Львівська волонтерська кухня переїхала у нове приміщення. Які потреби є у волонтерів

1500 0
Кожен може допомогти волонтерам та принести продукти, які необхідні.
ФОТО: ТВОЄ МІСТО

ФОТО: ТВОЄ МІСТО

Львівська волонтерська кухня, яка допомагає ЗСУ з 2014 року, раніше працювала на вулиці Просвіти, проте вимушено переїхала. Наразі кухня розташована за двома новими локаціями: на Хорватській та проспекті Чорновола. Приміщення за цими адресами волонтерам надала влада за символічну суму. 

Як повідомила у коментарі Tvoemisto.tv координаторка організації Оксана Мазур, у нових приміщеннях провели ремонт, на скільки це було можливо. Раніше там не було електроенергії і волонтери збирали кошти, щоб її підключити. Завдяки небайдужим людям у приміщеннях тепер є світло, але ще немає газу. 

Волонтерка розповіла, що ремонт у приміщеннях допомагали робити небайдужі: «Хтось робив щось безкоштовно, трішки допомогла обласна рада. Вона домовилася з майстрами і ті зробили нам санітарну побілку приміщення».

Зокрема, до допомоги долучався американець: побудував склад та млин, проклав бруківку в дворі.

Читайте також: Історія Львівської волонтерської кухні 

За словами волонтерки, коштів з продажу продукції на ярмарку на ремонт не вистачає. «Цими грошима ми платимо за електроенергію та інгредієнти для приготування страв, які закупляємо додатково. Найдорожчим є імбир. Також сухофрукти», – зазначила Оксана. 

Жінка додала, що кожен може допомогти кухні та принести продукти, які необхідні.

Станом на 27 лютого є такі потреби:

1. Крупи: гречана, рисова, вівсяна, кукурудзяна. (Перлову не використовують)

2. Горох сушений (зелений, жовтий), горохові пластівці

3. Родзинки, журавлина, курага, чорнослив, інжир, фініки

4. Грецькі горіхи, арахіс, фундук

5. Насіння гарбуза і соняшника (очищене)

6. Буряк, морква, капуста, гарбуз

7. Квасоля

8. Петрушка (корінь і зелень), селера, кріп

9. Цибуля, часник

10. Свіжі овочі: помідори, болгарський перець, огірки

11. Яблука, вишні, абрикоси, смородина, груші, сливи, айва

12. Сушені: яблука, груші, сливи.

13. Мед натуральний і штучний

14. Томатна паста (по 70 грам)

15. Борошно

16. Цукор

17. Сіль

18. Спеції: куркума, карі, орегано, базилік, паприка, перець чорний і червоний мелений, гвоздика, хмелі- сунелі

19. Перець-горошок чорний і духмяний

20. Яйця

21. Олія

22. Лимони, апельсини

23. Кориця, лимонна кислота, сода

24. Імбир свіжий і сушений мелений

25. Шипшина, калина, горобина чорна і червона

26. Гриби

Приносити можна на проспект В. Чорновола 45а, корпус 13, з 11:00 до 19:00 години.

Контакти: (098) 630 69 70

Додамо, за потребами волонтерської кухні можна стежити на їхній сторінці у Фейсбук. 

Що відомо про виселення Львівської волонтерської кухні 

Спроби виселити волонтерів із приміщення тривали упродовж кількох років. Натомість Львівська ОВА не пропонувала комфортної альтернативи. Організація займала три приміщення на вулиці Просвіти: кухня, маленька кімната і ще одна кімната, де стояли апарати для сушіння овочів та фруктів. Загальна площа її «володінь» становила до 40 квадратних метрів. Раніше волонтери у коментарі Tvoemisto.tv заявляли, що з 25 липня 2023 року не зможуть продовжувати працювати, адже не мали альтернативного приміщення, куди могли б переїхати на час ремонту в будівлі на вулиці Просвіти. 

Водночас директор департаменту освіти та науки Львівської ОВА Олег Паска зазначав, що волонтерів ніхто не виселяв, проте в приміщенні немає нормальних умов, воно потребує негайного ремонту. Зокрема, місто надало волонтерській кухні приміщення на вул. Хорватській, проте воно не було придатним для розміщення. Детальніше про те, чому волонтерська кухня могла закритися і що про це казала влада читайте за посиланням

Нагадаємо, історія «Львівської волонтерської кухні» розпочалася у 2014 році з рецепта сухого борщу. Тоді небайдужі львів’яни сушили вдома овочі і приносили їх волонтерам. Людей не вистачало, не було сушарок, але був запал до роботи і величезна потреба військових на передовій у харчах. З часом рецепти вдосконалювали, з’явилося приміщення й обладнання, а отже, й велика кількість сухих страв. До «Львівської волонтерської кухні» долучилися охочі допомогти з різних куточків світу, зокрема Великої Британії. Детальніше про це ми розповіли у матеріалі за посиланням.

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!