Це заради мами. Історія про різдвяного павука, немовля та воїна Макса

2269 0
Львів’янка Уляна Скицька організувала збір на підтримку військових. За місяць їй вдалося зібрати понад 50 тисяч гривень, продаючи обереги-павуки із соломи. Спершу жінка продавала набори з деталями та відеоінструкцією, аби кожен зміг зібрати такого павука самотужки. Згодом почала виготовляти павуки на замовлення. Зібрані гроші жінка передасть для підрозділу львів’янина Максима Боровця. 24-річний воїн захищає Україну з лютого 2022 року.

Вікна на Личаківське кладовище

В Уляни Скицької двоє дітей. Молодший син народився в травні у пологовому на вул. Мечникова. За вікном післяпологової палати – Личаківське кладовище, де розташовано Марсове поле з похованнями військових. Уляна годувала свого щойно народженого сина і дивилась, як поміж могил із синьо-жовтими прапорами ходять інші жінки-матері. Ті, що вже ніколи не пригорнуть своїх синів.

Фото: Твоє місто

«Це було дуже страшно. Мені було нестерпно боляче усвідомлювати: ось ми тут із цими жінками перебуваємо в одному місті, на одній вулиці, але переживаємо такі різні досвіди та емоції», – каже вона.

Тоді й вирішила, що після повернення додому обовʼязково зробить щось хороше для військових і для тих, хто на них чекає.

Вагітність, павуки і блекаути

Плести павуків із соломи Уляна планувала давно. В одному з проєктів на роботі дізналася про такі обереги і дуже захотіла мати подібний удома.

«Павуки символізували добробут у сімʼї, вони були наче проханням до всесвіту забезпечити достаток, добрий врожай тощо. Існує чимало повір’їв про них: якщо тебе болить голова – постій під павуком, якщо не можеш завагітніти – постій під павуком», – пояснює співрозмовниця. 

Постійно заклопотана справами, вона відкладала це придбання. Проте якось, ідучи повз Галицький базар, побачила жінку, яка продавала такого павука.

«Думаю, ось тобі твій павук, тримай. Підводжу очі на цю жінку, її звали Оксана, а вона мов янгол: такий спокійний голос, така мила. Я подумала, що ось від такої людини я точно хочу мати оберіг удома», – веде далі Уляна.

Наступного року вона знову натрапила на Оксану і купила в неї ще одного павука. Цей оберіг висів у її домі багато років поспіль. 

«Торік я вирішила, що пора вже його замінити. Але ж війна, я на шостому місяці вагітності, виключають світло, в мене маленька дитина, якій ще нема двох років… Починаю депресувати, розумію, що не маю сили вибратися з візочком на Галицький базар і шукати ту пані Оксану. Хотіла зробити павука сама, але до Різдва не встигла», – згадує Уляна. 

Уже після свят замовила солому, знайшла відео майстер-класу, розрізала старого павука, переміряла всі деталі і зробила ідентичний. Солома ще залишалася, світло й далі вимикали, тому плетіння павуків мало продовження.

«Я почала робити вже складніше плетіння. Як щось не виходило, переробляла, розрізала. Павуки дуже рятували мій стан, розслабляли мене. До пологів я сплела сім таких оберегів», – признається Уляна.

А далі народився Тарасик. Вікна післяпологової палати виходили на Личаківське кладовище.

Гроші треба було не зібрати, а заробити

Уляна повернулася додому з чітким наміром розпочати збір на допомогу захисникам. Розуміла, що не є медійною особою, тому просто так зібрати гроші не вдасться. Отже, їх треба заробити. 

Відразу вирішила, що цей збір буде для сина Олі, колишньої співробітниці. Максим захищає Україну з початку повномасштабного вторгнення.

«Після пережитого досвіду в пологовому я зрозуміла, що хочу організувати  цей збір не для військових, не для Макса… Хочу зробити це для Олі. Я дуже хочу, щоб матері захисників відчували, що за їхніх дітей хвилюються, їхніх дітей люблять. Я не знаю, не можу знати, як цій жінці жити два роки в такому стані, але наче хочу їй сказати: «Я тебе підтримаю. Ми щось придумаємо, ми допоможемо!»

Тому й плела павуків, більших і менших, простіші й складніші геометричні фігури, з натхненням і бажанням проявити материнську підтримку. Готові вироби фотографувала подруга Уляни – мама трьох дітей. 

«І утворився такий собі ланцюжок: підтримка від мами до мами», – каже співрозмовниця. 

Ті, що врятували Ісуса від Іродових посіпак

Задля збору грошей Уляна вирішила робити різдвяні павуки, бо це їй вдавалося. Однак ця історія не просто про хендмейд, а й про символізм. Автентичні солом’яні павуки були не просто прикрасами, а означали для українців дуже багато.

«Павуки не просто так вважали оберегами. Згідно з легендою, коли Ірод дізнався про народження Ісуса, то наказав убити всіх дворічних дітей. Діві Марії вдалося врятувати Сина Божого, бо в стаєнці, де вони перебували, павуки сплели павутиння, тож Іродові посіпаки не помітили Матір із Немовлям. Подібно й різдвяні павуки мали захищати дім, у якому висіли», – розповідає Володимир Мишолівський, майстер соломкоплетіння, член обʼєднання народних майстрів та художників-аматорів.

Тому й шанували українці обереги ревно. Декотрі висіли в домі аж до грудня наступного року, тоді їх спалювали, але в жодному разі не викидали. Нового павука робили із соломи будь-яких злаків. Замість ниток використовували кінські волосини. 

Володимир Мишолівський проводить майстерки з виготовлення павуків. Каже, що тепер українці більше цікавляться традиціями

«У час війни це дуже помітно. Шкода, що переоцінка так багато коштує українцям. Дідухи й павуки – це традиційні українські різдвяні прикраси. Ялинка з’явилася значно пізніше».

Спершу Уляні здавалося, що солом’яні павуки не дуже когось зацікавлять. Однак під час збору їй довелося навіть узяти паузу, щоб встигнути виконати замовлення до Різдва. Завдяки символічним українським оберегам жінці вдалося зібрати понад 50 тисяч гривень. 

«Це наче й невеликі гроші. Хотілось би масштабнішого проєкту, кращого маркетингу. Однак реальність показала, що з двома дітьми або роби те, що можеш, або не роби нічого. А оскільки нічого не робити – найпростіше, то він такий, який є: не супервеликий, але він не про гроші, він про підтримку», – наголошує майстриня.

Тетяна Дзяма

Фото: Христина Зозуля, Уляна Скицька

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

__________________________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Я вірю в цю країну

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!