Кабмін пропонує зменшити призовний вік з 27 до 25 років

2108 0
Йдеться про внесення змін до закону «Про військовий обов'язок і військову службу».
Умовне фото

Умовне фото

Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді зменшити граничний вік перебування громадян на військовому обліку призовників з 27 до 25-річного віку. Про це йдеться у законопроекті № 9281, зареєстрованному у Верховній Раді 9 травня.

Пропонують встановити, щоб на строкову військову службупризивали придатних для цього за станом здоров’я чоловіків, яким до дня відправлення у військову частини виповнилося 18 років, та тих, які не досягли 25-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу. Наразі закон передбачає призов у віці з 18 до 27 років.

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що під час дії у державі правового режиму воєнного стану, необхідності в тривалому перебуванні громадян (до 27 річного віку) на військовому обліку призовників не має. Переважна кількість громадян отримує відстрочку від призову на строкову військову службу при досягненні ними 18-річного віку. Більшість із них мають відстрочку від призову на строкову військову для здобуття освіти. Їх навчання, як правило, триває протягом 4-6 років в залежності від отриманого рівня вищої освіти (бакалавр, магістр), яке закінчується під час досягнення ними 22-24 річного віку. 

Читайте також: Чи вручатимуть українцям повістки через месенджери

Водночас зазначається, що у разі зменшення граничного призовного віку до 25 років призовні комісії матимуть достатньо часу (1-3 роки) на реалізацію виконання громадянами України військового обов’язку та призову їх на строкову військову службу. 

Нагадаємо, що 18 жовтня Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8109 щодо особливостей призову на строкову військову службу та діяльності призовних комісій. Згідно з документом, під час воєнного стану призов на строкову військову службу не проводиться.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!