Як зрозуміти, чи готова дитина до школи. Роз'яснення психолога

2148 0
Причин того, що 6-7-річні діти не йдуть до школи – різні.
Фото: Freepik

Фото: Freepik

Цього року 680 дітей шести- та семирічного віку, які б мали стати першокласниками, до школи не підуть, а залишаться ще на рік у садочках. Про це у коментарі Тvoemisto.tv зазначили у пресслужбі Львівської міської ради.

Загалом у 1 клас цьогоріч зарахували близько 8 тисяч дітей, з яких понад 100 – з числа внутрішньо переміщених осіб.

Читайте також: До початку нового навчального року на Львівщині планують закрити майже 20 шкіл

Причини того, що 6-7-річні діти не йдуть до школи – різні. За словами дитячої психологині Марії Гавірко, це може бути як непідготовленість дитини до шкільного процесу, так і невизначеність, яким буде навчальний рік (онлайн чи офлайн), тривожність батьків і переживання за дитину, навчання під час повітряних тривог.

«Зараз все більше батьків тривожаться і задумуються – чи віддавати дитину до школи. Навіть, якщо дитині «підходить» вік, тобто виповнилося 6 і навіть 7 років. З огляду на війну, сирени батьки вирішують залишити дитя у садку ще на рік, мотивуючи, що так їм буде спокійніше. При тому, батьки мають право залишити дитину в садку, а вихователі не мають права відмовляти», – каже Марія Гавірко у коментарі Tvoemisto.tv.

За словами психологині, батьки розуміють, що школа – це більша відповідальність, а, якщо клас чи школу переведуть на онлайн-навчання, то взагалі доведеться не ходити на роботу і самим займатися з дітьми. Насторожує, продовжує Марія Гавірко, і те, що самі діти не мають бажання ходити до школи.

Читайте також: Не лякайте дітей школою. Як правильно підготувати першачків до навчання

«Рівень бажання йти до школи дуже впав. Це стосується і самих школярів, і тих, хто тільки має йти до школи. Зараз нема такої дитини, яка б не говорила про війну, чимало з них у стресі і навіть є травмовані через повітряні тривоги. Уже зараз спостерігаємо, що на цьому фоні деякі діти почали заїкатися і мочитися», – каже співрозмовниця.

Аби дитину не травмувати перед школою, вона радить батькам менше розмовляти удома на тему війни, натомість більше мотивувати до навчання. Зокрема, варто частіше казати, що знання потрібні, особливо, коли дитина хоче чогось досягти у житті. Це все можна робити у формі гри, наприклад, запитуючи, ким хоче стати дитина і якої мети прагне. Також слід нагадувати, що у школі будуть нові (якщо це першокласники) чи старі (для інших школярів) друзі, які чекають зустрічі.

Оцінити розвиток майбутнього першокласника також можна за певними характеристиками.

Дитину вважають неготовою до школи, якщо вона:

  • налаштована виключно на гру;
  • недостатньо самостійна;
  • надмірно збудлива, імпульсивна, некерована;
  • не уміє зосередитися на завданні, зрозуміти словесну інструкцію;
  • мало знає про навколишній світ, не може порівняти предмети, не може назвати узагальнювальне слово для групи знайомих предметів тошо;
  • має серйозні порушення мовного розвитку;
  • не уміє спілкуватися з однолітками;
  • не хоче контактувати з дорослими або, навпаки, занадто розв’язна.

 

Читайте також: Львів готує план, щоб повернути дітей до школи. Як це відбуватиметься

Зазвичай, коли говорять про «шкільну» готовність дитини, мають на увазі її інтелектуальний розвиток. Але не менш важлива психологічна підготовка. Варто звернути увагу на:

  • досвід спілкування з незнайомими людьми – і дорослими, і дітьми;
  • сепарація, тобто чи готова дитина відпустити батьків і навпаки;
  • деякі діти губляться, не маючи навички «виживання в натовпі». Як тренування час від часу можна узяти сина або дочку на великий розважальний захід, відвідати з ним вокзал, проїхатися в громадському транспорті;
  • чи дитина не розгублюється, коли критикують або дратують. Готуйте її до того, що в школі вона може стикнутися і з негативними оцінками своєї роботи
  • вміння висловлювати свої потреби. Удома оточення розуміє його з пів слова або за виразом обличчя. Не варто чекати того ж від учителя або однокласників, тому просіть дитину повідомляти про свої бажання словами
  • самостійність – чи вона не вимагає постійної уваги і заохочення з боку дорослого, адже на уроці учитель навряд чи зможе приділити кожному однакову увагу;
  • мотиваційна готовність – виявляється у настроях дитини, її прагненні, бажанні йти до школи, яке поєднується з тим, як дитина уявляє вимоги школи, наскільки готова змінити свою дошкільну, ігрову позицію.

 

Нагадаємо, що на Львівщині близько 43% навчальних закладів готові до очного навчання. Це означає, що вони забезпечені відповідними укриттями і зможуть розпочати навчальний процес. Планують, що навчання у львівських школярів розпочнеться традиційно – з 1 вересня, проте формат через війну та воєнний стан буде різний. Це залежатиме від того, в який клас ходять діти. Детальніше читайте в роз'ясненні.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!