Долають інфекцію чи знищують імунітет. Міфи і правда про антибіотики

1021 0
Лікар може призначати антибіотики тоді, коли імунітет не здатний впоратися з обсягом інфекції
ФОТО: FOREVERCONSCIOUS.COM

ФОТО: FOREVERCONSCIOUS.COM

Антибіотики знищують імунітет, після лікування антибіотиками організм потребує відновлення та антибіотики можна приймати для профілактики. Ці та інші міфи давно побутують серед львів’ян, проте за словами лікарів та медичних експертів є неправдивими та можуть нашкодити. Про це під час медичного ток-шоу «Консиліум», присвячений темі антибіотиків, яке запустило Tvoemisto.tv, розповіла експертка з безпеки та ефективності ліків, представниця компанії «Артеріум» Римма Батталова.

«Побутує думка, що антибіотики знищують імунітет. Це міф, тому думка неправдива. Лікар, навпаки, може призначати антибіотики тоді, коли імунітет не здатний впоратися з обсягом інфекційного процесу, тож потрібна допомога антибіотиків, які знищують мікроорганізми і долають інфекцію», – каже експертка.

Читайте також: Як львів’яни ставляться до антибіотиків. Опитування 

Також багато хто думає, що організм після лікування антибіотиками потребує відновлення. Та, як пояснює представниця компанії «Артеріум», їх призначають тоді, коли інфекційний і запальний процеси в розпалі. Ці процеси енерговитратні, потребують багато ресурсів. А процес відновлення закладений еволюційно, і тільки лікар, спостерігаючи за станом пацієнта після антибіотикотерапії, може визначити, що саме потрібно додати, щоб допомогти відновленню.

Ще один широкорозповсюджений міф – антибіотики можна приймати для профілактики.

«Це дуже поширена думка, особливо коли після курсу лікування в домашній аптечці залишаються антибіотики – кілька пігулок чи трошки суспензії. Закликаю не робити цього і не приймати антибіотики для профілактики, бо невідомо, що саме спричинило ваш стан. Так ви можете нашкодити не лише собі і своєму здоров’ю, а й суспільству в глобальному сенсі», – застерігає експертка.

Читайте також: «Я вже долікувався...». До чого призводить безконтрольне вживання антибіотиків

Зазначимо, що лікарі та експерти пояснили в студії, чому не можна призначати собі ліки, зокрема антибіотики, як їх треба вживати і чому легковажність у цьому може стати катастрофою світового масштабу. Про це читайте у тексті.

Нагадаємо, що «Твоє місто» запустило медичний проєкт «Консиліум». Це майданчик, де збираються професіонали різних галузей медицини, а також реальні люди, які діляться своїм досвідом. Темою першого випуску стало «Жіноче здоровʼя». Під час ток-шоу експерти пояснили, коли вперше відводити дівчинку до гінеколога, як підготувати до першої менструації та розказали про жіночі проблеми у дорослому віці. Другий випуск присвятили темі антибіотиків. Під час ефіру пацієнти розповіли історії про своє самолікування і його наслідки. Ток-шоу можна переглянути на сторінках Tvoemisto.tv у Facebook та YouTube.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!