Антимонопольний комітет скасував закупівлю для Львова 55 нових автобусів

4212 2
Антимонопольний комітет скасував рішення тендеру на закупівлю 55 нових низькопідлогових автобусів для ЛК АТП-1 за бюджетні кошти.
Фото: mint.net.ua

Фото: mint.net.ua

Про це у Facebook написала Державний уповноважений АМКУ Світлана Панаіотіді.

«Сьогодні колегією було здійснено розгляд скарги ТОВ «УкрЄвроМАЗ» щодо порушення Львівським комунальним автотранспортним підприємством № 1 порядку проведення процедури закупівлі автобусів у кількості 55 одиниць, за результатами якого, Замовника було зобов’язано відмінити вказану процедуру закупівлі», – йдеться в повідомленні

За словами Світлани Панаіотіді, Колегією було встановлено, що Замовник застосував дискримінаційний підхід під час оцінки пропозицій конкурсних торгів учасників, а саме: відхилив пропозицію скаржника (ТОВ «УкрЄвроМАЗ»), яка не відповідала умовам документації конкурсних торгів та допустив до оцінки та акцептував пропозицію ТОВ «СУНП «ЕЛЕКТРОНТРАНС» (переможець), пропозиція якого також не відповідала технічним вимогам документації конкурсних торгів та перевищувала цінову пропозицію скаржника близько на 65 000 000,00 грн 

Нагадаємо, що наприкінці минулого року міська рада вирішила закупити для ЛК АТП № 1 55 нових автобусів. Для цього в бюджеті розвитку міста заклали суму у 200 млн. грн. Тендерний комітет ЛК АТП №1 вирішив, що за таку суму можна буде придбати приблизно 55 автобусів, тому і вказав таку кількість в документації. Вочевидь, там виходили з того, що ще в 2015 році вартість одного автобусу була близько 3,5 млн грн (той же автобус від «Електронтрансу» обійшовся місту у 3,585 млн грн за одиницю). Однак вже під час розкриття пропозицій виявилося, що один такий автобус від «Електронтрансу» тепер коштує 4,8 млн грн, а загальна вартість 55 автобусів у такому випадку складе майже 265 млн. грн.  Пропозиція «Електронтрансу» була акцептована 24 березня. Договір повинен бути підписаний не пізніше 23 квітня.

Однак ТзОВ «УкрЄвроМАЗ» на тендері запропонувало найнижчу ціну, яка навіть не перевищувала 200 млн. грн. Та її відхилили. Причин для відхилення цієї пропозиції знайшлося чотири, – пише газета «Ратуша». Згідно з протоколом №4 від 22 березня 2016 року:

Відсутня довідка з інформацією про наявність кваліфікованих працівників для реалізації — поставки товару, які мають необхідні знання та досвід відповідно до запропонованої форми.

Відсутня копія сертифіката відповідності УкрСЕПРО з додатками на автобус, що пропонується в складі пропозиції конкурсних торгів.

В розрахунку ціни пропозиції конкурсних торгів не зазначено, чи враховані витрати на доставку предмета закупівлі в ціну пропозиції.

Пропозиція учасника (технічні вимоги) частково не відповідає вимогам додатку № 4 документації конкурсних торгів.

Щодо останнього зауваження, то тут автобуси забракували через: максимальну швидкість автобуса («МАЗівський» транспорт розвиває максимальну швидкість 85 км/год, а в АТП-1 хотіли, аби максимальна швидкість була не більш ніж 80 км/год). Не підійшла і висота автобуса, бо найдешевший варіант на 8 сантиметрів вищий. Ширина дверних отворів також не сподобалась АТП, бо була на 200 міліметрів вужча. А ще автотранспортники мали зауваження до системи охолодження і передньої підвіски.

«На засіданні тендерного комітету були представники чотирьох фірм, – розповідає заступник директора ЛК АТП №1 з питань безпеки руху Олександр Струтинський. – Коли всі відкрили свої пропозиції, то конкурс починається з того, що підприємства надають усі потрібні документи. Цінові пропозиції тих підприємств, які не надали всіх документів, навіть не розглядались».

А що ж до технічних вимог, то пан Струтинський пояснив газеті: всі стандарти міського транспорту зазначені в класифікації автобусів згідно з правилами ЄЕК ООН № 107-01 ЄЕК ООН № 36-03. Проте учасники конкурсу могли звернутися до підприємства, аби деякі параметри змінити.

«Учасники цього тендеру, отримавши наші технічні побажання, мали можливість звернутися до нас і просити змінити деякі технічні параметри, – зазначив пан Струтинський. – І цим правом скористалося підприємство «Богдан Моторс». Ми пішли їм назустріч та змінили діапазон вимог, як-от: щодо висоти дверей до 2 метрів 20 сантиметрів. Інші ж учасники до нас із цього приводу не звертались».

Та в ТзОВ «УкрЄвроМАЗ» були не згідні з таким рішенням. Відтак 29 березня директор підприємства Богдан Саханда вирішив звернутися до Антимонопольного комітету зі скаргою. Її мали розглянути 27 квітня, однак скаржник звернувся з проханням перенести розгляд справи. Саму ж скаргу і підтримала Колегія АМКУ.

Відтак тепер знову треба буде проводити тендер на закупівлю для Львова нових автобусів.

>Tvoemisto.tv очікує на коментар від представників міської влади, в тому числі ЛК АТП-1 щодо цієї ситуації.

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
22 Квітня, 2016 11:47
АрТур Хтось у Львові дуже хоче вимити гроші в Білорусь! А потурає їм АМКУ! Привітайте наш АМКУ з тим, що заробітну плату будуть отримувати білоруси, а не львів'яни. Привітайте себе самі жителі Львова, адже замість того, щоб їздити на новому транспорті вас АМКУ змушує їздити на старих латаних, адже білоруси варті. До речі, наскільки я пам'ятаю по стрічках новин, хіба не ВО Свобода почала перша розказувати, що треба було економити і замовляти автопарк у білорусів?
22 Квітня, 2016 09:33
Роман А як на рахунок "свій до свого по своє"?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!