«Просто глупота зі сторони держслужби», – Садовий про ситуацію щодо ділянки біля Собору Юра

1721 0
Йдеться про ділянку, що розташована біля Митрополичих садів.
Фото: Фотографії старого Львова

Фото: Фотографії старого Львова

17 вересня Господарський суд Львівської області скасував державну реєстрацію права комунальної власності ЛМР на ділянку площею 2,1 га, що розташована за адресою пл.Св.Юра, 5. Та міська рада продовжить судитися за ці землі. Окрім цього, депутати підготували звернення до президента, голови Верховної Ради та прем’єр-міністра, аби привернути увагу до цієї ситуації. Про це на сесії міської ради 2 листопада повідомив міський голова Львова Андрій Садовий. 

«Церва Юра – духовне місце Львова. У часи радянської окупації цю землю в церкві забрали, аби в 1951-му там поставити вишки, які слугували глушилками для людей, що хотіли знати правду. Львів прийняли в ЮНЕСКО і була вимога демонтувати їх. Це зробили. І ми, звісно, в цій сесійній залі у 2020 році проголосували ухвалу, якою ми цю землю вернули церкві. І яке було моє здивування, коли побачили, що адміністрація держслужби спецзв'язку звернулася з позовом, аби цю землю забрати собі назад», – зазначив мер. 

Читайте також: Львівська міська рада програла суд за будівлі у Митрополичих садах

Окрім цього, він сказав, що на цій ділянці повинна бути зона рекреації, а місто вже оспорило рішення суду, яке скасовує державну реєстрацію права комунальної власності. 

«Я думав, що це непорозуміння, але коли починають тут кружляти посередники від забудовників і починають думати, чи можна забудувати цю землю, то в мене шок. Я думаю, що хтось на високих посадах не розуміє цінності духовного серця Львова. Звичайно, що ми оспорили це рішення суду, але ми вважаємо, що це незрозуміла ситуація. Просто глупота зі сторони держслужби. Вона має це відкликати і забути про цю землю, бо вона належить Церкві. Іншого використання цієї земельної ділянки бути не може. Там має бути парк, рекреація. Робимо звернення президенту, голові Верховної Ради і прем’єр-міністру», – сказав він на сесії міської ради.

Нагадаємо, що раніше Господарський суд Львівської області скасував державну реєстрацію права комунальної власності ЛМР на ділянку площею 2,1 га, що розташована за адресою пл.Св.Юра, 5. Фактично йдеться про частину Митрополичих садів – так звані нижні сади. Суд позбавив теж Курію Львівської Архиєпархії УГКЦ права користуватись цією ділянкою. Її ЛМР надала у постійне користування Курії у 2020 році для обслуговування нижніх Митрополичих садів та прилеглої території комплексу собору Святого Юра і влаштування парково-рекреаційної зони загального користування.

Володимир Федорович  

____________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!