«Добитися історичної справедливості», – УГКЦ вимагає повернути Церкві нижні Митрополичі сади

3835 0
Йдеться про судову справу між Львівською міськрадою та Державною службою спеціального зв`язку та захисту інформації України щодо ділянки біля Собору святого Юра.
Фото: Олександр Шутюк

Фото: Олександр Шутюк

За ділянку нижніх Митрополичих садів з 2020 року тривають суди між Львівською міськрадою та військовою прокуратурою Львівського гарнізону, яка представляє інтереси Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України. На цей конфлікт відреагувала і Львівська Архиєпархія Української греко-католицької церкви. 

«Нижні Митрополичі сади, як і Верхні Митрополичі сади, є не лише спадщиною Праведника Митрополита Андрея Шептицького, а й розташовані на території, яка перебуває під охороною ЮНЕСКО. Вирішення цього питання безпосередньо пов’язане із поверненням УГКЦ колишньої бібліотеки Митрополита Андрея Шептицького (приміщення, яке використовує Концерн радіомовлення радіозв`язку та телебачення). На жаль питання повернення державою Церкві Нижніх Митрополичих садів досі не вирішено», – йдеться у повідомленні. 

В УГКЦ вказують, що через недосконалі бюрократичні механізми, зловживання виконавців та суперечливе законодавство Церква не отримала у власність, чи користування територію, яка завжди їй належала. А також додають, що ця ділянка перебуває в поганому стані та потребує додаткового догляду. 

«Cитуація з Нижніми Митрополичими садами не є безвихідною і може бути вирішена без шкоди інтересам держави, Львівської міської громади чи УГКЦ. Однак, ця ситуація потребує прийняття відповідних рішень на рівні держави для того, щоб враховуючи інтереси усіх сторін, відновити історичну справедливість та надати можливість належно виконувати свої функції щодо захисту держави і управляти та користуватися територією, яка перебуває під охороною ЮНЕСКО», – заявила пресслужба УГКЦ. 

Читайте також: «Просто глупота зі сторони держслужби», – Садовий про ситуацію щодо ділянки біля Собору Юра

Наразі Архієпископ і Митрополит Львівський Ігор звернувся до Президента України аби він вирішив цю ситуацію та допоміг повернути цю ділянку УГКЦ. 

Нагадаємо, що у Львові на пл. Св. Юра, 5 розташовані Митрополичі сади, а конкретніше – нижні сади. Саме за цю ділянку з 2020 року тривають суди між Львівською міськрадою та військовою прокуратурою Львівського гарнізону, яка представляє інтереси Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України. Спершу суди у Львові не задовольняли вимог прокуратури. Проте Касаційний господарський суд у червні торік повернув справу на новий розгляд до Господарського суду Львівської області, який, зі свого боку, вже у вересні цьогоріч скасував державну реєстрацію права комунальної власності ЛМР на цю ділянку. 

Наразі суди продовжуються, а місто подало апеляцію на останнє рішення Господарського суду Львова, за якою відкрили провадження. Наступне засідання відбудеться 6 лютого. 

Нагадаємо також, що Верховний суд залишив без задоволення касаційну скаргу Львівської міської ради щодо скасування державної реєстрації права власності на будинок трансформаторної підстанції площею 36,7 кв.м та технічний будинок радіостанції площею 429,8 кв.м, що розташовані на вул. Листопадового Чину, 28. (територія Митрополичих садів).

Володимир Федорович

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!