Коли Папа Римський Франциск приїде в Україну і що для цього потрібно

3178 0
Сьогодні до Львова приїхав Апостольський нунцій, який є послом Ватикану в Україні. У церковних колах кажуть, що Папа Римський Франциск у 2022 році відвідає Україну, хоча офіційного підтвердження від Ватикану ще немає. Ймовірно, що голова Католицької церкви приїде до нас влітку.
Фото: Prolviv

Фото: Prolviv

Мечислав Мокшицький, архієпископ Римсько-Католицької Церкви та блаженніший Святослав (Шевчук), предстоятель Української Греко-Католицької Церкви підтвердили, що Папа Римський Франциск приїде в Україну. Президент Володимир Зеленський у лютому 2020 року вперше відвідав Ватикан та мав аудієнцію із Папою. Шеф-редактор Релігійно-інформаційної служби України Тарас Антошевський розповів Tvoemisto.tv, яка процедура передує приїзду Папи до якоїсь держави та як організовується цей процес. 

Що потрібно, щоби Папа Римський приїхав

Для того, щоби Папа завітав у якусь країну передусім потрібно запрошення його від церков, які безпосередньо знаходяться у його підпорядкуванні – римо-католицької та греко-католицької. Другий крок – це запрошення від Президента, розповідає Тарас Антошевський.

«Щоби Папа Римський приїхав до держави, має бути запрошення від представників церков – римсько-католицької та греко-католицької. Також має бути запрошення від держави. Спочатку церкви самі просять, а потім вже держава долучається. Так було у попередній раз, коли в Україну приїжджав папа Іван-Павло II. Зараз вже є все, що потрібно. Тепер Папа приймає рішення їде він, чи ні. Він має визначитися, коли він хоче прибути і узгодити цей візит із державою Україна. Це візит передусім державний, тому він перш за все має бути погоджений із державою», – говорить Тарас  Антошевський. 

Приводи для візиту понтифіка до певної держави можуть бути різними. Щоби прийняти остаточне рішення для візиту, враховується багато моментів державної та церковної політики, каже Тарас Антошевський.

«Папа може поїхати кудись просто тому, що його запросили, водночас це може бути певний ювілей, річниця. Під час прийому рішення їхати, чи ні у якусь країну, враховується дуже багато моментів. Вважається на політичну доцільність і у церковній політиці. Колись представники римсько-католицької Церкви хотіли, щоби папа Бенедикт XVI приїхав на 600-ліття створення їхньої структури в Україні. Але греко-католицька священство поставилося тоді до цього доволі упереджено. Вони казали, що це 600-ліття окупації українських земель Польщею, і, як наслідок, це створення структур римсько-католицької церкви. Тоді Папа Бенедикт XVI не приїхав», – каже шеф-редактор Релігійно-інформаційної служби України.

Візити Папи можуть використовувати у своїх цілях недружні один до одного держави, які можуть намагатися їх організувати й для свого власного інтересу, розповідає Антошевський.

«Декілька років тому була ідея, у якій була зацікавлена Росія, щоби одночасно зробити візит Папи до “трьох братніх народів” – в Україну, Білорусь та Росію. Тоді цього не відбулося», – говорить Антошевський.

Процесами підготовки візиту має займатися посол України у Ватикані, якого, до недавнього часу, не було. Лиш нещодавно Україна призначила посла на цю посаду Андрія Юраша, колишнього керівника департаменту у справах релігій і національностей Мінкультури. Редакції не вдалося додзвонитися до нього. За словами Тараса Антошевського, через це стосунки між двома державами були прохолодними й він призначений для того, щоб покращити міждержавні стосунки, так і підготувати гіпотетичний візит.

«Організацією цих подій має займатися і вирішувати все посол. Натомість декілька років Україна не мала свого посла у Ватикані. Декілька минулих років стосунки України та Ватикану були далеко не найкращі. З одного боку Україна довгий час не призначала посла до Ватикану – і це недружній крок. З іншого боку – були певні похолодання, бо римо-католики ставили певні вимоги до держави, а Україна їх не виконувала», – говорить Тарас Антошевський.

Ці проблеми, каже він, треба було вирішувати. З літа 2020 року ними займався, зокрема, керівник департаменту у справах релігій і національностей Мінкультури Андрій Юраш. Він наразі нічого не коментує. Його призначили, щоби покращити стосунки і зокрема для організації гіпотетичного візиту. Він не був дотичний напряму до візиту попереднього Папи, але він видав книгу про візит Папи Івана-Павла II до України у 2001 році.

Зауважимо, що Папа Франциск постійно підтримує Україну. Так, 12 грудня він Папа Франциск запевнив у молитві за Україну та за її народ, закликавши до подолання напруження шляхом міжнародного діалогу і щоб Різдво принесло мир.

Нещодавно Папа Франциск у своїй 35-й апостольській подорожі відвідав Грецію та Кіпр, у 34-ту Угорщину та Словаччину. У Греції Папа перебував два дні та два дні на Кіпрі. В Угорщині він був один день на Всесвітньому Євхаристійному конгресі, у Словаччині три дні. 

Також 5 березня 2021 року Папа Франциск відвідав Ірак. Це стало першим в історії папським візитом до цієї країни. У 1999 році країну планував відвідати Папа Іван Павло II, проте він скасував плани поїздки.

Нагадаємо, що попередній візит Папи Римського в Україну відбувся 20 років тому і тривав п’ять днів. 20 червня 2001 року Папа Іван-Павло II відвідав Львів та Київ.

Роман Ламанський

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!