Україна

Чи є відповідальність за втечу від ТЦК та коли повістка вважається врученою

38626 0
У Координаційному центрі з надання правничої допомоги відповіли на найпоширеніші питання щодо вручення повісток.
Умовне фото

Умовне фото

Поліція та представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) мають право вимагати у чоловіків віком 18-60 років пред’явити військово-облікові документи разом з документами, що посвідчують особу. Лише уповноважені представники, зокрема ТЦК та СП, можуть вручити повістку. У Координаційному центрі з надання правничої допомоги відповіли на найпоширеніші питання щодо вручення повісток.

Коли повістка вважається врученою

Повістку можна отримати як особисто, так і поштою. Якщо вручають особисто – отримувач має на ній розписатися. Також процес вручення або відмови фіксуватиметься на фото або відео з 17 липня. Це може робити представник ТЦК та СП або поліцейський. 

Якщо повістка надіслана поштою, то днем вручення буде вважатися:

  • коли відправлення отримане; 

  • коли поштовий оператор зафіксував відмову від отримання відправлення;

  • коли поштовий оператор зафіксував відсутність адресата за адресою проживання, вказаною під час уточнення облікових даних в ТЦК та СП, чи за задекларованою адресою, якщо військовозобов’язані (резервісти) дані не оновлять. 

Коли можуть вручити повістку

У Постанові Кабінету Міністрів зазначається, що повістку можуть вручити цілодобово за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання, за місцем роботи, за місцем навчання, у громадських місцях, в місцях масового скупчення людей, в ТЦК та СП, на пунктах пропуску (блокпостах), в пунктах пропуску через державний кордон України.

Чи мають право представники ТЦК затримувати людину, забирати особисті речі (наприклад, телефон), перешкоджати спілкуванню з родичами, вилучати авто

Представники ТЦК та СП не можуть такого робити. Вони лише можуть запропонувати людині пройти або проїхати в ТЦК, щоб уточнити облікові дані. Якщо ж людина відмовляється, явно ухиляється від призову, то працівники ТЦК можуть викликати поліцію або ж вони працюють спільно. Далі може бути складено протокол про порушення. Затримати може поліція в межах адміністративного затримання.

Чи є відповідальність за втечу від представників ТЦК

Якщо вдасться встановити особу втікача, то такі дії можуть розглядатися як ухилення від мобілізації та перешкоджання роботі представників ТЦК та СП. Керівники ТЦК та СП самостійно розглядають адмінсправу і виносять постанову про притягнення до відповідальності – штрафу до 25,5 тис. грн.

Читайте також: «Без запису не приходьте». Як оновити дані у львівському ТЦК

Оскаржити таку постанову можна лише у суді, подаючи позов проти ТЦК. Кримінальна відповідальність може наставати, наприклад, за статтями 336, 336-1, 337, 335 КК України. Часто це саме стаття 336 – ухилення від призову на військову службу під час мобілізації. Нею передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років. Зараз спостерігається, що позбавлення волі часом замінюють іспитовим терміном від 6 місяців до 3 років.  

Чи можна оплатити штраф за адмінправопорушення працівнику ТЦК на місці

Відповідно до положень ст. 307 КпАП України штраф має бути сплачений не пізніш як через 15 днів з дня вручення постанови про накладення штрафу. Людині повинні надати офіційні реквізити і постанову для оплати накладеного штрафу, який можна оплатити у будь-який зручний спосіб онлайн чи офлайн. Оплата на місці накладеного штрафу працівнику ТЦК не передбачена законодавством.

Нагадаємо, до 16 липня усі військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років повинні оновити свої персональні дані. Це можна зробити через територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК), Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) або за допомогою застосунку «Резерв+» від Міноборони. Дані мають оновити й військовозобов'язані жінки. Журналістка Tvoemisto.tv, відвідавши львівські ТЦК і ЦНАП, розповідає, чи запрацювала електронна черга та що кажуть призовники.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!