Громадський транспорт у Львові з вересня. Краще не буде, гірше – обіцяють теж

4115 0
Зменшити навантаження на транспорт пропонують, розділивши в часі початок робочого дня, аби не було піку.

Із вересня у Львові значно зросла кількість пасажирів, які користуються громадським транспортом: діти пішли у садки та школи, а частина львів’ян – вийшли з відпусток. Управління транспорту пообіцяло випустити на маршрути більше автобусів, трамваїв та тролейбусів, утім транспорт і надалі їздить у режимі спецперевезень, тож це не сильно покращило ситуацію.

У межах проєкту «Мобільне місто» Tvoemisto.tv організувало дискусію, де посадовці, активісти та перевізники намагалися з’ясувати, як місто готувалося до збільшення пасажиропотоку та чи готова до цього транспортна система.

До карантину не був готовий ніхто

За словами заступника директора департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Андрія Білого, до карантинних обмежень не був готовий ніхто, але ця ситуація показала значний дефіцит громадського транспорту у Львові.

Читайте також: Передайте за проїзд. Як виглядав громадський транспорт Львова у різні роки

«Ми розуміємо, що коли розраховується тариф, то розраховується на максимальні можливості транспорту і на максимальний пасажиропотік, який може бути. Коли запровадили обмеження, то виник дефіцит коштів у бюджеті. Але якщо є автобус, що його треба обслуговувати, платити водієві зарплату, заправляти. Із травня бюджет ніхто не переглядав», – каже він.

Раніше у Львові курсувало 56 тролейбусів, а зараз, після модернізації і закупівлі нових, на маршрути можуть випускати до 70 одиниць.

«Якщо фінансування немає і ми балансуємо, то, відповідно, випускаємо 56-58, хоча хочемо хоча би 60 випускати. По трамваях поставили за мету випускати 90, наразі щодня виїжджає 70 одиниць. 20 трамваїв – це велика різниця. Так само по автобусах: могли би випускати на 30-40 автобусів більше, ніж сьогодні», – додає Андрій Білий.

Львову необхідно втричі більше громадського транспорту

У критичні місяці на початку карантину львівський транспорт необхідно було дофінансовувати на 20 млн грн кожного місяця. Наразі, кажуть у ЛМР, ідеться хоча б по 5-6 млн грн.

«От сьогодні бачили найбільшу проблему в Рясному. Такі ж проблеми будуть на Чорновола, де на кінцевих автобуси вже заповнені, тому ми будемо підсилювати тролейбус №33», – розповідає посадовець.

Зменшити навантаження на транспорт пропонують, розділивши в часі початок робочого дня, аби не було піку. Водночас, щоб повноцінно виконати постанову Кабміну про обмеження в транспорті, Львову необхідно втричі більше громадського транспорту, вважає Андрій Білий.

Читайте також: Львів’ян просять визначити найважливіші проблеми Львова. Опитування

Керівник АТП «14630» Ігор Самардак каже, що перевізники виживають із того, що заробляють і розуміють, що інших ресурсів немає.

«Нехай покажуть мені зупинку, на який не в годину пік стоїть черга. Я знаю, у нас є багато мінусів, але, все-таки, не в години пік ми з потоком нормально справляємся і черг на зупинках немає», – каже він і відзначає, що міська влада, попри складну ситуацію з пандемією, допомогла перевізникам не збанкрутувати. Натомість він звинувачує у скрутному становищі транспортної галузі центральну владу.

«До честі та місцевої влади тут на місцях якось викручувалися і працювали дуже креативно, але на місцях не мають креативити. Уряд, який щось запроваджує, повинен розуміти, що він робить, який має бути наслідок», – говорить Ігор Самардак.

Низька соціальна відповідальність пасажирів

Епідеміологиня Оксана Пушкарьова зауважує низьку соціальну відповідальність у пасажирів громадського транспорту, які не користуються масками й, таким чином, наражають на небезпеку інших пасажирів.

«Я думаю, що в транспорті мають висіти рекламні плакати про те, як уникнути зараження. Або не користуйтесь транспортом, або користуйтеся маскою. Водночас, дуже часто ми в транспорті бачимо, як люди хоч і у масці, але говорять по телефону. Але ця людина може бути потенційним носієм вірусу і передавати його оточуючим», – каже вона.

Читайте також: Як курсуватиме громадський транспорт у Львові з вересня

Водночас Самардак зауважує, що інформаційні плакати у транспорті є ще з березня, коли почався карантин.

Оксана Пушкарьова нагадує, що маску потрібно носити правильно, інакше вона не має сенсу, не торкатися поверхонь та обличчя та дезінфікувати руки.

«Звичайно, найоптимальніше – це збільшити відстань між людьми, а щоб збільшити відстань, треба, щоб фактичного було менше людей у транспорті, тобто, ще більше громадського транспорту», – вважає епідеміологиня.

Керівник управління транспорту ЛМР Орест Олеськів розповідає, що було цілком очікувано, що восени зросте кількість пасажирів і місто до цього готувалося.

«Для того, щоб зберегти нормальне функціонування транспорту в пікові години, ми вирішили продовжити рух транспорту на основних маршрутах. Зараз ми вийшли фактично на той рівень, який був до карантину», – зазначає він.

На електротранспорт випустили більше контролерів, аби ті перевіряли дотримання карантину в салонах. Нині їх є 60 і вони працюють на всіх маршрутах. У автобусах же проводять вибіркові перевірки. Право штрафувати за порушення має лише поліція.

Тарифи на проїзд не переглядатимуть? / Безконтактна оплата

Читачі Tvoemisto.tv зауважили, що складну фінансову ситуацію з транспортом можна частково вирішити, переглянувши тарифи на проїзд. Натомість Орест Олеськів каже, що підвищувати тарифи зараз не дуже логічно, бо під час карантину багато людей втратили роботу.

Співзасновник компанії JetBeep Олексій Даців повідомив, що зараз із містом готують спільний проєкт, аби пасажири могли розрахуватися у автобусах безконтактно.

«У Львівелектротрансі наше рішення успішно працює, і колись воно було зручним, а тепер ще й безпечним. Ідеться про можливість оплатити за проїзд смартфоном. І під час пандемії ми бачимо, що мешканці почали частіше користуватися цим способом. Щодо автобусів, то там процес дещо інший – люди заходять через перші двері і оплачують проїзд у водія», – каже Олексій Даців.

Читайте також: В Україні пропонують зважувати міські автобуси. Так хочуть перевіряти, чи вони переповнені

Міський активіст Дем’ян Данилюк вважає, що те, як курсував транспорту у період карантину, можна назвати найбільш комфортним періодом для пасажирів.

«Якщо ми прагнемо європейського транспорту, то він був європейським цього літа, якщо не враховувати ранкові години пік. Десь так воно мало б виглядати й у поза карантинний період», – каже Данилюк.

Скільки коштує безкоштовний транспорт

Скільки Львів втратив через обмеження у транспорті у міськраді не розголошують, але директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Андрій Білий каже, що комфортний і безкоштовний транспорт європейського зразка для львів’ян коштує 2 млрд грн на рік. Із цим не погоджується Данилюк, який каже, що за 2 млрд грн можна зробити транспорт безкоштовним, але він буде такої ж якості, як зараз. Ігор Самардак підтримує цю позицію і каже, що якісний і комфортний транспорт не може бути безкоштовним.

Андрій Білий підсумував, що крім якості транспорту на пересування впливає і розумно продумана вулична інфраструктура, при цьому зменшується аварійність та затримки транспорту. Наступного року у Львові планують виготовити проєкти, або й розпочати роботи на низці транспортних вузлів, що має покращити пересування Львовом.

Вікторія Ейсмунт

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Матеріал підготовлений в межах спецпроєкту «Мобільне місто».


Рік комфортного пересування

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!