Місяць з «ЛеоКартом». Здобутки та провали транспортної системи Львова

4312 0
Які зміни в громадському транспорті заплановані на 2024 рік; чому зросла вартість проїзду; як можна проаналізувати свої поїздки і куди звертатися зі скаргами; чому кошти за проїзд стягуються не одразу після валідації картки; де місто шукає водіїв і чому їх бракує попри високу зарплату; яку суму компенсації отримують перевізники за пільговиків, Tvoemisto.tv запитало в директора департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Львівської міської ради Олега Забарила.

Чому так подорожчав проїзд?

Десь подорожчав, а десь подешевшав. Ми уніфікували тарифи для всіх видів транспорту, бо це було необхідно для запуску електронного квитка: автобусний, тролейбусний і трамвайний коштують однаково. Ми їх диверсифікували за способом оплати, щоби безготівкова оплата була найбільш привабливою, зокрема «ЛеоКартом». В автобусах дуже багато людей користуються такою карткою, бо це дешевше, аніж було до 11 грудня. Квиток за готівку раніше коштував 15 гривень, а тепер завдяки «ЛеоКарту» можна їхати за 13-ть. Це зручніше й дешевше.

Щодо електротранспорту маємо економічні передумови незалежно від того, запускали б ми в цей період електронний квиток чи ні. Тарифи прийняли ще два з половиною роки тому. Змінилися ціни на всі складові, закладені при тарифоутворенні. При формуванні тарифу електроенергія, яка є ключовою статтею витрат «Львівелектротрансу», коштувала 3 гривні 50 копійок за  кіловат, а тепер – понад 7 гривень і ще дорожчатиме.

Також від початку війни ви самі бачили, що відбувалося з курсом валют, як порушилося багато логістичних зв'язків. Для транспорту це дуже важливо, бо дуже багато запчастин надходили зі сходу України. Зараз ці ланцюжки розірвані, через це вартість складових зросла в три-чотири рази. Через ці економічні передумови нам довелося приводити тариф на проїзд у електротранспорті до економічно обґрунтованого рівня.

То який економічно обґрунтований тариф: 13-ть, 15-ть чи 20 гривень?

Згідно з розрахунками «Львівелектротрансу» – 20 гривень. Однак, розуміючи те, що громадський транспорт є соціальним видом послуги, ми диференціювали все так, щоб зробити перевезення в громадському транспорті Львова прозорими, стимулювати безготівкову оплату, хоча, можливо, доведеться дофінансовувати підприємство з міського бюджету.

Читайте також: Леокарт. Де придбати, скільки коштує і як поповнити баланс 

Тобто проїзд із «ЛеоКартом» – 13 гривень та з безготівковою оплатою – 15 гривень є знижкою від економічно обґрунтованого тарифу?

Можна так сказати.

Олег Забарило

Тоді поясніть різницю – дві гривні між оплатою «ЛеоКартом» та іншим способом безготівкової оплати?

Є різні способи оплати, і «ЛеоКарт» із них найбільш пріоритетний, бо дає більше функціоналу і надалі стане основою для запровадження абонементів, пересадкових, інтегруватиметься з мобільним додатком. «ЛеоКарт» є основою електронного квитка, тому стараємося максимально популяризувати використання саме цієї транспортної картки. Звісно, люди користуються різними банківськими сервісами, безготівковою оплатою з використанням банківських карток. Ми не могли залишити це поза увагою, тому й дали можливість пасажирам розраховуватися банківською карткою.

Функціонал хвилює дуже багатьох. При використанні «ЛеоКарту» є недоступною історія поїздок. Чимало людей не розуміють, чому з них списують такі кошти, не можуть розібратися і мусять вірити в ті показники, які подають працівники «Львівелектротрансу» чи вашого департаменту, як кажуть, на слово.

Оператором електронного квитка є «Львівавтодор», тож усі моменти, які виникають…

То чому інформація про історію поїздок є, а людина не може побачити того, скільки вона наїздила сьогодні, вчора і позавчора?

Тому й доопрацьовуємо сервіс ESHOP. Тестові користувачі мають можливість ним користуватися. Найближчим часом плануємо запустити його в цілому. Окрім можливості поповнення та інших функцій, він дасть змогу людині проаналізувати свої поїздки, подивитися, на якому маршруті, в який день і скільки разів вона розраховувалася «ЛеоКартом». Цей сервіс дасть відповідь на багато питань, чому саме в такій кількості списуються кошти.

При величезній кількості валідацій скарг менш ніж відсоток. Причини різні: хтось поповнив не свою картку, ввівши інший номер, хтось некоректно запам'ятав, яким чином здійснював поїздки, коли не було інтернету. Зараз усе стабілізувалося. Ми опрацьовуватимемо кожну скаргу окремо і будемо реагувати, щоб людям було комфортно.

Найбільше скарг з приводу некоректного списання і поповнення було в період відновлення системи після хакерської атаки на «Київстар». Люди впродовж тижня валідувалися, як правило, не рахували кількість поїздок, інформація про всі ці поїздки за цей час накопичувалася, але списання коштів, кліринг відбувся вже після відновлення інтернет-з’єднання централізовано, єдиною сумою з картки «ЛеоКарт». Зараз на гарячу лінію практично не надходять такі скарги, а їх було понад 200. Ми кожну проаналізували і створили максимальний зворотний зв'язок, щоб люди розуміли, яким чином вони здійснювали валідації і чому саме стільки коштів списувалося з карток.

Читайте також: Як отримати пільгову ЛеоКарт мешканцям інших територіальних громад. Пояснення 

Та все ж проблема залишається, бо пов’язана не лише зі збоєм, а й із недоступною для людей історією їхніх поїздок. Як відбувається тестування сервісу і хто це робить?

Сервісом передбачена можливість перевірки наявності своїх поїздок. Його тестують переважно працівники «Львівавтодору», Львівської міської ради, нашого департаменту, які є користувачами громадського транспорту. Найближчим часом плануємо створити таку можливість для всіх пасажирів, зараз технічно усуваємо певні дрібні моменти.

Якщо ж говорити про кожен окремий випадок, я би радив звернутися на гарячу лінію «Львівавтодору» або письмово із зазначенням номера картки. Тоді ми зможемо розібратися, в чому річ, чи дійсно кошти були списані і за що. Я мав можливість прочитати, проаналізувати скарги й отримати інформацію про стан їх розгляду. Понад 50 людей запросили в офіс «Львівавтодору», із кожним були розібрані щоденні поїздки, кожна окремо. І я не побачив жодного випадку, коли кошти були списані безпідставно.

Сервіс запустимо впродовж січня. Про конкретні дати повідомлю публічно.

Чи враховане там списання коштів за поїздку одразу? Багато людей нарікають на це. Коли кошти з картки списуються пізніше, ти не бачиш, чи ти зараз заплатив. Для багатьох це дуже дивно. І це ще одна підстава для виникнення нерозуміння, чому списалося стільки коштів.

Це особливості системи з відкладеною авторизацією. У чомусь це справді недолік, а в чомусь перевага. За тиждень, із 12 грудня, коли в нас не було інтернету через хакерську атаку на «Київстар», люди мали можливість валідуватися саме з використанням «ЛеоКарту». Система навіть за відсутності інтернету впродовж певного часу дає можливість валідуватися і накопичувати цю інформацію. Отже, це позитив, бо люди могли впродовж тижня розраховуватися безготівково. Недолік цієї системи в тому, що нема одномоментного списання коштів, як у випадку розрахунку банківською карткою, наприклад у супермаркеті. Інформація і щодо банківських карток, і щодо «ЛеоКарту» може відображатися впродовж доби. При розрахунку банківською карткою кліренс, тобто стягнення коштів єдиною сумою, відбувається, як правило, аж наступного ранку. При розрахунку «ЛеоКартом» відбувається періодичне з'єднання через мобільного оператора з сервером, і кошти стягуються, але також треба певний час чекати.

Тобто оновлення, про які ви говорите, не передбачають зміни такого режиму?

Ні, це базовий дизайн системи, так вона була спроєктована і побудована. Всі ці моменти зазначалися в кредитному договорі на етапі його укладення.

Чи знаєте ви, у скільки обійшовся місту, громадському транспорту збій через хакерську атаку на «Київстар»?

Це складно порахувати, бо пасажири мали можливість розраховуватися готівкою і «ЛеоКартом». Це не можна було зробити з використанням банківської картки, але це один із способів оплати. Щоби пом'якшити період запуску, який є складним для всіх – і для водіїв, і для пасажирів, ми залишили можливість використання в електротранспорті місячного абонемента, придбаного завчасно або вже після запуску. Також залишили сервіс EasyPay, «Приват 24». Тобто для електротранспорту пасажири мали достатньо сервісів для розрахунку. Розуміючи, що в цей період були труднощі з оплатою, ми не штрафували пасажирів, контролери працювали в режимі роз'яснення, інформували, що необхідно платити за проїзд всіма доступними способами.

Читайте також: Як львів’янам перевірити баланс на транспортній картці ЛеоКарт 

Штрафи через людський фактор

Ви знаєте про випадок, описаний у соціальній мережі, коли жінка безготівково розрахувалася за проїзд, а потім контролери подивилися на її оплату і сказали, що це вже використаний квиток. Пасажирка змушена була заплатити 300 гривень штрафу. Після того, як розібрались із ситуацією, виявилося, що помилився водій, який на кінцевих зупинках повинен фіксувати, що почався новий рух, і обнулити поїздку. Як я розумію, ці 300 гривень людині повернули. Що робите для того, щоби більше не було таких помилок?

Система побудована так, що кожен окремий рейс рахується від кінцевої до кінцевої зупинки. Водій мусить завершити рейс, закінчити зміну для того, щоби впродовж цього рейсу люди мали можливість розраховуватися за поїздку, а контролер мав можливість штрафувати. Це обов'язок водія.

Навантаження на водіїв щораз зменшується, бо готівкової оплати меншає, а безготівкової більшає. Однак це функція водіїв, ми з цим активно працюємо. Процес непростий, бо треба змінити підходи і принципи роботи водіїв. Це дуже важлива базова річ. До 11 грудня від водіїв, насамперед автобусів, ніхто нічого не вимагав. Вони мали план, можливість частково залишити необліковану готівку собі. Ми всі це розуміємо. Але з 11 грудня система кардинально змінилася. З’явився акцент на детінізацію. Водій зобов'язаний видати пасажирові паперовий квиток, отже, всі готівкові чи безготівкові операції повністю обліковані. Натомість ми даємо водію прозору офіційну заробітну плату, за яку вимагаємо порядку. Зарплата може бути 30 000 гривень, 35 000 гривень залежно від того, як він проїхав. Це кошти, які водій отримує безпосередньо, офіційна заробітна плата з усіма податками. Але він зобов'язаний дотримуватися встановлених правил, перемикати зупинки, якщо виникає така потреба, бо не всюди є інтернет-з’єднання. Водій зобов'язаний завершувати рейси, починати нові, логінитися в системі, обов'язково видавати пасажирам паперові квитки. В перспективі навантаження на водія буде зменшуватися.

Контролери активно працюють не тільки над тим, щоби перевіряти факт оплати проїзду пасажирами і штрафувати, а й щоб коригувати поведінку водіїв, бо на цьому етапі треба, щоби хтось їм допомагав, пояснював різні речі. Це вже дало позитивний ефект – водії звикають до нових реалій, умов. Якщо зловживання і є, то їх дуже мало. Треба віддати належне водіям, які досить швидко вчаться і перелаштовуються на нові підходи.

Яка ситуація з водіями, чи вистачає їх?

Водіїв не вистачає. Ми спілкувалися з колегами з інших українських міст, і всюди та сама проблема. Ми ще контролюємо ситуацію, але насправді водіїв бракує катастрофічно. Ми «бронюємо» водіїв, але рішення про це має пройти велике коло і на кожному етапі його треба комунікувати з кожною стороною. У комунальному АТП №1 зараз бракує 130 водіїв, у «Львівелектротрансі» – 70 водіїв. Підприємства намагаються шукати всі можливі варіанти, як залучити людей. Бо якщо нема водія, то нема кому керувати автобусом чи тролейбусом. Ми робимо все, обдзвонюємо людей, які залишають резюме на сайтах для пошуку роботи, але насправді це проблема. Дуже багато водіїв пішли на міжнародні перевезення. Нашою перевагою з 11 грудня є те, що ми даємо офіційну заробітну плату, і для водія це найвагоміший аргумент.

Аналітика була одним із важливих завдань запровадження такого способу оплати. Чи є дані про кількість пасажирів за день, тиждень, місяць?

Такі дані є. За цей період вже маємо 7 мільйонів валідацій різними способами. За робочий день відбувається 320 000 валідацій, поїздок з використанням електронного квитка.

Бачимо співвідношення: ми починали з того, що 45% пасажирів розраховувалися готівкою, «ЛеоКартом», який запустили у продаж завчасу, з 15 листопада, у перший же день почали користуватися 10% людей, ще 8% оплачували проїзд банківською карткою. Решта – пільговики. Зараз 222 000 осіб користуються пільговими персоналізованими «ЛеоКартами», здійснюючи проїзд на безоплатній основі. В середньостатистичний робочий день з усіх здійснених валідацій до 40% припадають на пільговиків.

Читайте також:У Львові запустять новий сервіс для ЛеоКарт 

Коли буде запроваджений пересадковий квиток?

Зараз ми працюємо над тим, щоб у першому кварталі цього року запустити пересадковий квиток. Дизайном системи була передбачена можливість впродовж 40 хвилин здійснити пересадку безкоштовно. Після запуску пересадкового квитка будуть більш об'єктивні дані для побудови і вдосконалення маршрутної мережі. Це і є основою. Вже розроблений проєкт нової маршрутної мережі, але ми розуміємо, що його треба коригувати з огляду на дані про фактичні валідації. Тепер люди пересуваються в один спосіб з тим розрахунком, що їм потрібно скористатися двома видами транспорту, щоб добратися з початкової до кінцевої точки. А якщо ми «запустимо» пересадки, то їхні звички дещо переформатуються, і люди користуватимуться іншими видами транспорту, іншими маршрутами, щоби швидше та комфортніше завдяки безкоштовній пересадці дістатися до місця призначення.

На кінець березня – початок квітня ми теоретично могли б уже бути готові до того, щоб запустити пересадковий квиток.

Абонемент буде запроваджений ще пізніше?

Так. Зараз система побудована так, що ми збираємо кошти різними способами в кожному конкретному транспортному засобі і повертаємо їх перевізнику, який надає послуги з перевезення пасажирів у конкретному приватному транспортному засобі. Абонемент – це етап, який передбачає перехід на оплату транспортної роботи, де повністю змінюється філософія: збираємо виторг з усіх видів транспорту, всіх маршрутів централізовано, переказуємо кожному перевізнику кошти за кожен фактично подоланий кілометр.

Чи можете сказати, у скільки місту зараз обходиться громадський транспорт? Адже досі облік пасажирів був не зовсім точним, тепер появилися нові дані.

Ми ці дані будемо мати, і то досить оперативно. Але щоби робити прогнози, розрахунки, коректно буде врахувати бодай повний календарний місяць нормальної роботи. Електронний квиток запущений з 11 грудня, був також тижневий період із 12 грудня, який не відображає об'єктивних даних, бо не були задіяні всі способи оплати. Тому я вважаю, що необхідно оцінити ситуацію після того, як мине січень, за повний місяць. Також впливає сезонність. Окремі місячні показники можуть відрізнятися досить суттєво, бо влітку менше пасажирів, а в навчальний період більше.

Є попереднє розуміння щодо кожного перевізника, але, повторюю, треба відпрацювати бодай повний календарний місяць, щоби розуміти, що і де треба підсилити, де ще виникають проблеми.

А яка сума закладена на 2024 рік в бюджеті на міський транспорт?

Якщо не помиляюся, сукупно в цьому році передбачені 770 мільйонів гривень. Однак є специфіка роботи в теперішньому режимі та при переході на оплату транспортної роботи. Зараз ми збираємо кошти для перевізників, повертаємо їм їх і компенсуємо за перевезених пільгових пасажирів. На перше півріччя попередньо заклали їх у повному обсязі – 350 чи 370 мільйонів гривень, і це менші кошти. З другого півріччя мали б перейти на оплату транспортної роботи, і це вже суттєво більші кошти. Бо при оплаті транспортної роботи враховуються планові показники щодо кілометражів, які потрібно здійснити перевізнику, рентабельність, яка закладається в тариф, в оплату за  кілометр. На сьогодні маємо проблеми з наповненням міського бюджету. Розуміємо, в який час живемо. Кошти на оплату транспортної роботи в повному обсязі у міському бюджеті не передбачені, бракує щонайменше 300 мільйонів гривень.

Однак маємо й позитивні наслідки від запровадження електронного квитка. Перевізники оновлюють рухомий склад, на 23-му маршруті вже їздять автобуси Van Hool. Вони з Європи, досить якісні, комфортні для пасажирів, мають гарний вигляд. Уже розпочали процес закупівлі вживаних автобусів із Європи, це теж досить хороше оновлення рухомого складу приватних перевізників.

Розмовляв Сергій Смірнов

Текст: Марічка Ільїна

 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав. 

___________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Тема тижня

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!