Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

Епіфаній теж просив. Як у центрі Львова будують храм. Оновлена візуалізація

21522 0
Кілька днів тому у Фейсбуці з'явилось фото каплиці зі сендвіч-панелей у зеленій зоні між вулицями Пекарською і Левицького. Знимок коментували сотні містян. Тож Tvoemisto.tv зібрало усю відому сьогодні інформацію про те, що тут відбувається.

Чия каплиця і чи законно вона встановлена?

Капличку встановила громада Ікони Пресвятої Богородиці Скоропослушниці ПЦУ, що була зареєстрована 22 травня 2015 року. Тоді це була громада Православної Церкви Київського патріархату. Очолює її отець Микола Бобик. Сьогодні громада нараховує близько сотні активних вірян, та на свята, каже отець, на богослужіння приходить більше людей.

Ще у 2017 році сесія міської ради передала громаді у постійне користування 15 соток комунальної землі, що межує із територією університету ветеринарної медицини та біотехнологій. Того ж року відбулись громадські слухання про перше за останні сто років будівництво нового храму в історичному центрі міста.

Читайте також: Мистецький дух і дірява підлога. Як це – жити в будівлі театру в центрі Львова

Капличку на пагорбі встановили у жовтні 2020 року. Як розповів священник, громада отримала дозвіл на благоустрій території, що передбачає також встановлення тимчасової споруди без фундаменту. Вона і справді зведена зі сендвіч-панелей, що стоять на бетонних плитах, покладених просто на землю. Всередині – гіпсокартон. Каплиця поділена на секції, що можна почергово розібрати.

Раніше громада збиралась у каплиці на території інфекційної лікарні, але з початком пандемії коронавірусу це стало неможливим. Спочатку молились на вулиці, але наближалась зима, тож вирішили встановити тимчасову капличку. Перед тим, розповідає отець Микола Бобик, із зеленої зони вивезли кілька машин сміття, серед якого – пляшки з-під алкоголю та навіть шприци. Він додає, що раніше ця територія була непрохідною, а тепер є стежка в сторону вулиці Мечникова.

Як виглядатиме новий храм і коли його почнуть будувати

За словами отця Миколи Бобика, громада мала свій проєкт церкви, але в міській раді зауважили, що для будівництва в історичному ареалі потрібно провести всеукраїнський конкурс, що і відбувся у вересні 2019 року. На ньому з-поміж 23-х кандидатів переміг проєкт львівських архітекторів Ігоря Хамара та Євгена Дацишина.

Проєкт-переможець

Та після конкурсу, як розповідав раніше головний архітектор міста Антон Коломєйцев, міськрада отримала кілька зауважень. Із ними розбирались майже рік. Авторів проєкту попросили переробити його – осучаснити. Ігор Хамар та Євген Дацишин показали Tvoemisto.tv оновлений проєкт будівництва церкви.

«Церква буде круглою в плані – це ротонда, що не характерно для нашого регіону, але дуже цікаво. Там буде багато внутрішнього простору, цікаві балкони, хори. Церква буде дворівневою. У цокольному поверсі будуть туалети, класи для катехизису, зал для зібрань громади. Ідея цікава, а місце – просто бомба. За висотою храм добре вписується в навколишню ділянку», – розповів Tvoemisto.tv Євген Дацишин.

«Нашою метою було зробити так, щоб не було колон, а всередині було багато простору. Основний елемент православної церкви – купол. Це символ небесного царства. Ми спроєктували купол, розрізаний на чотири частини у вигляді хреста. Там будуть вітражі, що буде досить ефектно виглядати. Удень через них потраплятиме світло в церкву, а вночі – світитиме звідти», – додає Ігор Хамар.

Читайте також: Як занепав символ Львова, або Чи зміниться щось на стрийському автовокзалі

До слова, преміальні переможцям виплатили лише наприкінці 2020 року. За словами Ігоря Хамара, міськрада подала всі роз'яснення, що стосувались проведення конкурсу, у Спілку архітекторів, тож юридичні питання мали би бути вирішені.

«З будь-якими конкурсами є так, що завжди знайдеться той, хто обплює результати. Ще жодного разу не було, щоб всі назвали переможця геніальним», – говорить Євген Дацишин і додає, що недавно хворів на коронавірус і лежав в інфекційній лікарні, з вікна якої дивився на капличку, на місці якої буде незвична церква.

Настоятель майбутнього храму розповідає, що окрім місця для молитви тут організують недільну школу для дітей, працюватимуть психолог і юрист для громади. Також буде місце для волонтерських зібрань.

«Чекаємо, щоб виконком видав містобудівні умови та обмеження. Ми подали усю потрібну документацію ще рік тому. Час від часу нагадуємо. Але через коронавірус розгляд питання затягується – ще мають бути якісь робочі зустрічі для погодження», – каже отець Микола Бобик.

Він додає, що навіть голова ПЦУ Блаженніший Епіфаній звертався з офіційним листом до міськради, аби посприяти початку будівництва, до якого громада вже готова.

У міськраді Львова Tvoemisto.tv сказали, що наразі не можуть нічого коментувати – мовляв, потрібно провести ще кілька зустрічей, що неможливо через карантин.

Скільки коштує будівництво церкви і за чиї кошти її будуватимуть?

Священник каже, що кошторис будівництва ще не замовляли, адже не мають містобудівних умов та обмежень. Рахувати будуть, коли вироблятимуть технічну документацію.

Будуватимуть храм за кошти громади та, вочевидь, меценатів. Отець Микола Бобик не називає імен, але каже, що сподівається на Божу поміч.

«От навіть ви напишете, люди дізнаються, може захочуть допомогти. А все почалось зі скандалу у фейсбуці. Бачите, як Бог веде?», – каже він.

І головне: чому будуватимуть в зеленій зоні?

Місцину, що її виділили під храм ПЦУ, називають гора Шуманівка або Новокампіанівська гора, що височіє над рівнем моря на 321 метр. Вона розташована між вулицями Пекарською та Левицького. На пагорбі збереглися сліди валів фортифікацій ХVІІ століття, що можна відшукати трохи нижче ділянки, відведеної під церкву.

З одного боку звідси видно Личаківську районну адміністрацію, з іншого – медичний університет. На місці першої колись був став Шумана, на якому із 1846 року працювали літні жіночі купальні, а взимку – катались на ковзанах.

Читайте також: Як виглядає палац Гредлів, в якому планують відкрити туристичний центр Карпат

І священник, і архітектори кажуть, що територія, яка належить містові, була страшенно захаращена. Сміття тут збирали не один день. На те, що зелена зона була у не надто привабливому стані, торік звертала увагу і одна з мешканок цього району, яка навіть написала електронну петицію про благоустрій гори. Та прохання не набрало потрібної для розгляду кількості підписів львів'ян, тож люди самі влаштували толоку, під час якої зібрали понад 60 мішків сміття.

«Коли я шукав місце для храму, це було 33-м за рахунком. Я піднявся на цю гору і відчув позитивну енергетику попри купи сміття. Я прийняв це до душі, бо Христос прожив 33 роки, і подумав, що в життя цього парку треба внести корективи. Боляче, що таке місце не цінувалось», – говорить Микола Бобик.

Настоятель майбутнього храму додає, що після будівництва територію навколо облагородять – висадять нові дерева на заміну тим, що можуть прибрати під час робіт, поставлять лавки, зроблять освітлення – буде такий собі громадський простір. Це підтверджують і архітектори-автори проєкту.

Олександра Бодняк

Фото: Тарас Бабенчук

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!