Коли звільнять Херсон та скільки високоточних ракет залишилося в рф. Підсумки доби

1364 0
Нині 15 жовтня та 234 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: ЗСУ

Фото: ЗСУ

Повітряна тривога. О 07:10 на Львівщині пролунали сигнали небезпеки, 07:21 – відбій. Була ймовірність запуску ракет Х-101 зі стратегічної авіації Ту-95МС з Каспійського напрямку.

Ракетна безпека – Ситуація на фронті. Як повідомив президент Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні, 15 обʼєктів, які росіяни хотіли знищити своїми ракетними атаками цього тижня, відновлені повністю.

Міністр оборони Олексій Резніков опублікував статистику використання росією високоточних ракет. За даними міністра, наразі у російських військ залишилося 272 ракети типу «Іскандер», 213 ракет «Калібр» та 124 ракети Х-101/Х-555.

Він зробив два висновки: військова поразка рф неминуча, рф – терористична держава.

Олексій Резніков також розповів, що кілька перших установок зенітно-ракетного комплексу NASAMS США поставлять Україні вже цього місяця. Українські захисники завершують навчання на ньому.

Окрім того, речник Повітряних сил Юрій Ігнат повідомив, що отримана від Німеччини система ППО IRIS-T вже використовується Збройними силами на півдні України.

Західні військові чиновники припускають, що захисники України можуть звільнити Херсон від російських загарбників уже наступного тижня. Про це пише Financial Times, при цьому видання не вказує, на які джерела й чиї оцінки спирається. Видання також цитує Станіслава Бєлковського – колишнього кремлівського експерта, який став критиком Володимира Путіна. Він написав, що Росія «готується до вирішальної битви» за Херсон.

За даними Генштабу (станом на 6:00),ЗСУ відбили атаки ворога в Донецькій області. Зокрема, на Берестове, Яковлівку, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Іванград, Спірне, Невельське, Мар’їнку, Білогорівку, Терни, Новомихайлівку та Красногорівку.

В результаті дій Сил оборони поблизу Оріхова, Кінських Роздорів та Токмака, уражено близько 100 окупантів. В районі Бердянська знищено 4 комплекси С-300.

На цю ж тему: Як зберігати спокій під час масових повітряних атак. Поради психолога

Дослідження дня: Вій, Бетон і Сонечко. Як наші захисники і захисниці називають себе на війні. Хто і навіщо обирає позивні для наших бійців, з яких причин багато теперішніх військових мали псевдоніми ще до приходу на службу і чому псевдо – це не завжди про війну. Tvoemisto.tv розповідає історії других імен, якими називають наших захисників і захисниць під час служби народу України.

Акцент дня. Що справді допомагає економити електроенергію. Прості та дієві правила. Цього тижня через руйнування росіянами об’єктів критичної інфраструктури, зокрема у Львові, мешканці два дні були без світла та подекуди води й газу. І хоча станом на 12 жовтня уже все відновили, влада закликає ощадливо використовувати ресурси. Професор, завідувач кафедри електромехатроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем Інституту енергетики та систем керування «Львівської політехніки» Ігор Щур пояснює, що нині допоможе економити.

Чому це важливо? Людям в такий час варто формувати відповідну психологію, енергоощадне мислення. Треба розуміти, яким складним шляхом ми отримуємо цю енергію і як вона впливає на нас, на екологію, яких збитків завдає.

Ключові події:

1. Звільнений з полону Михайло Діанов віддав на лікування побратимів понад 23 млн грн донатів. Захисник вважає своїм обов’язком допомогти воїнам, які отримали проблеми зі здоров’ям чи були скаліченими на війні;

2. Президент присвоїв звання Героїв України сотенному УПА і командиру львівських десантників. Вони отримали звання з врученням «Золотої Зірки»;

3. 14 науковців Львівщини увійшли до рейтингу найвпливовіших у світі. Усього в цей список потрапило 108 українців;

4. У разі надзвичайних ситуацій супермаркети у Львові виноситимуть продукти першої необхідності. «Місто домовилось із супермаркетами, якщо виникатимуть форс-мажорні обставини, то вони будуть виносити до входу і продавати продукти першої необхідності: воду, хліб тощо. Навіть якщо весь обʼєкт є знеструмлений чи виникають труднощі, ті, хто мають потребу, могли придбати їжу, але в іншому форматі. Маємо показувати, що місто функціонує, і жоден ворог нас не може зламати», – розповів перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко;

5. Тарас Чубай презентував нову пісню до свята Покрови і Дня захисника. Він є автором тексту та музики.

Благодійність Львова: Які благодійні події можна відвідати на вихідних у Львові. Пройдуть: серія заходів з нагоди Дня захисників і захисниць України, благодійний забіг, концерт та ярмарок. А також –зустріч родин військовополонених і зниклих безвісті.

Вихідні за містом: Куди поїхати на вихідні зі Львова. До міста, що дихає Карпатами. Цього тижня Tvoemisto.tv пропонує відвідати Сколе, щоб помилуватися гірськими краєвидами та палацом баронів Ґредлів.

Слава Україні! Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!