Іран відправив у Крим інструкторів, щоб навчати росіян використовувати дрони, – ЗМІ

1273 0
Коли Іран розгорнув першу партію безпілотників у росії, помилки російських операторів зробили їх неефективними.
Фото: chas.news

Фото: chas.news

Іран відправив інструкторів до окупованого Криму, щоб допомогти росіянам подолати проблеми з парком безпілотників, які вони придбали в Тегерана. 

Джерело: Європейська правда, The New York Times із посиланням на нинішніх і колишніх офіційних осіб США, поінформованих про секретні дані розвідки

За даними видання, іранські інструктори працюють з російської військової бази в Криму, де базується багато безпілотників з моменту доставки з Ірану. Інструктори належать до Корпусу вартових Ісламської революції, підрозділу іранської армії, визнаного США терористичною організацією.

Коли Іран розгорнув першу партію безпілотників у росії, помилки російських операторів зробили їх неефективними. За словами американських чиновників, через механічні проблеми дрони мало використовувались.

Спочатку росія відправила свій персонал до Ірану для навчання на безпілотниках. Але оскільки проблеми тривали, Іран вирішив надіслати своїх інструкторів до Криму.

За словами офіційних осіб, іранський персонал перебуває далеко від лінії фронту та направлений, щоб навчати росіян керувати безпілотниками. Невідомо, чи керують дронами самі інструктори. Наразі не було зрозуміло, скільки інструкторів надіслав Іран.

Читайте також: Сили оборони України знищили вже понад 200 дронів-камікадзе 

Розміщення іранських тренажерів, схоже, збігається з активізацією використання росією безпілотників в Україні та свідчить про більш глибоку участь Ірану у війні.

«Відправка безпілотників та інструкторів в Україну глибоко втягнула Іран у війну на боці росії та безпосередньо залучила Тегеран до операцій, у результаті яких були вбиті та поранені мирні жителі», – сказав Мік Малрой, колишній високопоставлений чиновник Пентагону та колишній співробітник ЦРУ.

Нагадаємо, Міністерство закордонних справ України заявило, що надання Іраном зброї росії для ведення повномасштабної загарбницької війни та вбивства українських громадян робить його співучасником агресії та воєнних злочинів на території України.

Напередодні цього у виданні The Washington Post повідомили, що Іран посилює свої зобов’язання постачати зброю росії для війни проти України і готовий передати не тільки дрони, а й ракети класу «земля-земля». Тегеран направив офіційних осіб до росії 18 вересня для завершення умов додаткових поставок зброї, включаючи два типи іранських ракет класу «земля-земля».

Раніше офіційний представник МЗС Ірану Насер Канані повторив наполегливі заперечення будь-якої причетності до постачання безпілотників росії.

Софіко Векуа

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!