Майора, який п'яним наїхав на трьох курсанток, посадили на 6 років

2565 0
Також задоволили позов військового госпіталю про стягненння із Холодного 249 тис. грн витрат на лікування потерпілих.
фото: судовий репортер

фото: судовий репортер

Шевченківський райсуд Києва 3 квітня виніс вирок щодо майора Української військово-медичної академії Володимира Холодного, який напідпитку машиною збив трьох першокурсниць. Чоловіка визнали винним у порушенні правил дорожнього руху, що спричинило потерпілим тяжкі тілесні ушкодження. Про це повідомляє «Судовий репортер».

Суддя Антоніна Кваша призначила Холодному 6 років позбавлення волі і заборонила на 3 роки водити транспортні засоби. Суддя змінила запобіжний захід і ухвалила взяти обвинуваченого під варту. У залі суду очікували конвоїри, щоб після оголошення вироку затримати Холодного. Також задоволили позов військового госпіталю про стягненння із Холодного 249 тис. грн витрат на лікування потерпілих. Унаслідок дій майора у двох дівчат ампутували по одній нозі, у третьої були переломи ніг.

Читайте також: Із міського бюджету Львова виділять гроші на лікування пластунки Галини Николин

Інцидент трапився 25 серпня 2020 року приблизно о 16 год. 10 хв. Пʼяний майор наїхав на дівчат, які стояли на ґанку, чекаючи на свою свою першу війвськову форму.  Холодний служив у військовій частині і лише 13 серпня 2020, тобто за два тижні до аварії, його перевели до Академії на посаду начальника курсу факультету підготовки військових лікарів. Він пояснював, що перевівся туди за станом здоров’я своїх дружини і сина, які мають інвалідність. На попередній роботі постійно мусив їздити в зону бойових дій.

У день ДТП майор формально перебував у відпустці, та з власної ініціативи з’явився на роботу, щоб допомогти отримати для курсантів речове забезпечення. Вина Холодного підтверджується показаннями свідків і висновками експертів. Обтяжує покарання скоєння злочину в стані алкогольного спʼяніння. 

Із показань потерпілих і свідків Холодний не один був пʼяний на роботі. Нетверезими були також двоє інших офіцерів – начальники 2 і 3 курсу в академії, Холодний мав стати начальником 1 курсу. 

У дебатах 31 березня прокурорка Дарʼя Лисенко вимагала максимального покарання – 8 років увʼязнення, кажучи, що, попри неодноразові заяви про визнання вини, поведінка обвинуваченого в суді, а саме затягувння розгляду справи, не свідчила про щире каяття. Якщо Холодний не понесе реальне покарання, каже прокурор, то це негативно вплине на ставлення інших водіїв до правил дорожнього руху. Потерпіла Галина Николин підтримала позицію прокурорки, кажучи, що Холодний є соціально безвідповідальною особою. Офіцери не можуть бути перед своїми підлеглими у стані спʼяніння і тим більше під дією алкоголю сідати за кермо. Також це підтримала потерпіла Тетяна Стінська.

Читайте також: Львів'ян просять допомогти зібрати кошти на протез курсантці, що постраждала від наїзду пʼяного водія

Третя потерпіла – Олександра Гуй – постраждала найбільше і від наслідків ДТП лікувалася у Німеччині. Показання суду вона раніше дала по відеозвʼязку і на оголошення вироку не прибула.

Адвокат Олександр Навродський сказав, що звинувачення Холодного у затягуванні справи – це лише емоції потерпілих. Він повідомив, що за останні два роки Холодний  начебто не міг влаштуватися на роботу і не мав жодного доходу, щоб допомагати потерпілим або ж хоча б утримувувати себе і свою родину. Після повномасштабного вторгнення рф Холодний, за словами захисника, просився на фронт, але через нерозглянуту кримінальну справу йому відмовляли.

Навродський звертав увагу, що його підзахисний скоїв ненавмисний злочин, із необережності, а також, що він має двох неповнолітніх синів і хвору дружину. Тому адвокат просив призначити покарання нижче нижчого і звільнити Холодного від відбуття покарання, тобто дати йому 5 років позбавлення волі умовно. Сам Холодний теж просив для себе більш мʼякго вироку.

Майора Холодного допитували в лютому 2021-го. Він визнав провину, попросив вибачення у дівчат і погоджувався на короткий судовий розгляд, тобто без дослідження усіх доказів та заслуховування свідків. Але потім передумав і захотів повного процесу. Після цього слухання справи тривало ще 2 роки.  Останні кілька місяців засідання пʼять разів поспіль відкладалися, бо він не міг забезпечити явку своїх свідків, проте наполягав на їх допиті. Коли свідки вкотре не зʼявилися, суддя поставила питання про закінчення цієї стадії і повторний допит обвинуваченого та перехід до дебатів. Почувши це, Холодний заявив відвід судді, який задоволено не було. Вдруге давати свідчення він відмовився, кажучи, що його позиція не змінилися з лютого 2021-го і він підтримує свої попередні пояснення.

Нагадаємо, що 25 серпня 2020 року на вул. Зоологічній в Києві, на території військової частини, п'яний майор наїхав на трьох курсанток Української військово-медичної академії. Майора затримали на місці події, його сп'яніння підтвердив драгер. За фактом ДТП поліція розпочала кримінальне провадження за ч. 2 ст. 286 ККУ (порушення правил безпеки дорожнього руху). Санкція статті передбачає до 8 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортним засобом до 3 років. Майора взяли під варту без права внесення застави. Суд обрав йому запобіжний захід 26 серпня того ж року, а майор сказав, що не намагатиметься уникнути покарання. Унаслідок наїзду постраждала зокрема львівська пластунка Галина Николин. Їй на лікування збирали кошти львівʼяни, а також виділяли з міського бюджету.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!