основі одного обстеження?

Лікар, який робить ехокардіографію, може поставити попередній діагноз на основі її результатів. Остаточний діагноз встановлює лікар-кардіолог після клініко-лабораторно-інструментальних обстежень.

Читайте також: Хто потребує йодопрофілактики. Розмова з ендокринологинею

Коли пацієнт, якому зробили ехокардіографію у NOVO, зможе отримати її результати?

Через п’ять-десять хвилин після обстеження. За цей час лікар підготує протокол і відразу ж у кабінеті віддасть пацієнтові висновок. Результати пацієнт може отримати в паперовому вигляді, але, якщо потрібно, їх скинуть і на електронний носій.

Чи можна проводити ЕХО серця спортсменам чи людям, які часто займаються спортом?

Спортсменам обов’язково потрібно проводити ехокардіографію перед тренуваннями. Відтак варто проводити таке обстеження в динаміці, оскільки це допоможе відстежити зміни в структурі й роботі серця, які можуть бути пов’язані з тренуваннями та фізичною активністю.

А як щодо вагітних – чи можна їм робити ЕХО серця?

Вагітним не лише можна, а й треба проводити ехокардіографію, позаяк  результати цього методу обстеження можуть вплинути на вибір тактики родорозрішення.

Ольга Шведа

Фото Івана Станіславського/Твоє місто

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!