ілюстративне фото: УНІАН

ілюстративне фото: УНІАН

Перезавантаження громадського транспорту. Що (не)змінить е-квиток у Львові

10336 0
5 жовтня мають визначити підрядника, який впроваджуватиме електронний квиток у Львові. Після цього перше обладнання мало б поступово з’являтися у електротранспорті, а згодом — в автобусах. Tvoemisto.tv розбиралося, як е-квиток змінить перевезення у Львові та чи прибере він з вулиць жовті маршрутки.

Перші спроби запровадити е-квиток у львівському транспорті були ще перед Євро-2012. Тоді намагалися реформувати транспортну систему загалом, а е-квиток повинен був забезпечити безкоштовні пересадки. Міжнародна компанія з питань транспорту Louis Berger, яка консультувала під час транспортної реформи 2012 року, рекомендувала спочатку запровадити е-квиток в електротранспорті, а потім — у маршрутках та автобусах. Для цього навіть знайшли латвійську компанію-інвестора «Ригас-Карте», з якою мали б створити спільне підприємство, але цього так і не зробили. Співпрацю хотіли згодом поновити, проте безрезультатно.

У 2015 році Львівська міськрада підписала меморандум із ЄБРР про співпрацю у впровадженні е-квитка. 17 листопада 2016 року у Львові підписали угоду про кредитне фінансування цього процесу на 10 млн євро. Відтоді міські чиновники називали кілька дат впровадження автоматизованої системи проїзду (АСОП), і за останньою інформацією це має таки статися у 2020 році.

«А в Києві вже є»

У кількох містах України вже працюють або невдовзі запустять системи оплати проїзду, які називають е-квитком і принципи роботи яких є різними.

Наприклад, із кінця жовтня столичний транспорт мав би повністю перейти на безготівкову оплату. Пасажири зможуть придбати у терміналах QR-квиток для разової поїздки або ж купити картку Kyiv Smart Card, яку треба зареєструвати у кабінеті користувача на порталі електронних послуг. Цю картку можна поповнювати через спеціальні термінали і використовувати у всіх видах транспорту. Проєкт е-квитка фінансували з міського бюджету. Перевізники отримуватимуть оплату за кількість пасажирів, яких вони перевезли. Усі кошти надходитимуть спершу до оператора е-квитка, який залишатиме собі комісію, а решта йтиме вже на рахунки перевізників.

Читайте також: Як курсують трамваї у Львові. Оновлені графіки всіх маршрутів

У Вінниці запровадження е-квитка стало частиною загальної реформи громадського транспорту. У місті розробили нову схему руху, де маршрутки виконують підвізну функцію. Проєкт е-квитка, як і у Львові, профінансував Європейський банк реконструкції та розвитку.

Вартість абонемента на проїзд у Вінниці залежить від кількості видів транспорту, якими можна за допомогою нього скористатися. Крім цього, він передбачає можливість пересадки з одного транспорту на інший упродовж 30 хвилин без додаткової оплати. Пільговики матимуть спеціальні картки, які дозволятимуть їздити безкоштовно, проте їх також треба буде підносити до валідатора.

«Е-квиток — не панацея. Він не вирішить всіх проблем транспорту, але допоможе зрозуміти краще пасажиропотік, і завдяки цій інформації — оптимізувати міську систему перевезення. Крім цього, він також допомагає контролювати приватних перевізників та відслідковувати поїздки пільговиків», — розповіла в Tvoemisto.tv директорка комунального підприємства «Вінницякартсервіс», що впроваджує в місті е-квиток, Катерина Бабіна, .

За її словами, єдиної інструкції щодо принципу оплати перевізникам (за кількість пасажирів чи кілометрів) поки ще не має, проте у Міністерстві інфраструктури працює робоча група, яка має прийняти остаточне рішення. У самій Вінниці хочуть запровадити систему оплати за кілометраж. Катерина Бабіна каже, що це більш ефективно, адже стимулюватиме перевізників дотримуватися маршрутів та графіків руху.

Читайте також: Львів потребує радикальних підходів. Юліан Чаплінський про розвиток міста

Заступник міського голови Житомира з питань діяльності виконавчих органів влади Дмитро Ткачук у коментарі Tvoemisto.tv також каже, що запровадження е-квитка дозволить оптимізувати міську систему перевезення та збирати дані про пасажиропотоки.

З 2018 року у Житомирі працює система, коли перевізникам замовляють послугу з перевезення, прописують маршрут та графік і оплачують кількість кілометрів, які вони проїздили. Проєкт повністю фінансують із міського бюджету. Місто закупило необхідну техніку, перевізники ж можуть взяти її в оренду з можливістю викупу або купити. Але наразі у впровадженні е-квитка пауза: приватні перевізники обдумують підвищення ціни на проїзд, а тому вирішили поки що повернути усю орендовану техніку.

За словами Дмитра Ткачука, проїзд із безготівковою оплатою обійдеться на гривню дешевше, ніж куплений у водія за готівку квиток. Для перевізників використання е-квитка також вигідне, адже вони отримають точну інформацію, скільки пільговиків перевезли, і зможуть отримати за це компенсацію.

Як е-квиток працюватиме у Львові

Львівський е-квиток «Леокарт» має працювати за принципом Account Based, тобто вся інформація про поїздки буде зберігатися не на картці, а на сервері. Це зробить мешканців незалежними від пластикової картки та дозволить оплатити проїзд будь-яким іншим способом — через QR-коди, телефонами, розумними годинниками, банківськими картками тощо. Поповнити саму картку також можна буде кількома способами, наприклад, у спеціальних терміналах чи з банківської картки.

Буде також й кілька видів абонементів: на місяць, пів року та рік. Для пенсіонерів, студентів та школярів розроблять картки, які забезпечуватимуть їхній пільговий проїзд у громадському транспорті. Також планують зробити тридений абонемент для туристів.

«Перевізники будуть отримувати оплату за кілометраж, який проїхали. Ми зможемо його відслідковувати за допомогою системи GPS. Власникам маршрутів з новими автобусами платитимуть за кілометр більше, ніж тим, у кого старий транспорт. Ми ж будемо компенсувати лізинг на автобуси», — розповів у коментарі Tvoemisto.tv Сергій Журбенко, начальник відділу АСОП ЛКП «Львівавтодор», що займається впровадженням е-квитка у Львові.

Разом із безготівковою оплатою у львівському транспорті з’являться і контролери, які за допомогою спеціальних пристроїв перевірятимуть, чи оплатили пасажири проїзд. Запровадження такої системи мало б звільнити водіїв від потреби контролю за оплатою проїзду та, власне, приймання оплати. За словами Сергія Журбенка, це розвантажить водіїв та зменшить кількість конфліктів між ними та пасажирами.

Читайте також: Спершу трамвай, тоді нові будинки. Що Львів може запозичити у Фрайбурга

Збирати кошти з пасажирів має єдиний оператор е-квитка, після чого — перераховувати ці кошти перевізникам відповідно до наданих послуг. Поки ж у Львові кожен зі перевізників сам збирає гроші за свої послуги.

Як розповів у коментарі Tvoemisto.tv заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури  Андрій Білий, водіям же залишать можливість продавати квитки на одноразові поїздки за готівку, але вони будуть дорожчими за е-квиток. За словами Сергія Журбенка, за попередніми розрахунками разова поїздка коштуватиме 9-10 грн, а місячний абонемент на всі види транспорту — приблизно 380 гривень. Львів’яни також зможуть робити три пересадки, але платити за це, як за одну поїздку.

Що зміниться з електронним квитком у львівському транспорті

Андрій Білий каже, що є дві основні моделі роботи е-квитка: оплата перевізнику за кількість пасажирів (що працюватиме у Києві) і оплата за кілометраж (що буде у Львові). За його словами, друга система — вигідніша й успішно функціонує в багатьох європейських країнах.

«Перевізнику все одно, скільки пасажирів він перевіз. Його головним пріоритетом стає дотримання правил перевезення та графіку руху. Водії будуть не зацікавленими влаштовувати перегони за пасажирами на зупинках, а матимуть пріоритет на безпеці перевезення», — говорить він.

Для пасажирів спроститься процес оплати проїзду, адже всі перевізники інтегруються в єдину систему. Місто ж отримає інструмент контролю за перевізниками. Крім того, система компенсації пільгового проїзду стане більш прозорою. Якщо зараз місто компенсує перевізникам проїзд пільговиків відповідно до цифр, які вказують самі ж перевізники, то впровадження спеціального квитка для пільговиків допоможе точно порахувати, скільки таких пасажирів перевезли у громадському транспорті. Також е-квиток допоможе ефективніше та точніше збирати дані про пасажиропотік у Львові, на основі яких можна буде визначити типові маршрути пересування, пікові навантаження та коли у місті треба виводити більше транспорту.

Читайте також: S-Bahn для Львова. Чого бракує для запуску міської електрички

За словами Андрія Білого, зараз економічно обґрунтований тариф у львівському транспорті — 25 грн за одну поїздку. За цих умов транспорт міг би стати прибутковим, і перевізники могли б забезпечити кращі умови перевезення. Але для більшості мешканців, каже він, це дуже висока ціна, тому такий тариф ніхто встановлювати не буде.

Міський активіст Дем’ян Данилюк зазначає, що е-квиток сам по собі не гарантує покращення якості перевезення та зникнення з вулиць Львова жовтих маршруток. Якісний громадський транспорт у Європі — збитковий і його дотують із міського бюджету.

«У країнах ЄС (і не тільки), інший принцип роботи громадського транспорту — це соціальна послуга, яка не ставить за мету заробіток від безпосередньої операційної роботи. Приватні перевізники беруть участь не в конкурсі, а в тендері, де основним критерієм є вартість 1 км транспортної роботи, а додатковим і не менш важливим — якість, тобто вимоги до рухомого складу. Перевізники змагаються між собою, пропонуючи якомога нижчу ціну без погіршення якості. Місто гарантує оплату послуги, а перевізники є зацікавленими в закупівлі нового рухомого складу», — говорить він.

Андрій Білий каже, що покращити якість перевезення та спонукати перевізників оновлювати рухомий склад має вища оплата за перевезення новими автобусами. Крім того, місто збирається компенсовувати лізингові витрати на закупівлю нових автобусів.

Наразі активно оновлює свій парк лише комунальне АТП-1, що минулого року придбало у лізинг за кошти міського бюджету нові автобуси великого класу «МАЗ» та «Електон». Цього року за кредитні кошти ЄІБ у межах проекту «Міський громадський транспорт України» для Львова планують придбати ще 100 нових низькопідлогових автобусів за 12 млн євро. Отримати їх мали б у 2020 році, втім Міністерство фінансів досі не погодило цей кредит.

Усі ж перевізники Львова, згідно з договором, мають у 2019 році оновити 35% автопарку, аби автобуси були придатними для перевезення маломобільних груп населення. Приватні компанії кажуть, що до кінця року куплять декілька нових автобусів у лізинг. Надалі щороку перевізники мали б оновлювати 10% транспорту.

Марта Кобринович

Головне фото: УНІАН

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Матеріал підготовлений в межах спецпроекту «Рік комфортного пересування». Партнер проекту — компанія EasyPay — найбільший небанківський оператор платіжних та фінансових сервісів в Україні. Свої ідеї та пропозиції для вдосконалення міської мобільності можете надсилати за адресою: Tvoemisto.tv@gmail.com, у темі листа зазначивши «Рік комфортного пересування у Львові». Важливі думки ми опублікуємо на сайті та озвучимо під час експертних дискусій.

Рік комфортного пересування

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!