Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

Безпечний проїзд. Як позбутися готівки у громадському транспорті Львова

10086 0
Кажуть, що за місяць у всьому комунальному громадському транспорті можна ввести безготівкову систему оплати за проїзд. Незалежно від е-квитка.

Епідемія коронавірусу оголила знову проблему обігу готівки у громадському транспорті Львова. Із завершенням карантину ризики інфікування, пов’язані із передаванням готівки у транспорті, не зникнуть. І, ймовірно, як сказав нещодавно прем’єр Денис Шмигаль, не варто сподіватись, що у травні всі зможуть забути про карантин і жити, як раніше. Тож у нинішніх умовах серед львів’ян справедливо зріс запит на безготівкову та безконтактну оплату проїзду.

Tvoemisto.tv дізнавалося у міських посадовців, на якому етапі зараз впровадження електронного квитка, і поки його немає – які у міста є швидкі рішення щодо введення безготівкої оплати.

Як це працює в електротранспорті

Сьогодні львів’яни можуть оплатити проїзд в електротранспорті через SMS для абонентів Lifecell, Київстар та Vodafone, через додаток EasyWallet або через QR-коди (для власників додатку Приват24). Також можна придбати електронний проїзний на день, місяць чи квартал безпосередньо на сайті «Львівелектротрансу» (проїзний на місяць коштує 150 грн, на три місяці – 420 грн). Це досить зручно і дешевше.

Читайте також: Безконтактна оплата замість квитків або Два позитивних моменти для транспорту у Львові під час карантину

Зручно й оплачувати проїзд за допомогою Bluetooth. Для цього потрібно завантажити додаток EasyWallet UA з Play Market (для Android) або з AppStore (для IOS), створити обліковий запис та прив’язати до нього свою картку. Після цього, зайшовши до трамвая чи тролейбуса, необхідно увімкнути Bluetooth та мобільні дані. Програма зчитає датчики трамвая чи тролейбуса і запропонує оплатити проїзд. Після підтвердження платежу, на екрані смартфона з’являться дані про оплату та штрих-код, який зможе відсканувати контролер для перевірки.

Відео із презентації оплати проїзду в електротранспорті, травень 2019 року

Також, як розповів Tvoemisto.tv керівник управління транспорту Львівської міськради Орест Олеськів, у Львові на зупинках електротранспорту встановлюють термінали із продажу квитків (EasyPay). Вартість квитка у терміналі – 6 грн. У такий спосіб пасажир також не контактує з водієм. Загалом на зупинках планують встановити 70 таких терміналів.

Якщо з трамваями та тролейбусами проблем менше, то із автобусним парком ситуація дещо сумніша.

«Що стосується автобусів, то тут робиться ставка на запровадження е-квитка», – пояснив Орест Олеськів.

Термін впровадження електронного квитка у Львові від моменту підписання угоди (12 березня 2020 року) – 18 місяців. До кінця цього року у мерії сподіваються почати встановлювати обладнання у транспорті. Але і тоді, кажуть, дива не станеться, допоки львів’яни не відвикнуть купувати квитки за готівку.

Читайте також: У Львові підписали угоду про впровадження е-квитка. Терміни

Львів’ян потрібно відівчити від готівки

«Ми очікуємо дива, але якби ми не хотіли, щоб більшість людей купували безготівково, все одно більша частина людей купуватиме разові квитки за готівку, навіть не у кіоску, а у водія. Це питання більше культури, яку нам доведеться змінювати і, очевидно, не однією гривнею різниці і не за декілька місяців», – наголосив Андрій Білий.

І сьогодні, каже він, при всій наявності безготівкових форм оплати лише близько 25-30% пасажирів оплачують проїзд безготівково.

«Тут питання більше ментальне. Звичайно, е-квиток суттєво змінить ситуацію, але частина тих (хто купує квитки за готівку – ред.) залишиться і ми вже думаємо, як правильно це робити на рівні тарифоутворення – для того, щоб тарифами стимулювати безготівкову оплату, щоб була пряма мотивація – грошовий стимул», – пояснює Андрій Білий.

Він також уточнив, що на першу хвилю у Львові встановлять близько 70 терміналів з продажу квитків.

«Це партнерська програма, коли EasyPay цікаво розповсюджувати свої послуги і за невисокий відсоток комісії продавати квитки "Львівелектротрансу". Для того, щоб не ставити кіосків, адже цей проєкт потребував би величезних інвестицій з боку міста, ми реалізовуємо таку мережу продажу», – прокоментував Андрій Білий.

За його словами, якщо вона засвідчить свою ефективність, компанія готова до 200 терміналів встановити на зупинках у місті.

Читайте також: Як безконтактно оплачувати проїзд в електротранспорті. Підбірка сервісів

Андрій Білий уточнив, що у Львові є близько 900 зупинок громадського транспорту, отож для того, аби покрити багатолюдні зупинки, двохсот терміналів має бути достатньо. Це дасть можливість мати альтернативний спосіб купівлі квитків. На питання, чи можна через певний час купити у такий спосіб квиток на автобус, Андрій Білий відповів «Працюємо над цим».  Після чого додав, що «немає проблеми у продажі квитків, а є проблема потім всіх перевіряти».

«Це проблема комплексна. Для того, щоб перейти на квитки в автобусах, нам потрібно запустити службу контролю на автобусних маршрутах. Ми подавали пропозиції щодо змін до ЗУ «Про автомобільний транспорт», щоб включити можливість контролю. Ми пробували шукати аутсорсинговий шлях контролю, але бажаючих нема. Тому немає проблем продавати квитків, є проблема потім перевіряти всіх. І які підстави будуть у контролера виписувати штрафи? Нам потрібно дві сотні людей (контролерів – ред.), які б могли перелаштувати цю галузь», – пояснює Андрій Білий.

За місяць-два безготівкою оплатою можна охопити весь комунальний транспорт

Не бачить перешкод чи завад для впровадження безготівкової оплати у маршрутках та автобусах Львова співзасновник та директор з розвитку бізнесу компанії JetBeep Олексій Даців. За його словами, компанія EasyPay уже реалізувала проєкт у всьому транспорті Франківську, там працюють контролери. Також вони завершують у Чернівцях. 

«Як на мене, автобуси і маршрутки нічим не відрізняються від електротранспорту у цьому плані. Люди платять, або не платять, в інший спосіб їх не змусиш, аніж контроль і штраф. Але ти маєш вибір, як заплатити – через додаток, QR-код, термінал чи купити у водія», – розповів у коментарі Tvoemisto.tv Олексій Даців. 

За час карантину фактично можна було ввести безготівкову оплату у комунальному транспорті.

Читайте також: Усі оплати в один клік. У Львові створили онлайн-гаманець

«В автобусах може бути ідентично, як сьогодні є в електротранспорті. Частина людей спокійно заходитиме і купуватиме квиток. Можна, зокрема, використовувати додаток EasyWallet. Він відправить вам push, коли ви зайдете у транспорт, щоб придбати квиток. У водія ми можемо встановити планшет, на якому він бачитиме, скільки пройшло таких безконтактних платежів. Якщо не маєте такого додатку, то квиток можна придбати через термінал і отримати чек. Таких терміналів у місті є 600 і додатково зараз встановлюють термінали на зупинках», – зазначає Олексій Даців.

Безготівкова оплата під час карантину – це безпека

Сьогодні у Львові медики, працівники ЖКГ та ті, хто забезпечують життєдіяльність міста, можуть їздити у транспорті під час карантину з певними посвідченнями. Тут також можна було б оперативно організувати проїзд таких категорій.

Припустимо, компанія Х може сформувати список тих працівників, хто має право пересуватись. Для них роблять дизайн електронного посвідчення, яке, зокрема, стає доступним у телефоні. І тоді можна прорахувати, скільки таких поїздок здійснив перевізник.

«До прикладу, "Іскра" працює. Вона формує посвідчення. Люди, які працюють по змінах, натискають оплату у транспорті, система її фіксує, але за квиток платить не людина, а підприємство, яке перераховує кошти місту. Таким чином, можна закрити проблему перевезень деяких категорій, закрити потребу безготівкової безпечної оплати, а також потребу бізнесу під час карантину перевозити людей без залучення додаткового транспорту», –пропонує як варіант Олексій Даців.

Читайте також: У Львові визначили компанію, яка впроваджуватиме е-квиток у транспорті

Після впровадження е-квитка від готівки повністю відмовитися не вийде. Про це каже менеджер проєкту автоматизованої системи оплати проїзду «Львівавтодору» Сергій Журбенко.

«Такого практично немає ніде. Все одно 7-8% пасажирів будуть платити водію, бо їм так зручніше. Тому залишиться можливість купити квиток у водія, але тільки одноразовий, без будь-яких пільг. Це буде дорого і ми рекомендуватимемо не користуватися таким способом. Натомість можна буде на спеціальному сайті або у мобільному додатку купити одноразовий квиток, і відповідно прикласти до зчитувача на вході», – розповів Tvoemisto.tv Сергій Журбенко.

Карантин змінює звички кожного. Ринкам і закладам торгівлі уже раніше рекомендували перейти на безготівкову оплату. Сам е-квиток для транспорту у Львові впроваджуватимуть поетапно. У жовтні пільговикам почнуть видавати пільгові картки. Наприкінці року – всім іншим. Перші валідатори також мають встановити для тестування ще цього року, але вся система запрацює у 2021 році. 

Христина Гоголь

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Матеріал підготовлений в межах спецпроєкту «Мобільне місто».

Рік комфортного пересування

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!