Чому донецький бізнес переїжджає саме до Львова? Історія однієї ІТ-компанії

4239 0
Більше 10 ІТ-компаній переїхали до Львова зі Сходу та Криму з початку року. Деякі з них не лише успішно змогли налагодити тут роботу, але й взяли у штат львів’ян, і тепер планують рости та розширюватися. Одна з таких компаній – StepInMobile, яка покинула Донецьк і не побоялась переселитись до Львова.
Фото: AIN.UA

Фото: AIN.UA

Засновник та керівник невеликої студії мобільних та веб-розробок StepInMobile Денис Ніколаєнко розповів, що заснував цей бізнес 2012 року в Києві. Згодом компанія частково переїхала в Донецьк (частина людей залишилась у київському офісі, – ред.), де почала активно розширюватись, пише AIN.ua.

У часи Майдану один з працівників був активним активістом, підтримував Майдан, їздив у Київ. Згодом він став одним з перших донеччан, хто виїхав у Європу: чоловік потрапив у «чорний список» активістів, який вивісили разом з фотографіями на Донецькій ОДА, каже Ніколаєнко.

«Ми працюємо переважно з європейськими та американськими компаніями, і наші замовники не на жарт стривожились, що розробники знаходяться в Донецьку, де виникла загроза їхньому життю. І якщо ми не зможемо працювати – це матиме дуже негативний впливати на їхній бізнес», – розповів Денис Ніколаєнко.

На щастя, жодних інцидентів з працівниками компанії не сталося: нікого не забрали в полон, ніхто не був поранений, наголошує Денис Ніколаєнко. Але напруга зростала і в березні-квітні почали думати, що робити далі. А вже з початком антитерористичної операції на Сході багато ІТ-компаній задумались про переїзд.

«Я до останнього сподівався, що Донецьк повернеться до нормального життя. Перспективи для росту компанії тут були дуже хорошими – до кінці року ми планували вирости щонайменше втричі…», – каже керівник StepInMobile.

Половина колективу – молоді люди без сімей, тому вони з ентузіазмом сприйняли ідею переїзду, розповідає він. Попри те, що компанія має ще офіс у Києві, працівники захотіли переїхати саме до Львова.

«Місто невелике, тут набагато комфортніші умови для життя. І Львів – найбільш європейське місто України. Дехто з працівників давно хотів тут побувати, тому зраділи нагоді пожити у Львові», – каже Денис Ніколаєнко.

Лише троє працівників вирішили не переїжджати до Львова, оскільки мають в Донецьку сім’ї та власні квартири. Вони лише тимчасово покинули Донецьк: хтось в Дніпропетровськ, хтось в Запоріжжя, хтось в Крим. З ними компанія працює дистанційно.

«Оскільки туристів в Криму зараз майже немає, ціни на житло впали, тому їм пощастило», – зауважив Ніколаєнко.

StepInMobile переїхала до Львова на початку літа і оселилася з колективом коворкінгу Startup Depot, який відкрився у Львові весною цього року.

Денис Ніколаєнко каже, що формат коворкінгу для малих компаній, що переїжджають до Львова, – це оптимальне рішення на перший час. І пояснює, що йдеться про співвідношення ціна/якість за приміщення для офісу, про нові цікаві знайомства у новому місті.

«Зараз коворкінги стають все популярнішими у Львові та Києві. У нас – окрема кімната, за яку ми платимо 3 200 грн за 5 осіб. І тут ми багато спілкуємось з львівськими колегами. До того ж, нам не треба вирішувати адміністративні питання: прибирання, кухня, охорона приміщення тощо», – каже Денис Ніколаєнко.

У Львові до команди приєдналось двоє місцевих тестувальників. Фінансово від переїзду компанія не постраждала, а коливання курсу валют не вплинули на прибутки: у StepInMobile довгострокові контракти в іноземній валюті: «Скоріше навпаки – нам стало навіть зручніше, коли виріс долар! Фактично знаходячись в Україні, ми почали заробляти більше», – сказав Денис Ніколаєнко.

«Львів – один з найбільших ІТ-кластерів в України, і в нас одразу з’явились ідеї щодо нашого подальшого розвитку, прагнення бути інноваторами. Незабаром з партнером, який переїхав також з Донецька, запускаємо проект, що народився в процесі переїзду. Якби ми не прийняли рішення про переїзд, то цієї ідеї не було б. Взагалі, ком’юніті у Львові знано більше розвинута, ніж в Донецьку. Тут можемо швидше рости», – сказав він.

Наразі повертатися в Донецьк компанія не збирається, особливо після того, як в колектив прийшли місцеві розробники. Проте StepInMobile досі зареєстрована в Донецьку, і керівник поки не бачить доцільності перереєстровувати її у Львові: «Коли все заспокоїться, люди, що залишились в Донецьку, будуть нашими представниками в регіоні», – додає Денис Ніколаєнко.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!