Львівські реставратори відновили хоругву XVIII століття

1085 0
Презентація відреставрованої хоругви відбулася в Рівненській області.
фото: центр цифрової історії

фото: центр цифрової історії

В культурно-археологічному центрі «Пересопниця» Рівненської обласної ради відбулася презентація відреставрованої хоругви. За словами львівської реставраторки Марти Москаль, цю хоругву створили в період Бароко, що підтверджується її колористикою, зображеннями світла та емблематикою, такими як чаша та хрест. Про це повідомили у Центрі цифрової історії.

Ця хоругва є особливою за своїми розмірами, оскільки вона досить велика і не притаманна для Свято-Успенського Богородичного храму в Караєвичах.

Читайте також: «У храмі ніби відкрилося небо». Як реставрують давні стінописи у львівській церкві, які понад століття 

Процес реставрації включав такі етапи, як стабілізація основи для запобігання руйнуванню, антисептування для видалення грибків та мікроорганізмів, вирівнювання основи для виправлення деформацій, ліквідація проривів за допомогою латкування, армування та заповнення проривів паклею, очищення поверхні від забруднень, лакування хоругви та тонування.

Керівниця відділу науково-дослідної реставрації Мирослава Білецька-Зварич зауважила, що реставрацію виконали з використанням сучасних європейських методів імпрегнації, що зміцнили тканину хоругви та зробили її більш стійкою до вологості та температурних змін.

Нагадаємо, у Львові в церкві Вознесіння Господнього на вул. Старознесенській закінчили перший етап реставрації стінопису, який відшаровувався через протікання даху. Як пояснювала у коментарі Tvoemisto.tv позаштатна радниця міського голови з питань збереження культурної спадщини Лілія Онищенко, кілька років тому за кошти міського бюджету поміняли дах в церкві, бо він протікав. Через проблеми з дахом почав відшаровуватися стінопис. Наразі виконали більшу половину робіт. Зокрема, Настоятель Храму Вознесіння Господнього отець Михайло Городиський розповів Tvoemisto.tv, як проходила реставрація і в чому особливість тих стінописів.

Юлія Кметик

Фото: Центр цифрової історії 

________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!