Фото: Вікторія Ейсмунт

Фото: Вікторія Ейсмунт

«Великий сюр», фальшиві долари і Нацкорпус. Як обговорювали подорожчання проїзду у Львові

4598 0
У Львові провели громадські слухання щодо подорожчання проїзду з 7 до 8 грн у міських автобусах. Очікувано, що більшість мешканців вголос виступили проти зміни тарифів, натомість під час голосування 43 з 97 зареєстрованих підтримали подорожчання. Втім ці результати лічильна комісія визнала не дійсними. Tvoemisto.tv побувало на слуханнях та підготувало репортаж.

О 18:00 у холодній актовій залі Личаківської районної адміністрації не людно. Першими сходяться водії автобусів, перевізники, члени ГО, депутати та журналісти. У кулуарах новопризначений керівник Львівського «АТП 14630» Ігор Самардак ще до початку слухань пояснює тим, хто сидів ближче до сцени, чому перевізникам треба більші тарифи та запевняє, що чорної готівки у водіїв нема. Раніше він очолював Новояворівску районну державну адміністрацію, а приватним АТП керує лише два місяці. Спіч Самардака перериває галас натовпу представників Нацкорпусу, серед яких чимало підлітків - хлопців та дівчат. Вони сідають ближче до сцени та займають три-чотири ряди в центрі.

Громада буде вибирати, кому рахувати

До початку слухань лишається хвилин 15. Зал ледве наповнений наполовину. Депутати львівської міськради Ігор Зінкевич, Ігор Телішевський та Сергій Івах групуються перед першим рядом. Із іншого кінця зали починає лунати знайома пісня російського шансону «А белый лебедь на пруду» – чоловіки старшого віку переглядають на смартфоні кліп україномовної версії хіта 90-х, сміються.

Із посадовців міської ради не видно нікого, натомість активістів стає все більше. До трьох жінок підходить ініціатор слухань Юлій Лакатош, питає, чи не хочуть вони до лічильної комісії, запитує прізвища.

«Алло, ти де? Я вже тут, і тебе ніде нема!», – залітає до актової зали знервований чоловік. Присутні з усмішкою повертаються на двері. Тієї ж миті завідувачка сектору громадських слухань ЛМР Дзвенислава Челепіс оголошує про початок слухань. Цього разу на слухання прийшло значно менше людей, ніж торік, коли вартість проїзду підвищували з 5 грн до 7 грн.

«Зареєструвалось 94 учасники громадських слухань», – каже Челепіс.

Слово бере Юлій Лакатош та зачитує три кандидатури до лічильної комісії, які водночас є представницями автотранспортних підприємств. Це викликає шум у залі і вигуки громадськості, тож зрештою вирішують взяти до лічильної комісії й інших охочих із залу.

«Це кондуктори? Хай гроші рахують. А тут громада буде вибирати, кому рахувати», – каже жінка з перших рядів.

«Шановні, як ви проти моїх кандидатур, то висувайте свої, нема проблем!», – вигукує пан Юлій.

Потроху з’являються перші охочі: члени Нацкорпусу, активні львів’яни. Загалом обирають вісьмох членів лічильної комісії.

«Що, знову з АТП?»

Далі Юліан Лакатош намагається повернути ініціативу у свої руки й пропонує головуючим слуханнями призначити Ігоря Самардака. Присутні обурюються: «Що, знову з АТП»?

«Якщо хтось хоче вести – я не заперечую. Чому, власне, зголосився я - бо ті питання, які ми хочемо обговорити, я вже конкретно сформулював», – каже Ігор Самардак.

Йому заперечує активістка за залу: «Ви зразу вводите нас у оману. Нехай головує Ігор Телішевський!».

Юлій Лакатош, не стримуючи гніву, каже, що ще перед слуханнями пропонував депутату бути головуючим, утім той відмовився. Зрештою, після кількох хвилин вмовлянь той погоджується, додаючи, що йому досить поставити кілька питань перевізникам, і слухання можна буде завершувати. Секретарем слухань, все ж, залишили Ігоря Самардака.

Тим часом наприкінці зали вмощуються транспортні посадовці Львова – заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Андрій Білий, керівник управління транспорту Орест Олеськів та його заступник, який понад  два роки очолював управління, – Олег Партика.

«Дуже прикро, що з міста-мільйонника прийшло лише 94 мешканці Львова, які зареєструвались. Дуже легко писати пости у Фейсбуці, критикувати, а прийти і висловити свою позицію люди не готові», – обурюється Ігор Телішевський і передає слово Юлію Лакатошу.

Труднощі підрахунку

Юлій Лакатош користується громадським транспортом і пропрацював у різних АТП понад 62 роки, але «такого нещасного і розваленого транспорту не пам’ятає».

«Єдине, що Садовий зумів, – це купити за ваші кошти нові автобуси. І якщо за три-чотири роки ці автобуси стануть такими, як нинішні автобуси, Львів лишиться без автобусів взагалі. Тому я порушую питання як громадянин: давайте якимось чином зробим так, щоб наш транспорт оновився, щоб наш транспорт став кращим...», – не встигає закінчити думку ініціатор слухань, як його перебивають молодики, вигукуючи «не за наші гроші, у вас є Садовий!».

Пан Юлій уточнює, що йдеться про приватних перевізників, які мають купувати автобуси власним коштом.

«Коли я сідаю в автобус і зі мною сідають 6-7 пенсіонерів, а поруч сідає 3-4 людини, які платять, то можете собі уявити, в якому стані той водій! Він рве ту машину так, що вона вискакує з маршруту. Тому я би хотів, щоб було і так добре, і так добре. Я можу внести пропозицію на 50% зрізати тариф, ви згодні? То я тоді прошу всіх директорів магазинів, які продають запчастини перевізникам, теж зменшити ціну. Вона ж входить у тариф. І якщо ціна на запчастини буде менша, то я писатиму звернення, щоб тариф був менший», – каже він.

Ігор Телішевський уточнює, що коли попереднього разу дорожчав проїзд у автобусах, то приватники обіцяли на 30% оновити рухомий склад, чого не зробили. Ця вимога була прописана рік тому у новому договорі.

Слово бере Ігор Самардак. Він зазначає, що 28 маршрутів у Львові обслуговує комунальне «АТП-1», три – ТзОВ «Успіх БМ», всім – ТзОВ «Фіакр Львів», сім – ТзОВ «Міра і К» та стільки ж – «Львівське АТП-14630». Співвідношення по кількості маршрутів між комунальним та всіма приватними перевізниками становить приблизно 60:40.

Далі Ігор Самардак намагається вирахувати кількість пасажирів, що платять, та пільговиків. За його даними це 372 тис. та 350 тис. відповідно.

Від цих цифр у залі стає гаряче, адже за словами учасників слухань, без е-квитка порахувати пасажиропотік у Львові неможливо, тож ці підрахунки не можна вважати легітимними.

«Я ж не кажу, що вони всі їздять. Ми говоримо про статистичні дані», – намагається пояснити Ігор Самардак.

Йому зауважують із зали, що ці дані не враховують потоків туристів, людей із прилеглих до Львова міст та сіл, із районів, які щодня приїжджають до Львова, тож ця статистика апріорі не може бути правильною.

Його перебиває депутат Ігор Зінкевич, який зауважує, що на для побудови цінової політики необхідно підрахувати пасажиропотік. Він каже, що подавав депутатські запити, аби запровадити паперові квитки, які б дали змогу порахувати пасажирів, однак їх не підтримали. Він каже, що у АТП має працювати аналітик, який займався б підрахунком пасажирів.

Далі Ігор Самардак показує статистику, за якою приватні перевізники за перші 9 місяців цього року перевезли 24,7 млн пасажирів. У цей момент із зали виходить хлопець із роздрукованими на папері банкнотами доларів.

«Я так розумію, вам необхідно зробити якісь реформи за рахунок простих громадян. То вам потрібні гроші від нас? То будь ласка», – каже він та демонстративно проходить перед сценою, жбурляючи пачку «грошей» у спікерів слухань.

Він зриває перші негучні оплески, вочевидь серед членів ГО, до яких і належить сам. Старший чоловік із зали робить йому зауваження через «перформанс» із грошима. Цим він зчиняє перший галас у залі.

Далі хлопець іде на своє місце у третьому ряду, запитує активістку ГО «Народна дія Львів» Ірину Юзик: «Ну як?». Обоє обмінюються посмішками. Ця ж громадська організація викочує на сцену шину з написом «Ганьба!».

Після цього Ігор Самардак знову намагається оперувати цифрами та доводить, що в середньому автобус перевозить 700-800 пасажирів, із яких 400 – платні. Щоправда він не уточнює, про який період ідеться, натомість пропонує охочим оплачуваний робочий день, аби ті самі порахували пасажиропотік.

Йому на підмогу приходить керівник комунального «АТП-1» Орест Хамула. Він каже, що за останні два роки значно зросла кількість маршрутів, які обслуговує комунальне АТП. Також зросла кількість нових низькопідлогових автобусів великого класу.

«Підприємство не є прибутковим, оскільки доходи не перекривають витрати зокрема на закупівлю та ремонт техніки. Економічно обґрунтованим є тариф 10,21 грн, тому ми просимо підвищити його з 7 до 8 грн», – каже Орест Хамула.

Ігор Васюник і «великий сюр»

Слово бере екснардеп Ігор Васюник, який останніх кілька тижнів із рекламних бордів у Львові обіцяє безкоштовний транспорт.

«Друзі, поки не буде електронного квитка, ми не будемо мати реального обліку пасажиропотоку. Поки не буде електронного квитка, ми не будемо знати, скільки вони збирають готівки», – зауважує Ігор Васюник.

Гучні оплески він зриває фразою «поки не буде електронного квитка, не може йти мова про підвищення тарифів».

«Зробіть те, що ви обіцяєте зробити вже вісім років. Все це - Фількина грамота і замилювання очей», – емоційно підсумовує екснардеп.

Ігор Самардак порівнює спіч Ігоря Васюника з промовою у Верховній Раді та каже, що впровадити е-квиток уже зараз неможливо, але не можна ігнорувати ті зміни, які останній рік відбуваються з транспортом Львова – закупівлю нових автобусів та капремонт старих.

«Ми громадською радою не підтримали підвищення вартості проїзду і вже направили відповідне звернення на міського голову. Це все великий сюр! Чому тут зараз такий рівень дискусії? Все банально просто – вам уже ніхто не довіряє», – каже активіст ГО «Інститут соціології» міст Михайло Яворський, який водночас є членом Громадської ради при Львівській ОДА. Щоправда, транспортні перевезення Львова не підпорядковуються ЛОДА, якщо маршрут не пролягає через територію області.

Він каже, що за два дні зібрав понад тисячу підписів проти подорожчання проїзду і обіцяє: якщо треба – можуть зібрати й 10 тисяч підписів.

Врешті слово взяла й сама Ірина Юзик, яка з теми транспорту перейшла на вибори нового мера і закликала не голосувати за чинного. Повернулася до теми транспорту та заразом звинуватила перевізників у маніпуляціях шеф-редакторка «Львівського порталу» Тетяна Овчаренко, яка працювала помічницею Ігоря Васюника як нардепа у транспортному комітеті. Вона повторила його тезу про те, що неможливо порахувати пасажиропотік без е-квитка, але зазначила, що транспорт необхідно дотувати з міського бюджету, а коригування тарифу на 1 грн нічого не змінить.

Нарешті слово вирішив узяти й Андрій Білий, який відповідає за транспортний напрямок у Львові загалом.

«Чи міняється транспорту Львові? Якщо ви кажете, що ні,  то нам нема про що далі говорити. Минулого року вся Україна купила 270 одиниць автобусного транспорту, з них Львів купив 150 нових низькопідлогових автобусів. Чи змінили вони якість перевезення – всі мої знайомі кажуть, що так. Торік Львівелектротранс купив 30 трамваїв, які прекрасно їздять на 3-му та 6-му маршрутах. Львів їх купив за 18 тис. євро, натомість Запоріжжю вони обійшлись у 72 тис. євро», – сказав Андрій Білий.

Про електронний квиток Андрій Білий укотре повторив, що ті електронні квитки, які встановили у інших містах, не є повноцінними е-квитками, натомість у Львові очікують підтвердження фінального звіту від ЄББР. Далі він намагався пояснити, скільки доведеться дотувати громадський транспорт, але у залі почався безлад, тож посадовець попрощався з учасниками слухань і покинув залу.

Після виступів кількох активістів перейшли до голосування. На розгляд учасників слухання поставили дві пропозиції: погодити тариф 8 грн та забезпечити фінансування перевізникам за перевезення пільговиків; дозволити безкоштовний проїзд пенсіонерам за віком із 10:00 до 16:00 та після 21:00.

За підвищення тарифів проголосувала фактична більшість присутніх – 43, проти – 38. Втім, аби визнати результати голосування дійсними, «за» або «проти» мали б проголосувати щонайменше 48 учасників слухань. Тож тепер це рішення винесуть на розгляд найближчого виконавчого комітету.

У холі Личаківської райадміністрації гуртується Нацкорпус, знімаючи куртки з однойменним написом. Вже під будівлею домовляються прийти й 27 листопада, коли у цій же залі сперечатимуться через подорожчання проїзду в трамваях і тролейбусах.

Вікторія Ейсмунт

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Матеріал підготовлений в межах спецпроекту «Рік комфортного пересування». Партнер проекту — компанія EasyPay — найбільший небанківський оператор платіжних та фінансових сервісів в Україні. Свої ідеї та пропозиції для вдосконалення міської мобільності можете надсилати за адресою: Tvoemisto.tv@gmail.com, у темі листа зазначивши «Рік комфортного пересування у Львові». Важливі думки ми опублікуємо на сайті та озвучимо під час експертних дискусій.

Рік комфортного пересування

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!