Як львів'яни ставляться до вживання антибіотиків. Опитування

1059 0
Tvoemisto.tv запитало у львів’ян, як вони ставляться до призначення антибіотиків, як часто ці препарати їм виписував лікар та чи призначали вони їх самі собі
Фото: foreverconscious.com

Фото: foreverconscious.com

Хоч відкриття антибіотиків стало проривом у медицині – вони дозволили знизити смертність від багатьох інфекційних хвороб і подовжити тривалість життя, дехто надалі ними зловживає, але більшість таки розуміють, що ці ліки не можна вживати на бажання чи на пораду знайомих – лише після візиту до лікаря, за його призначенням. Про це свідчать результати опитування Tvoemisto.tv в межах медичного ток-шоу «Консиліум» присвячений темі антибіотиків.

Молода дівчина наголосила, що сама собі ніколи їх не призначала: «Я ж лікарка. Антибіотики вживаю строго за показаннями, після консультації з вузькопропрофільним спеціалістом». 

Представниці середнього і старшого покоління також були категоричні, наголошуючи, що це сильні ліки, тож якщо доводиться їх вживати, то тільки тому, що виписав лікар.

Один із опитаних зауважив, що використовувати антибіотики варто в екстрених випадках, «коли нічого з натуральних ліків не допомагає». Другий, ще юнак, відповів, що вживає антибіотики тільки за призначенням, коли вже все серйозно, є симптоми, температура і показання, але робить це кілька разів на рік, переважно взимку, коли можна застудитися.

«Хворію не часто – раз чи два на рік і то коли холодно, тобто взимку. Коли вже є серйозні симптоми, температура тоді вдаюсь до антибіотиків. Але на це мають бути покази, аналізи. Сам собі не призначаю і не купую», – каже юнак.

Чоловік середнього віку, який зуживав такі ліки при запаленні легень, наголосив, що при їх виборі треба бути дуже обережним, бо на певний вид антибіотиків у нього була дуже сильна алергічна реакція.

Загалом, експертка з безпеки та ефективності ліків, представниці компанії «Артеріум» Римма Батталова вбачає позитивну тенденцію у суспільстві щодо вживання антибіотиків, все менше чуючи про самовільне приймання антибіотиків, порушення правил вживання антибіотиків, зміну схеми лікування тощо. Проте, за словами експертки, рівень обізнаності у людей досі є недостатній.

Читайте також: «Я вже долікувався…» До чого призводить безконтрольне вживання антибіотиків

«На щастя, позитивні тенденції щодо вживання антибіотиків у суспільстві таки є, але рівень обізнаності людей недостатній, над цим потрібно працювати», – зазначила Римма Батталова.

Зазначимо, що лікарі та експерти пояснили в студії, чому не можна призначати собі ліки, зокрема антибіотики, як їх треба вживати і чому легковажність у цьому може стати катастрофою світового масштабу. Про це читайте у тексті.

Нагадаємо, що «Твоє місто» запустило медичний проєкт «Консиліум». Це майданчик, де збираються професіонали різних галузей медицини, а також реальні люди, які діляться своїм досвідом. Темою першого випуску стало «Жіноче здоровʼя». Під час ток-шоу експерти пояснили, коли вперше відводити дівчинку до гінеколога, як підготувати до першої менструації та розказали про жіночі проблеми у дорослому віці. Другий випуск присвятили темі антибіотиків. Під час ефіру пацієнти розповіли історії про своє самолікування і його наслідки. Ток-шоу можна переглянути на сторінках Tvoemisto.tv у Facebook та YouTube.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!