Критичне марнотратство? Як під час війни у Ходорові будують спорткомплекс

3528 0
Нещодавно у Львові проходили мітинги та пікети проти некритичних фінансових витрат з обласного та інших місцевих бюджетів, щоби, натомість, збільшити відрахування з них на потреби Збройних сил України. Одним із найбільш резонансних проєктів, проти якого активісти виходили на пікети під стіни Львівської ОВА, став план будівництва спорткомплексу в Ходорові за понад 85 млн грн. Tvoemisto.tv поспілкувалося зі сторонами конфлікту та з’ясувало, в чому проблема цього проєкту.

Місто Ходорів розташоване в Стрийському районі Львівської області. Згідно з переписом населення 2017 року, у ньому проживає 9 тис. 605 осіб, його площа – 8,25 м кв. Окрім старих шкільних спортзалів у місті немає жодного спорткомплексу. Тому під час війни і вирішили збудувати такий, вартість якого становить 85 млн 946 тис. грн. Як вказано у тендері, окрім спортивного корпусу, в ньому передбачені адміністративно-побутові приміщення та приміщення для індивідуальної силової підготовки. Також у технічній документації мовиться про кабінет медсестри, тренажерний зал та склад для спортінвентарю. 

Про доцільність використання коштів на спортивний комплекс для дітей довго сперечалися і активісти, і депутати обласної ради та Ходорівської міськради. Проте важливим етапом у цьому питанні стало рішення робочої групи Львівської ОВА, яка контролює належне використання бюджетних коштів у області. 

Як раніше розповів Tvoemisto.tv перший заступник керівника ЛОВА, член робочої групи Андрій Годик, звертатися до ОТГ для повторного розгляду доцільності такого проєкту потреби не було. 

«На крайній робочій групі ми заслухали позицію Ходорівського міського голови. Він аргументував, наскільки це важливо для громади. З огляду на те, що роботи вже виконують доволі тривалий період, на вказані потреби  виділена велика сума коштів, рішення про фінансування було ухвалене колегіально органом місцевого самоврядування, тому не вважалося за доцільне повторно звертатися до ОТГ. Як наслідок, оскільки роботи вже тривали й були оплачені, буде скероване протокольне доручення до правоохоронних органів щодо належного контролю за використанням бюджетних коштів», – зазначив перший заступник голови Львівської ОВА. 

Проте вже 26 листопада громадський активіст і волонтер Святослав Літинський поділився фотографією з місця будівництва, де не було нічого, окрім необробленого поля, яке встигло порости травою. 

Контролювати будівництво в Ходорові мали правоохоронці, котрим робоча група надіслала протокольне звернення, яке, зі слів Андрія Годика, уже скерували для виконання. Щоби дізнатися, чи були перевірки на будівництві, Tvoemisto.tv звернулося з інформаційними запитами до Служби безпеки України та Національної поліції, проте відповіді ще не отримало. 

«Така собі Північна Корея»: що кажуть про будівництво спорткомплексу в громаді 

Задля розуміння настроїв у громаді Tvoemisto.tv звернулося до всіх депутатів Ходорівської міської ради, проте відповісти на наші запитання погодилися лише четверо з них. Зокрема, Юрій Юревич, депутат від «Української галицької партії», який зараз на фронті, але не перестає відстежувати процес будівництва.

Він різко розкритикував проєкт, зазначивши, що міський голова Ходорова регулярно чинить тиск на депутатів та громаду, аби ухвалювати зручні для себе рішення.

«Будівництво розпочалося фактично на тому етапі, коли була розгорнута ділянка, обнесений периметр, встановлена інформаційна табличка, ну і палі забили. З бюджету громади в 2023 році, якщо не помиляюся, виділили на це 10 мільйонів гривень. Із них освоїли майже 4 мільйони, ще 6 мільйонів 185 тисяч гривень у бюджеті акумульовані на 2024 рік як неосвоєні кошти на це будівництво», – пояснив депутат. 

Співрозмовник зазначив, що таке будівництво з часом перейде в розряд довгобудів і стане знаряддям для відмивання коштів: 

«Щодо ЛОВА, то там не все так просто. І вони мали заперечення, тобто надали правдиву інформацію, що це не на часі, що є ризики того, що вартість будівництва зросте і воно перейде в довгобуд. Ніби й усе правильно озвучили, але не проголосували, щоб дати заперечення. Однак будівництво фактично розпочате. Громада пообіцяла, що виділять лише 10 мільйонів гривень – приблизно 10%, а решту коштів залучатимуть ззовні. Тобто, як я пам'ятаю, на тендері, який коштував 86 мільйонів, це від «М.В. Будсервіс стиль». Ну і все, а далі, на мою думку, буде довгобуд, і завдяки цьому відмиватимуть гроші. Будуть постійно напружувати бюджет громади, щоб іще щось виділити, а відтак проєктно-кошторисна документація застаріє, і знову знадобляться кошти, щоби замінити. Таке явище в тривалих будівництвах у нас звичне»

А ще Юрій Юревич каже, що скандальний проєкт лобіює міський голова Ходорова Олег Коцовський:

«Я вам чесно скажу, що зараз він спирається на думку депутатів. Нам на останній сесії вдалося донести вимогу людей, щоби все-таки зупинити будівництво, а кошти перерозподілити на інші критичні потреби. Він погодився, поставив це питання на голосування, але, як завжди, лише п’ять депутатів підтримали це, всі інші утрималися або були проти. Він посилається на думку депутатів, що, мовляв, вони обрані народом, тобто народ хоче спорткомплекс, оскільки так голосують депутати. Це трішки хибна версія, оскільки в нас нема демократії в громаді, бо потім люди потрапляють під прес. Тобто наперед знають, як вони мають голосувати, що можна, а що ні. Ось така в нас «монархія». Деякі депутати, водночас є посадовцями у Ходорівській міській раді, деякі – керівниками шкіл. А в нас як: «Школа моя, лікарня моя, то ти в мене на роботі». Виконком теж складається переважно зі старост, з керівників комунальних підприємств, і там усі рішення ухвалюють на ура. Така собі Північна Корея».

Депутат також заявляє, що підтримки проєкту будівництва в громаді просто немає, люди вважають, що будівництво не на часі. Але в міській раді штучно створюють видимість такої підтримки, навіть «фабрику тролів».

Таку саму думку щодо мера, лобійованого ним будівництва та загальної корупційної ситуації має депутат Ходорівської міськради від партії «Свобода» Андрій Чад.

«Вважаю, що під час війни робити такі речі – це злочин перед людьми, хлопцями, які воюють. Думаю, такого, як Коцовський, уже давно треба було притягнути до кримінальної відповідальності. Проти нього є незакрита справа, як він дерева незаконно зрізував і робив із них палети. Я тоді його затримував і виявив сам злочин. А покриває його депутат Верховної Ради Андрій Кіт», – розповів він.

Зазначимо, що Чад не перший, хто згадав у цьому контексті народного депутата Андрія Кота. До цього його ім’я називав і Юревич, зазначивши, що Кіт приїздив на одну із сесій Ходорівської міськради, аби знизити градус напруги і сказати, що спорткомплекс потрібен громаді.

«Треба приїхати подивитися». Що каже про спорткомплекс міський голова Ходорова 

Головним прибічником реалізації проєкту будівництва спорткомплексу є 74-річний міський голова Ходорова Олег Коцовський. Цю посаду він обіймає сумарно 25 років. За цей час у судовому реєстрі з’явилося декілька записів про справи, пов’язані з корупційними злочинами, де обвинуваченим є Коцовський: 

  • справа №443/2080/23. Коцовського визнали винним за ч.1 та ч. 2 ст. 172-7 КУпАП (Порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів). Він виписав собі 11 премій на загальну суму 107 тис. 802 грн, а також двічі голосував «за» на засіданнях Ходорівської міськради, внаслідок чого ТзОВ «Будремпослуги», яке належить його синові, отримало право на викуп земельної ділянки;
  • справа №443/280/20. Коцовського обвинувачують за ст. 191 ККУ (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Згідно з обвинувальним актом він підписав договір на зрізання дерев. Проте їх передали приватній фірмі, а не в заклади соціальної сфери. 

 

Міський голова вважає, що тему спорткомплексу навмисно перевели в політичну площину:

«У нас це питання перейшло в політичну площину. Це знову ж таки треба подивитися, в яких умовах наші діти займаються. У нас школи ще австрійські та польські. Ніде не було передбачено спортивних залів до того. А як може школа мати 500 дітей і спортивний зал на 17 квадратних метрів? «Галицька партія» організувала цей збір підписів і здійснювала пікетування. Там було чоловік 20-ть. У межах середнього, можна сказати. Але там було замовлено однозначно. Ходорів потребує такого комплексу, діти його потребують. Але все ж таки  у четвер відбулася сесія, і «Галицька партія» підтримала рішення»

Зазначимо, що про згаданий головою збір підписів нам розповів місцевий учитель та активіст Михайло Мацько. Із його слів, їм вдалося зібрати 587 підписів місцевих жителів, які виступили проти реалізації цього проєкту. 

Олег Коцовський каже, що будівництво призупинене, проте лише до закінчення випробувань: доки забивають палі та впродовж семи днів відстежують, як вони витримують навантаження. 

«Для того, щоб говорити про це будівництво, треба приїхати до Ходорова. Це треба бачити і розуміти. На цей час у будівництві враховані близько трьох мільйонів. Аванс і 800 тисяч гривень – це гроші, без яких неможливо зараз робити», – пояснив він. 

А заяву активіста Святослава Літинського про те, що будівництво ще навіть не починали, Коцовський назвав неправильною:

«Це неправильна інформація. Треба приїхати подивитися. Вже завозять палі. Я будівельник і я знаю, що це таке. Треба перечекати ті сім днів, і якщо палі витримають навантаження, то роботи будемо продовжувати. Якщо ж ні, то будемо ухвалювати інше рішення»

На запитання, чому будувати спорткомплекс вирішили аж тепер, міський голова Ходорова зазначив, що будівництво планували з 2017 року, проте через початок війни його довелося відкласти: 

«Документацію замовили ще в 2017 році. А в 2021-му депутат Верховної Ради і я були на особистому прийомі в тодішнього міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Чернишова. Ми показали йому всі ці фотографії, всі ці умови. То була проста домовленість, що ми даємо 10 мільйонів, а вони решту. Але тоді вибухнула війна, і це все зупинилося. Ми – міська рада, яка не має на своїй території жодних військових формувань, але ми за час війни вже більш ніж 10-11 мільйонів витратили на потреби ЗСУ, хоча і надходжень мало, і військової частини немає. Але війна війною, а діти  дітьми. І ми надіємося на гранти, гроші і так далі. Наше питання, щоб ми 10 мільйонів своїх освоїли, розумієте?».

Ходорівський голова знову згадав народного депутата Андрія Кота та ЗСУ: 

«Ми маємо потужного депутата у Верховній Раді – Андрія Кота. Дякуємо йому, він нам дуже багато допомагає. Думаю, ми цей комплекс побудуємо, але повторюю, що ми не маємо жодного військового формування на території нашої ОТГ, а вже витратили з початку війни на потреби ЗСУ 11 мільйонів. Також додам, що в нас на кордоні уже з місяць стоїть машина з дронами»

Тим часом конфлікти через будівництво спорткомплексу в міськраді Ходорова тривають. Зокрема, на останньому сесійному засіданні 14 грудня Коцовський дав команду вимкнути мікрофон активісту Михайлу Мацьку, який висловлювався проти побудови комплексу. 

Також учасники неодноразового пікету «Спочатку дрони, потім стадіони. Спорткомплекс стоп» зверталися до міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова. Додамо, що внаслідок таких мітингів у Львові деякі великі тендери скасували, а у Львівській обласній раді створили комісію, яка вивчатиме питання ефективного використання коштів із обласного бюджету. 

Tvoemisto.tv, натомість, стежитиме за ситуацією з будівництвом спорткомплексу в Ходорові, а також іншими великими державними закупівлями.

Текст: Володимир Федорович

Фото: Михайло Мацько

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!