Київ

У Мінкульті пояснили, чому в Києві досі не знесли пам'ятники Пушкіну і Щорсу

825 0
Щодо пам'яток місцевого та національного значення є спеціальна процедура
Фото: Відкриті джерела

Фото: Відкриті джерела

Для знесення пам'ятників російському поету Олександру Пушкіну на проспекті Берестейському та російському військовому діячеві Миколі Щорсу на бульварі Т.Г.Шевченка потрібне відповідне звернення від Київської міської військової адміністрації (КМВА) до Мінкульту. Таку відповідь дали у Мінкульті України на інформаційний запит видання «Телеграф».

«Пам'ятник поету Пушкіну на просп. Берестейському у м. Києві занесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятка монументального мистецтва національного значення (постанова Кабінету міністрів України від 3 вересня 2009 року № 928, охоронний № 260040-Н)», – йдеться у відповіді Мінкульту.

Також зазначається, що пам'ятник військовому діячеві Щорсу на бульварі Т. Г. Шевченка у м. Києві як пам'ятка монументального мистецтва національного значення занесений до Реєстру (постанова Кабміну від 3 вересня 2009 р. № 928, охоронний № 260055-Н).

Як заявили у Міністерстві культури, для демонтажу цих монументів, відповідно до статті 15-1 Закону України «Про охорону культурної спадщини», потрібно виконати низку юридичних умов або рішень.

«Вилучення пам’ятки з Реєстру провадяться відповідно до категорії пам'ятки: зокрема пам'ятки національного значення — постановою Кабінету міністрів України за поданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони культурної спадщини. Інформуємо, що на момент підготовки зазначеного листа, подання від виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської військової адміністрації) про перенесення чи вилучення з Державного реєстру нерухомих пам'яток України зазначених пам'яток до МКІП не надходило», — повідомили в Мінкульті.

Нагадаємо, у липні депутати Київради затвердили перелік обʼєктів, що підлягають усуненню з публічного простору столиці. Йдеться про памʼятники, памʼятні знаки чи елементи оздоблення, повʼязані із комуністичним режимом, історією, культурою СРСР та росії, які містять радянські наративи і недостовірну історичну інформацію. 

Зокрема у списку є пам'ятники Алєксандру Пушкіну, у тому числі у перейменованому парку на Берестейському проспекті та пам'ятник Миколі Щорсу.

Також 27 липня 2023 року набув чинності Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Втім, як пояснили в УІНП, щодо пам'яток місцевого та національного значення є спеціальна процедура, яку розглядатиме Кабінет Міністрів України за поданням МКІП. Термін: один місяць та один рік із дня одержання подання відповідно.

Додамо, ідентична ситуація виникла із пам'ятником учаснику встановлення радянської влади в Україні, боротьби з повстанським рухом та ідеями за незалежність України Миколі Островському, який досі не декомунізували через пам'яткоохоронний статус. 

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!