Львівські хірурги лікують 7-річного хлопчика зі складною поєднаною ортопедичною патологією

653 0
У дитини захворювання, при якому викривляється склепіння стопи.
фото: охматдит

фото: охматдит

Команда Центру дитячої медицини, лікарні Охматдит успішно провела перший етап хірургічного лікування 7-річного хлопчика Миколи зі складною поєднаною ортопедичною патологією. Про це повідомили у Центрі. 

У Миколи виражена еквіно-каво-варусна деформація правої стопи (захворювання, при якому викривляється склепіння стопи. У такому стані відбувається нерівномірний перерозподіл навантаження, що припадає в основному на зовнішню частину стопи).

А ще деформація лівої стопи по типу «вертикальний таран» у поєднанні із вираженими кігтеподібними деформаціями пальців стопи, високим вивихом правого стегна з укороченням кінцівки до 5 см, вторинним сколіозом 2 ст. на фоні неврологічного захворювання із затримкою розвитку та порушенням когнітивних функцій. 

Родина дитини знайшла спеціаліста лікарні по відгуках та звернулася до нього по допомогу.

«Батьки дитини в силу певних причин звернулися по допомогу до Центру тоді, коли патологія опорно-рухової системи набула крайнього ступеню та унеможливлювала вертикальне пересування дитини. Окрім того, деформація стоп була настільки вираженою, що підібрати та одягнути дитині взуття - було справжньою проблемою», - розповів лікар Олександр Корольков.

Після всебічного обстеження дитини та консультацій з анестезіологами, було прийнято рішення про поетапне лікування. Спершу була проведена хірургічна корекція деформацій обох стоп та усунення деформацій пальців лівої стопи з фіксацією спицями та гіпсовими пов’язками.

Читайте також: Львівські лікарі врятували 4-річну дівчинку з Північної Ірландії з епілепсією, що загрожувала життю 

Причому гіпсові пов’язки були сформовані таким чином, щоб компенсувати вкорочення правої нижньої кінцівки, що дозволило дитині через 1 тиждень після операції тренувати вертикальне положення з опорою на обидві нижні кінцівки, а через 3 тижні після операції почати ходьбу з опорою на обидві ніжки.

На другому етапі, через 2 місяці після першої операції, було знято гіпсові пов’язки, видалені спиці та проведено інтенсивний курс реабілітації в нашому Центрі. Паралельно з реабілітаційним лікуванням дитині виготовлені індивідуальні ортези, які дозволяють утримувати стопи у досягнутому коригованому стані. Зараз хлопчик готується до чергового складного етапу хірургічного лікування з приводу вродженого вивиху стегна.

«Реабілітація у даному випадку ускладнюється наявною неврологічною патологією та затримкою розвитку, однак потребує постійних щоденних комплексних реабілітаційних заходів: розробки рухів у стопах, індивідуальне ортезування, місцеве лікування гелями та компресами, бальнео та грязелікування, ерготерапія, тренування на велотренажерах», - наголосив Олександр Корольков.

Нагадаємо, хірурги проктологічного відділення Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру врятували 94-річного пацієнта.

_____________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!