Київ

Кличко наголосив, що відповідальні за укриття в Києві були призначені президентом

2179 0
Кличко відповів на можливий "нокаут" від президента
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Мер Києва Віталій Кличко наголосив, що відповідальність за облаштування і належне функціонування укриттів була покладена на людей, призначених президентом. Про це він заявив після засідання столичної постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Кличко підкреслив, що минулого року місто виділило 320 млн гривень, цього року - більш, як 900 мільйонів, а загалом — 1,2 мільярди гривень з міського бюджету районам на облаштування укриттів. Цими коштами розпоряджалися РДА міста.

«На сьогодні виконання і використання коштів - вкрай незадовільне. В кінці червня підіб’ємо підсумки використання коштів на облаштування укриттів. І звернення до Президента на відсторонення чи звільнення можуть бути і на інших глав районів», - заявив мер. 

«Це не виправдання ні для кого абсолютно. Зрозуміло, що відповідальність - спільна. Всіх служб і моя, як мера міста. Але також хочу нагадати, що глав районів столиці призначає президент, за поданням уряду. Мер столиці не може не те що звільнити голову району, а навіть винести йому догану!», - додав Кличко.

Також міський голва нагадав, що з 10 глав районів у Києві 9 — представники «Слуги Народу». Також керівник Київської міської військової адміністрації призначений Офісом Президента.

На засіданні столичної постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ухвалене рішення про цілодобовий доступ до укриттів - обовʼязкове до виконання всім установам і закладам. Обовʼязкове для контролю всіма відповідальними службами.

Також до контролю за доступом буде долучена громадськість. Всі небайдужі можуть доєднатися і стати інспекторами громадського контролю. Звертатися потрібно до Департаменту муніципальної безпеки. 

Кличко наголосив, що патрульна поліція  допоможе перевіряти доступність укриттів під час повітряної тривоги в комендантську годину.

Також, додав мер, Київрада, на найближчому позачерговому засіданні, яке відбудеться 8 червня, звернеться до парламенту. Щодо встановлення відповідальності, в тому числі приватних власників приміщень укриттів, - за недопуск людей та неналежну роботу укриттів.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський, який перебуває у Молдові на саміті Європейської політичної спільноти, прокоментував ситуацію із загибеллю двох жінок та дитини, які не змогли потрапити у сховище, через те, що воно було під замком.

«Відповідатимуть всі, реакція буде тверда. Повернусь, мені покажуть деталі, буду розбиратись в ситуації... Відповідатимуть дуже конкретні люди. Люди будуть відповідати за те, що хтось втратив можливість попасти в бомбосховище і загинув. Нам росії мало, але бачте у нас є ще вороги внутрішні... Сказав би так, може бути нокаут», – прокоментував Зеленський.
 
Як повідомлялось, мер Києва Віталій Кличко звернувся до президента та уряду з проханням звільнити голову адміністрації Дмитра Ратнікова.
 

Нагадаємо, біля поліклініки внаслідок нічної ракетної атаки рф у Деснянському районі міста загинула 33-річна жінка та 34-матір з 9-річною донькою. Столичний мешканець, чия дружина загинула під час атаки росіян, розповів, що люди прибігли вночі до укриття, але їм не ніхто не відкрив.

Читайте також: у КМВА пояснили, хто повинен відповідати за зачинені укриття

Додамо, Деснянська окружна прокуратура м. Києва відкрила кримінальне провадження за фактом службової недбалості, що спричинила тяжкі наслідки. (ч. 2 ст. 367 КК України).

У Міністерстві внутрішніх справ також підтвердили, що поліція почала кримінальне провадження через ситуацію з закритими бомбосховищами під час нічної ракетної атаки на столицю. Як повідомив очільник МВС Ігор Клименко, усі винні будуть знайдені і покарані.

Крім того, за його словами, ДСНС України спільно з Національною поліцією регулярно перевірятимуть доступність і стан бомбосховищ у всіх населених пунктах країни.

17 травня очільник Київської МВА Сергій Попко заявив, що у Києві перевірять та відкриють усі бомбосховища, бо закрите укриття під час війни − це злочин.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!