Львів запозичить досвід Вроцлава у боротьбі зі смородом

1550 0
У червні 2014 року у Львові розпочали практичні дослідження по дозуванню реагентів «Ферокс» до стічних вод напірних каналізаційних колекторів. Хімреагенти перешкоджають біологічному розпаду органічних забруднень та виділенню сірководню в атмосферу. Такий експеримент проводить ЛМКП «Львівводоканал» спільно з ПрАТ «Компанія Ензим».
Фото: Роман Балук/ZIK

Фото: Роман Балук/ZIK

Нагадаємо, що дослідження львівських науковців засвідчили, що однією з причин появи неприємних запахів у місті є процеси утворення сірководню у напірних колекторах, інформує прес-служба Львівської міськради.

Найхарактернішим прикладом утворення каналізаційних газів є перекачування стічних вод житлового масиву «Сихів» двома насосними станціями по напірних колекторах довжиною 4 км. Заміри вмісту сірководню (H2S) в колодязі на вулиці Стуса зафіксували коливання показників від 105 до 250 ppm в різні періоди доби. Така концентрація сірководню призводить до утворення сірчаної кислоти в колекторах, що діє агресивно на залізобетонні конструкції і призводить до корозії арматури, руйнації колектора. Інтенсивність цих процесів збільшується у суху спекотну погоду, коли стічні води є дуже концентровані та не розбавляються дощовою водою.

Аналогічні процеси відбуваються на вулиці Богданівській, де підключений напірний колектор ПрАТ «Компанія Ензим». Газоаналізатор фіксує періодичне зростання вмісту сірководню в десятки разів. В окремі дні піки вмісту сірководню сягають 200-400 ррm. Це свідчить про те, що під час перекачування концентрованих каналізаційних стоків відбуваються викиди газів в атмосферу.

«Для вирішення цієї проблеми ми запозичуємо досвід польських колег і плануємо влаштувати установки з постійного дозування хімреагентів у напірні колектори. Згадана технологія успішно впроваджена у Вроцлаві, де з 2005 року збудовано 8 станцій дозування хімреагентів. Наразі маємо перші результати експерименту, які засвідчують ефективність у вирішенні проблеми утворення каналізаційних газів під час перекачування концентрованих стічних вод. Наші прилади фіксують значне зменшення вмісту сірководню під час дозування реагентів як у колекторі «Ензиму» на вул. Богданівській, так і у колекторі «Львівводоканалу» на вул. Стуса-Угорська», – розповіли у ЛМКП «Львівводоканал».

Відтак, за кошти міського бюджету вже виготовлено проект «Закупівля та встановлення двох станцій дозування реагентів «Ферокс» на території каналізаційної насосної станції «Сихів». У бюджеті розвитку міста на 2014 рік передбачено виділення коштів на будівництво вказаних станцій в розмірі 650 тисяч гривень.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!