Конституційний суд визнав законним указ про розпуск Ради

1417 0
Дострокові парламентські вибори відбудуться 21 липня.
Фото: АП

Фото: АП

Конституційний суд учора, 20 травня, визнав законним указ Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради від 21 травня. Про це ідеться в повідомленні суду.

«Цим рішенням Конституційний Суд України визнав таким, що відповідає Конституції України (є конституційним) указ президента України «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів», – зазначається в повідомленні.

Читайте також: Вони йдуть, ми обираємо. Усе про вибори, списки партій та можливі квоти

Також в суді вважають, що конфлікт між президентом та парламентои не має правового вирішення, оскільки Конституція не визначає порядок припинення діяльності парламентської коаліції, так само не передбачає порядок припинення коаліції і регламент Ради.

Водночас в Конституційному суді нагадують, що народ є єдиним джерелом влади, тож дострокові парламентські вибори мають стати розв’язанням конфлікту.

Рішення КС є обов'язковим, остаточним і таким, що не може бути оскарженим.

Нагадаємо, 20 травня під час інавгурації Володимир Зеленський заявив, що розпускає Верховну Раду. Відповідний указ з’явився наступного дня – 21 травня. Документ визначає, що дострокові парламентські вибори відбудуться в Україні 21 липня.

Свої дії Володимир Зеленський мотивував тим, що у парламенті нібито вже давно немає коаліції.

Читайте також: Місяць по тому. Репортаж із села на Львівщині, де підтримали Зеленського

24 травня депутати від «Народного фронту» подали до суду позов, під яким підписалися 62 парламентарі, з проханням визнати неконституційним указ президента.

Вони вважають, що президент не має права встановлювати наявність чи відсутність коаліції у парламенті, а лише видає указ за умови існування юридичного факту – відсутності коаліції депутатських фракцій протягом одного місяця.

Додамо, КС розглядав справу з 11 червня.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!