У Львівській ОВА рекомендували скасувати закупівлі на понад 60 мільйонів

915 0
Робоча група з контролю використання бюджетних коштів продовжуватиме збиратись щотижня.
Фото з пікету львівських активістів 10.11.2023

Фото з пікету львівських активістів 10.11.2023

У Львівській обласній військовій адміністрації вже відбулося п’ять засідань робочої групи з контролю використання бюджетних коштів під час яких розглянули і рекомендували відмінити закупівлі на понад 60 мільйонів гривень. Про це повідомив у коментарі Tvoemisto.tv перший заступник голови Львівської ОВА Андрій Годик.

Понад 15 закупівель робоча група скерувала на повторний розгляд органами місцевого самоврядування – на її доцільність. Які закупівлі розглядатимуть під час засідання вибирають по сумі або ж пріоритетності, адже загалом за 17 днів жовтня замовники оголосили понад 12 тисяч закупівель.

«Щотижнево ми аналізуємо оголошення закупівель замовниками Львівщини, вибираємо по сумі або пріоритетності. До прикладу, встановлення дитячого майданчику у гірському селі, яке запропонували листопаді. Ми розуміємо, що в умовах воєнного стану це є не є першим пріоритетом, і саме встановлення, зовнішні роботи ставить під сумніви можливість реалізації закупівлі цього року. Або ж дуже багато є закупівель по перекриттю даху у жовтні-листопаді, тому є сумніви яким чином використають бюджетні кошти», – сказав він.

Читайте також: Керівнику «Львівводоканалу» випишуть догану через непогоджену закупівлю на 56 млн грн

Він зазначив, що робоча група з контролю використання бюджетних коштів продовжуватиме збиратись щотижня. Громадськість також може долучитися до онлайн трансляції у Facebook Львівської ОВА, або ж інформувати про закупівлі, які вони хочуть, щоб були розглянуті комісією (лист із закупівлями можна відправити на пошту [email protected])

Нагадаємо, 20 жовтня, відбулося перше засідання робочої групи, де розглянули 35 закупівель, які оголосили впродовж жовтня 2023 року. Одну закупівлю, на очікувану вартість 5,2 млн грн, запланували скасувати. Йдеться про капітальний ремонт даху Прилбичівського ЗДО Новояворівської міської ради.

Читайте також: Львівська облрада таки обмежила некритичні видатки з бюджету

Під час другого засідання розглянули звернення щодо двох закупівель, яке надійшло до ЛОВА електронною поштою і стосувалося ремонту доріг в Оброшинській громаді загальною вартістю 25,5 млн грн. Трьом громадам рекомендувати під час найближчих засідань сесій переглянути доцільність та пріоритетність видатків. Крім того, за розглянутими закупівлями 12-ти громад доручили здійснити моніторинг у частині проведення закупівель, укладення та виконання договорів.

На початку листопада відбулося третє засідання робочої групи, де заслухали представників 11 громад області. За результатами третього засідання Східницька ТГ скасувала закупівлю на суму 11,5 млн грн із будівництва водопровідних мереж, а Червоноградська ТГ – дві закупівлі на суму 1,4 млн грн щодо поточного ремонту внутрішньодворових доріг 

За результатами четвертого засідання Сокільницька громада зобов'язалась зменшити видатки на експлуатацію наявного водоймища на 17,3 млн гривень, Яворівська громада планує скасувати закупівлю капітального ремонту дороги на 35,7 млн гривень, а Івано-Франківська селищна рада розглянула пріоритетність видатків та скасувала одну закупівлю на 1,7 млн гривень із будівництва водопроводу.

Читайте також: Найбільші тендери, які оголосили минулого тижня на Львівщині. Перелік  

Під час п’ятого засідання робоча група рекомендувала переглянути доцільність та пріоритетність видатків, а саме – Великомостівській громаді на реконструкцію каналізаційних очисних споруд на суму 36,4 млн грн та Грабовецько-Дулібівській громаді на будівництво спортивного майданчика зі штучним покриттям на суму 2,2 млн грн.

Додамо, що створити таку робочу групу вирішили 13 жовтня в результаті численних мітингів населення щодо некритичності витрат. Цьому передувало те, що голова Львівської ОВА Максим Козицький скерував доручення головам громад, відповідно до якого вони упродовж тижня мали провести аналіз вже оголошених закупівель, а також вже запланованих (незалежно від методів закупівель) на предмет доцільності та їх пріоритетності. Про результати понад 10 пікетів «Спочатку дрони – потім стадіони», читайте тут. 

Раніше Tvoemisto.tv поспілкувалось із волонтером, ініціатором львівської акції «Спочатку дрони, потім стадіони» Святославом Літинським і директором департаменту економічної політики ЛОВА Степаном Куйбідою про те, чи потрібні такі акції зараз і чому; скільки коштів виділяє на допомогу ЗСУ місто та область; завдяки чому цю допомогу можна збільшити; коли мітинги припиняться і що для цього мусить зробити влада, читайте у матеріалі за посиланням.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!