Легкі пологи. Хто такі доули та чому жінки вирішують народжувати з їхньою допомогою

19685 0
Доула – жінка, яка супроводжує породіллю під час пологів, надає інформаційну та емоційну підтримку. Tvoemisto.tv дізнавалося, чому вагітні наймають їх, як саме вони можуть допомогти та що про це думають акушери.
Фото: ogpnews.com

Фото: ogpnews.com

Для багатьох слово «доула» – незнайоме. Водночас ті, хто користувався такими послугами, згадують про цей досвід із вдячністю. Натомість лікарі часто стверджують, що необхідну підтримку під час пологів жінка може отримати й від чоловіка або мами. У Львові є шість сертифікованих доул, троє з них поділилися з Tvoemisto.tv нюансами свого фаху. А Ірина, яка народила здорового хлопчика, пояснила на своєму прикладі, чому вирішила звернутися по таку допомогу.

Хто такі доули і де їх навчають

Слово доула походить від грецького «рабиня». Однак у сучасному світі так називають жінок, які надають емоційну, інформаційну, фізичну і побутову підтримку під час вагітності та пологів. Доули супроводжують вагітних (саму чи з партнером) у пологовому будинку. Анна Чала, Альона Лім та Лідія Коноваленко займаються цим понад два роки, попередньо пройшовши спеціальне навчання.

Доулою можна стати, закінчивши курси та отримавши відповідний сертифікат. В Україні офіційно доул навчають у Києві (Асоціація фахівців з природного батьківства) та у Дніпрі (Центр розвитку сім’ї «Семицвіт»). Ці організації входять до Європейської асоціації доул та мають право видавати сертифікати міжнародного стандарту. Пройти навчання можна також і за кордоном, наприклад, у Польщі, Британії, Нідерландах.

Вальдемар Надіжко, акушер-гінеколог вищої категорії Медичного центру Medicover, пояснює, що доула не обов’язково повинна мати медичну освіту. Адже вона не надає медичної допомоги та не має втручатися в процес пологів. Основна її робота – це емоційна та психологічна підтримка жінки, яка народжує.

Ірина вирішила народжувати разом із доулою. Розповідає, що на вагітність чекала довго, сумлінно проходила з чоловіком усі обстеження, відвідувала лікарів. Однак гори перечитаної літератури, курси молодих батьків, спогади подруг викликали швидше паніку, аніж спокій. Тому вагітна Ірина вирішила: на пологах чоловіка та лікарської бригади їй буде замало, повинна ще допомогти доула. Пригадує, що вперше про таких жінок дізналась випадково в черзі до лікаря. Підслухала розмову двох панянок, які охоче поділись із нею і контактами, і думками. Уже вдома Ірина, порадившись із чоловіком, вирішила зустрітись з доулою та отримати відповіді на усі питання, які її хвилювали.

Перш за все, психологічна підтримка

Жінці варто пам’ятати, що доула – це, передусім, емоційна та інформаційна підтримка. Вона має добре знати фізіологію пологів та допомагати породіллі почуватися максимально комфортно під час переймів і народження дитини.

За словами доули Анни Чалої, навіть здорова вагітна, яка не має жодних ускладнень, у певний момент починає хвилюватись від лікарняної атмосфери, незнайомих людей тощо. Замість того, щоб пологи пройшли природно, жінка аналізує сам процес і таким чином його перериває. Як розповідає Анна Чала, часом буває, що жінка нормально готується до пологів, у неї гарні перейми, а прихід лікаря стає для неї стресом, і перейми припиняються, вагітна нервує і не може розслабитися. Завдання доули – допомогти жінці повернутися у стан заспокоєння.

«Пологи – це безперервний процес. Найлегше та найбезболісніше він проходить тоді, коли просто йде. Часом може бути недостатньо підтримки партнера, адже він не може бути поруч постійно, включеним у процес без втоми. Також партнер може передавати свої хвилювання», – пояснює Анна Чала.

Доули Анна Чала, Альона Лім та Лідія Коноваленко

Водночас, акушер-гінеколог Вальдемар Надіжко вважає, що необхідну психологічну підтримку цілком можуть надавати, наприклад, чоловік або мама породіллі. Різниця є лише в тому, що доула фахово орієнтується в тих процесах, які відбуваються в пологовій залі.

Ірина пригадує, що спершу планувала народжувати вдома, адже хотіла, щоб цей процес проходив у максимально комфортних для неї умовах. Проте отримала відмову.

Доула Лідія Коноваленко пояснює, що всі вони керуються «Статутом доул» Європейської ради доул. А там чітко прописано: «Не рекомендовано ходити у супровід без медичної підтримки». Тож пологи з доулами вдома можливі лише в країнах, де є якісна домашня підтримка та триступенева система акушерства.

Лікарів варто попередити про супровід доули

Лікарі ставляться до доул по-різному. Зазвичай це полегшує процес: менше потрібно пояснювати, так працювати комфортніше. Якщо ж у акушера був, наприклад, невдалий досвід з людиною, яка представилася доулою, але не мала сертифікату і вела себе непрофесійно, то така співпраця може бути й негативною. Попри все, лікарів варто попереджати про такий супровід, каже доула Альона Лім.

«Усе має бути чесно, – додає вона. – Адже лікар помітить, що є ще хтось, окрім нього, хто розуміє процес. Без попередження це буде неповагою, тому стараємось завжди наводити контакти, щоб було комфортно всім».

Ірина попередила лікаря, у якого збиралась народжувати, що під час пологів з нею будуть чоловік і доула. Лікар був здивованим, бо раніше такого досвіду не мав, але поставився до її бажання з розумінням.

За словами акушер-гінеколога Медичного центру Medicover, партнерські пологи та пологи із супроводом доул зменшують відсоток ускладнень та кесарських розтинів.

Доула для… тата

Анна Чала говорить, що дуже важливою є присутність і включеність доули в пологи жінки, віра в її сили та в те, що її тіло знає, як народжувати. І ця віра дуже допомагає. «Буває, що доула більше потрібна татові, аніж мамі. Для психологічного заспокоєння», – каже вона. Доула Ліда Коваленко додає, що львівські дівчата дуже терплячі.

Назар, дружина якого теж народжувала з доулою, радить відповідально шукати лікаря, який готовий працювати з доулою. «Сам процес пологів був досить спокійний. Я мав збоку людину, яка розуміла, чи все йде добре, чи з’явились якісь проблеми», – розповідає він.

Як каже Вальдемар Надіжко, чоловіку теж важливо готуватися до пологів. Додає, що Школа відповідального батьківства у Медичному центрі Medicover знайомить пару з усіма етапами цього процесу. «На нашу школу батьківства приходять парами. Ми розповідаємо про те, що відбувається під час пологів, адже саме незнання породжує страх. Якщо людина чогось не знає, вона підсвідомо того боїться. Багато проблем пов’язані з надуманими страхами. Ми ці страхи долаємо», – розповідає він.

Ідеальних пологів не буває

У найвідповідальніший момент пологів Ірина забула все, що читала і до чого готувалась. Усе пішло не так, як уявляла собі, пригадує жінка. Біль, втома і шалене бажання кричати та плакати водночас викреслило з її голови увесь план. Її дратувало яскраве світло пологової зали, запитання акушерки, картата сорочка чоловіка і навіть дощ за вікном. Доула була поруч, розтираючи їй спину, пояснювала й заспокоювала, хоч були моменти, що і вона дратувала виснажену десятигодинними переймами породіллю.

Як пояснює Анна Чала, ідеальних пологів не буває. Найважливіше у цьому процесі дослухались до потреб жінки. А доула Лідія Коноваленко додає: «Не можна сказати: природні пологи, погані пологи, найкращі пологи. Вони такі, які потрібні саме цій дитині і саме цій мамі».

До слова, у Ірини народився здоровий хлопчик вагою 3600 грамів та зростом 52 сантиметри. За її словами, пологи пройшли не так, як вона собі уявляла, а навіть краще. Вона відчувала підтримку коханого чоловіка. Допомогою доули задоволена на всі сто відсотків. Каже, що вона допомогла їй крок за кроком пройти кожен етап пологів спокійно, усе пояснювала та підтримувала.

«Четвертий триместр» вагітності

Післяпологовий період, який часто називають четвертим триместром вагітності, є також дуже важливим: не менше, аніж усі три попередні триместри. Доула Лідія Коваленко ділиться порадами для молодих мам: потрібно лежати, любити себе і грітися, навіть лінуватися. Тіло жінки працювало дев’ять місяців, поки створювало дитину. Пологи – це чималий стрес для її організму. Деякі порівнюють його з вильотом космонавта на орбіту. Тіло не може за лічені години стати таким, яким було до вагітності, і зазвичай відновлюється упродовж 6-8-ми тижнів. Поруч у цей період має бути чоловік або рідні, які піклуватимуться про жінку, допомагатимуть їй з дитиною.

Альона Лім радить заздалегідь подумати і про їжу. Наприклад, заморозити продукти, щоб потім татусь чи хтось інший їх без проблем розігрів. Анна Чала додає: якщо ви йдете у гості до породіллі, не треба їй нести цукерки, печиво чи будь-які інші солодощі. Краще принести теплий суп, допомогти розвісити білизну, помити підлогу, подумати не лише про новонародженого, а й про маму, яка ось лише нещодавно зробила великий подвиг – народила дитя.

Читайте ще більше фахових порад і тематичних матеріалів у новому спецпроекті Tvoemisto.tv «Твоє здоров'я». Щотижня ми публікуємо тексти на актуальні теми, які найбільше цікавлять львів’ян. Генеральний партнер проекту — Медичний центр Medicover.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!