ілюстративне фото: Юрій Борис

ілюстративне фото: Юрій Борис

Країна у смартфоні. Коли з'явиться інтернет та зв'язок в Інтерсіті Львів — Київ

5034 0
Між Львовом та Києвом — 572 кілометри залізницею та понад п’ять годин потягом «Інтерсіті». Майже увесь цей час пасажири не мають доступу до інтернету, адже Wi-Fi, який мав би бути у вагонах швидкісних поїздів, не працює, а більш-менш якісне покриття мобільного зв'язку з'являється тільки у великих містах.

Одним із рішень проблеми може бути якраз мобільний зв’язок. Tvoemisto.tv дізнавалося, що треба мобільним операторам, щоб забезпечити пасажирів поїздів стабільним доступом до мережі протягом усієї подорожі та скільки часу це може зайняти.

Вічна проблема

Wi-Fi в українських потягах вперше запустили в потягах «Інтерсіті» та «Інтерсіті+». Проте провайдер не міг забезпечити нормального доступу до нього — це була одна з основних скарг пасажирів на сайті «Укрзалізниці». З лютого 2014 року компанія відмовилася від його послуг, а в середині 2015 року оголосила новий конкурс для операторів. Переможцем став «Укртелеком», проте в лютому 2019 термін угоди з ним закінчився, а нову так і не уклали.

«Укрзалізниця» пообіцяла відновити доступ до інтернету в поїздах «Інтерсіті» впродовж 2020 року.

«Є два механізми запуску Wi-Fi в поїздах. Перший це інвестувати власні кошти, але це збитковий варіант. Другий запустити приватного інвестора, який буде заробляти на рекламі, на доступі. Перший варіант УЗ спробувала втілити в життя, і у нас не вийшло. Зараз заходимо з другим варіантом», — говорить голова правління компанії Євген Кравцов.

Проблемою запуску інтернету в поїздах займеться керівник пасажирського напрямку Марчін Целеєвський. Він був президентом PKP Intercity і має успішний досвід із впровадження інтернету в польських швидкісних поїздах. Колишній міністр інфраструктури Володимир Омелян в інтерв’ю Tvoemisto.tv сказав, що Wi-Fi у поїздах можна запустити впродовж пів року — «потрібне лише бажання “Укрзалізниці”».

Читайте також: Перезавантаження громадського транспорту. Що (не)змінить е-квиток у Львові

За інформацією Liga.tech, компанія збирається тестувати супутниковий зв’язок, проте експерти його називають не надто вигідним варіантом через дороговизну та низьку швидкість. Інший варіант вирішення проблеми, про який говорять не перший рік, — мобільний інтернет. У пресслужбі «Укрзалізниці» кажуть, пише Liga.tech, що компанія постійно веде перемовини з мобільними операторами щодо цього і тестує різні варіанти співпраці, але наразі ніхто з них не має повноцінного покриття мережі за маршрутами поїздів.

Року буде достатньо

Експерт з комунікацій Богдан Гуменюк у коментарі Tvoemisto.tv каже, що найкращим рішенням для пасажирів буде варіант, коли сигнал від мобільних операторів отримуватиме сам потяг, а потім за допомогою спеціального обладнання його роздаватимуть пасажирам всередині вагонів.

Для того, щоб доставляти сигнал до поїздів, за словами експерта, можна використовувати технологію WIMAX, що дозволяє покрити великі відстані та захистити сигнал від перехоплення. Для цього потрібно встановлювати спеціальні базові станції на опорах вздовж колії. Встановлення однієї такої станції коштує приблизно 3,5 тисячі доларів, а далі вимагає тільки витрат на обслуговування, каже Богдан Гуменюк. Радіус покриття базової станції залежить від різних різновидів цієї технології, втім для якісного зв'язку в потягах їх варто встановлювати приблизно кожні 50 кілометрів.

«Протягом року можна встановити ці станції та з їх допомогою забезпечувати пасажирів якісним доступом до інтернету. Проте такі роботи потребують дозволів, і саме їхнє отримання та погодження може зайняти найбільше часу», — говорить Богдан Гуменюк.

Поділити частоти

Натомість як повідомили Tvoemisto.tv у пресслужбі Lifecell, будувати базові станції спеціально для покриття залізничних шляхів інтернетом операторам невигідно, адже дохід від цього занадто малий, щоб навіть покрити операційні витрати — електроенергію, обслуговування, ремонт обладнання тощо. До того ж потяги, особливо нові вагони «Інтерсіті+», погано пропускають радіосигнал. Lifecell тестував спільно з «Укрзалізницею» можливість встановлення у вагонах репітерів — спеціального обладнання для посилення сигналу, але наразі щодо цього є обмеження — немає відповідного дозволу від Українського державного центру радіочастот.

Читайте також: S-bahn для Львова. Чого бракує для запуску міської електрички

«Поки немає дозволів, підключити інтернет ми не можемо. Також мобільні оператори повинні мати можливість користуватися інфраструктурою “Укрзалізниці”, щоб встановити потрібне обладнання вздовж колій та всередині потягів. Наразі такого доступу немає», — говорять у пресслужбі компанії.

Крім того, кажуть у Lifecell, для забезпечення високошвидкісного інтернету операторам потрібно вийти на частоти низького діапазону — 900 МГц, які забезпечують більше покриття від однієї базової станції. Також мобільним операторам буде корисно спільно користуватися одними і тими ж станціями (так званий RAN sharing).

Про доступ до низьких частот також говорять і у «Vodafone Україна». За словами експертки із зовнішніх відносин компанії Ярини Бравчук, покриття залізничних шляхів і автодоріг швидкісним інтернетом четвертого покоління — один з пріоритетних напрямків у розвитку мережі LTE. Проте через відсутність технологічної нейтральності і, як наслідок, можливості запускати 4G-інтернет на низьких частотах це зробити неможливо.

«Саме тому запуск інтернету у швидкісних поїздах для компанії є економічно невигідним», — говорить у коментарі Tvoemisto.tv Ярина Бравчук.

Технологічна нейтральність — це право мобільного оператора самостійно вирішувати, яку технологію зв’язку (2G, 3G чи 4G) використовувати на тій чи іншій частоті. Та наразі за розподіл частот і технологій в Україні відповідає Національна комісія з питань регулювання зв’язку та інформатизації (НКРЗІ).

Читайте також: Дорога перспектива. Чи поїде трамвай із Сихова на Княгині Ольги

Цю тезу підтверджують Tvoemisto.tv і в пресслужбі «Київстару». Для компанії також найвигіднішим варіантом підключення до мобільного інтернету незаселених ділянок є робота в діапазоні 900 МГц, але для цього потрібно, щоб оператор міг сам вирішувати, в якій технології йому надавати свої послуги — 2G, 3G чи 4G.

«Наразі ця технологія не розвивається: мобільний інтернет 3G і 4G в цьому діапазоні не роздається, а отже, і не працює, коли людина в дорозі», — кажуть у компанії.

Зараз усі три компанії працюють на частотах 900 МГц, проте в технології 2G. За даними «Економічної правди», більше половини спектру — 58% — належить «Київстару». Крім того, є четвертий гравець ринку — «Інтертелеком», який теж працює з частотами низького діапазону — 800 МГц. Для повноцінного запуску 3G і 4G в усій країні і вздовж залізничних шляхів зокрема потрібен перерозподіл цих частот. У липні президент Володимир Зеленський підписав указ про покращення доступу до мобільного інтернету, який це передбачає. До березня 2020 року мобільні оператори мають отримати нові 4G-ліцензії, які зобов’яжуть їх покрити 90% населення країни. Наразі йдуть перемовини між ними та НКРЗІ.

Марта Кобринович

Головне фото — Юрій Борис

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Матеріал підготовлений в межах спецпроекту «Рік комфортного пересування». Партнер проекту — компанія EasyPay — найбільший небанківський оператор платіжних та фінансових сервісів в Україні. Свої ідеї та пропозиції для вдосконалення міської мобільності можете надсилати за адресою: Tvoemisto.tv@gmail.com, у темі листа зазначивши «Рік комфортного пересування у Львові». Важливі думки ми опублікуємо на сайті та озвучимо під час експертних дискусій.

Рік комфортного пересування

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!