Чому подорожчала оплата готівкою в громадському транспорті Львова

2555 0
Економічно обґрунтований тариф на транспорт у Львові становить 20 гривень.
фото: твоє місто

фото: твоє місто

У Львові уніфікували тарифи для всіх видів транспорту, бо це було необхідно для запуску електронного квитка: автобусний, тролейбусний і трамвайний коштують однаково. Їх диверсифікували за способом оплати, щоби безготівкова оплата була найбільш привабливою, зокрема «ЛеоКартом». Про це в інтерв'ю Tvoemisto.tv розповів керівник департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Львівської міської ради Олег Забарило.

«В автобусах дуже багато людей користуються «ЛеоКартом», бо це дешевше, аніж було до 11 грудня. Квиток за готівку раніше коштував 15 гривень, а тепер завдяки «ЛеоКарту» можна їхати за 13-ть. Це зручніше й дешевше», – прокоментував Олег Забарило.

Щодо електротранспорту, то за його словами, маємо економічні передумови незалежно від того, запускали б в цей період електронний квиток чи ні. Тарифи прийняли ще два з половиною роки тому.

Читайте також: У Львові шукають перевізників для семи автобусних маршрутів

«Змінилися ціни на всі складові, закладені при тарифоутворенні. При формуванні тарифу електроенергія, яка є ключовою статтею витрат «Львівелектротрансу», коштувала 3 гривні 50 копійок за кіловат, а тепер – понад 7 гривень і ще дорожчатиме.Також від початку війни ви самі бачили, що відбувалося з курсом валют, як порушилося багато логістичних зв'язків. Для транспорту це дуже важливо, бо дуже багато запчастин надходили зі сходу України. Зараз ці ланцюжки розірвані, через це вартість складових зросла в три-чотири рази. Через ці економічні передумови нам довелося приводити тариф на проїзд у електротранспорті до економічно обґрунтованого рівня», – зазначив очільник департаменту.

Як повідомив Олег Забарило, згідно з розрахунками «Львівелектротрансу» економічно обґрунтований тариф становить 20 гривень. Однак, розуміючи те, що громадський транспорт є соціальним видом послуги, тариф диференціювали так, щоб зробити перевезення в транспорті Львова прозорими, стимулювати безготівкову оплату, хоча, можливо, доведеться дофінансовувати підприємство з міського бюджету.

Детальніше про те, які зміни в громадському транспорті заплановані на 2024 рік, чому зросла вартість проїзду, як можна проаналізувати свої поїздки і куди звертатися зі скаргами, читайте в інтерв’ю із директором департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Львівської міської ради Олегом Забарилою.

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!